Κις λορέν χωρίς γλουτένη με μανιτάρια και πράσο
Μια εξίσου λαχταριστή εναλλακτική, ψήνουμε και απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας κις λορέν με βάση από πολέντα, η οποία δεν περιέχει γλουτένη, μας δίνει νόστιμο αποτέλεσμα και δένει εξαιρετικά με τη γέμιση από μανιτάρια και πράσο.
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τη βαση:
- 500 γρ. νερό
- 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένα μανιτάρια, τριμμένα
- 150 γρ. πολέντα
- 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 1 κουτ. γλυκού βούτυρο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση:
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 200 γρ. καφέ μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
- 2 αυγά
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 1½ κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijοn
- ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι
Διαδικασία
Βάση:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και μόλις βράσει προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε την πολέντα, το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε για 8΄ ανακατεύοντας τακτικά.
- Αποσύρουμε και, μόλις πέσει η θερμοκρασία, προσθέτουμε το αυγό, το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Απλώνουμε τη ζύμη στον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 26-28 εκ. δημιουργώντας μια βάση για τάρτα.
Γέμιση:
- Στο τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα μανιτάρια για 5΄, προσθέτουμε τα πράσα, συνεχίζουμε για μερικά λεπτά, αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το γιαούρτι, τη γραβιέρα, τα λαχανικά, τη μουστάρδα, προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Με το μείγμα αυτό γεμίζουμε την τάρτα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45΄.
- Σερβίρουμε την κις λορέν ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
olivemagazine.gr