Κέικ banoffee

κέικ-banoffee-1704761

Λαχταριστό κέικ banoffee, ιδανικό για να συνοδεύσει τον απογευματινό σας καφέ. Ετοιμο σε 40′

του Ακη Πετρετζίκη

Υλικά για 8-10 μερίδες

1 κ.σ. βούτυρο, για το άλειμμα της φόρμας

300 γρ. μπανάνες, καθαρισμένες

3 αυγά, μέτρια

250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 κ.γ. κανέλα

150 γρ. ηλιέλαιο

200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το πασπάλισμα της φόρμας

1 πρέζα αλάτι

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Για τη montée (γκανάς) καραμέλας

5 γρ. φύλλα ζελατίνης

150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

550 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

50 γρ. σιρόπι γλυκόζης

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

170 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη

Για το σερβίρισμα

μπανάνα, αποξηραμένη ή 1⁄2 μπανάνα φρέσκια, κομμένη σε ροδέλες

ξύσμα σοκολάτας

σιρόπι καραμέλας

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.

Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία ορθογώνια φόρμα διαστάσεων 11×25 εκ.

Βάζουμε σε ένα μπολ τις μπανάνες και τις λιώνουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν πουρές.

Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη, την κανέλα και το ηλιέλαιο, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.

Ρίχνουμε σε ένα τρίτο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε τις μπανάνες στο μείγμα του αυγού και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε και τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα.

Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.

Αφαιρούμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για τη montée (γκανάς) καραμέλας

Ρίχνουμε σε ένα μπολ κρύο νερό και μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε δόσεις και τη ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει καραμέλα.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε τα 220 γρ. από την κρέμα γάλακτος, τη γλυκόζη και το εκχύλισμα βανίλιας, και αφήνουμε να ζεσταθούν.

Ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος στο τηγάνι με την καραμέλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Στραγγίζουμε τη μουλιασμένη ζελατίνη με τα χέρια μας, την προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί.

Μεταφέρουμε το μείγμα της καραμέλας σε ένα μπολ.

Ρίχνουμε τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα και χτυπάμε καλά με ένα ραβδομπλέντερ.

Ρίχνουμε τα υπόλοιπα 330 γρ. κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο για 8 ώρες.

Αφαιρούμε τη montée από το ψυγείο και τη ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.

Χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να αφρατέψει.

Βάζουμε τη montée σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι.

Για το σερβίρισμα

Στολίζουμε το κέικ με τη montée, διακοσμούμε με αποξηραμένη μπανάνα και ξύσμα σοκολάτας, και περιχύνουμε με σιρόπι καραμέλας.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook