Καταστηματάρχες Δημοτικής Αγοράς Χανίων: “Καθυστερήστε την ανακατασκευή ένα χρόνο, παρατείνετε τις μισθώσεις τρία χρόνια”

Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί έκκληση της επιτροπής εκπροσώπησης των καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς Χανίων προς τον Δήμο Χανίων, απέστειλε στα ΜΜΕ ο πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς, Παναγιώτης Κλειδαράς. Στην ανακοίνωση εκφράζεται το αίτημα, μεταξύ άλλων, να καθυστερήσει για ένα έτος η έναρξη των εργασιών ανακατασκευής, και ταυτόχρονα να παραταθούν οι συμβάσεις των καταστηματαρχών για τρία χρόνια. Η επιστολή μάλιστα κοινοποιήθηκε σε όλους τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, από τον πρωθυπουργό και τον περιφερειάρχη Κρήτης, μέχρι τους βουλευτές και τις δημοτικές παρατάξεις:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων (Πρακτικό 11/17-4-2019) ρυθμίζει τα της αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της Κεντρικής Δημοτικής Αγοράς Χανίων, προκειμένου να διατηρηθεί και αναδειχθεί η μοναδικότητα του, το οποίο είναι το σημαντικότερο έργο, το οποίο συντελείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο κέντρο πόλεως των Χανίων.

Η υλοποίηση της ανακατασκευής του κτιρίου της δημοτικής αγοράς των Χανίων θα πρέπει να συντελεστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα και καθυστερήσεις ή εκτροπές από τον προγραμματισμό του παραπάνω έργου.

Επίσης, δεν θα πρέπει να αγνοηθούν τα πολλά προβλήματα που δημιουργούνται στους επαγγελματίες – καταστηματάρχες για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η αποκατάσταση αυτή, ώστε να εξασφαλισθεί η μετεπιβίωση τους και η ομαλή επαναλειτουργία των καταστημάτων τους και μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Όλοι μας βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις εξ αιτίας της πανδημίας. Επιπροσθέτως θα διακοπεί ολοσχερώς η λειτουργία των καταστημάτων μας. Συν αυτά μας οδηγούν σε οικονομική αδυναμία αφού θα συνεχιστούν να τρέχουν οι λοιπές υποχρεώσεις μας, (ασφαλιστικές, φορολογικές, τραπεζικές) αλλά και οι ανάγκες διαβίωσής μας.

Ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από την κοινωνία των Χανίων να κατανοήσουν την δύσκολη θέση που βρισκόμαστε την δεδομένη στιγμή αλλά και την δυσκολότερη που θα βρεθούμε με το κλείσιμο των καταστημάτων μας, λόγω της έναρξης των εργασιών ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς.

Βασικοί άξονες – προτάσεις εμάς των επαγγελματιών, είναι οι ακόλουθες:

Έναρξη των έργων ανακατασκευής της δημοτικής αγοράς Χανίων το Νοέμβριο του 2022 αντί το Νοέμβριο του 2021, όπως προβλέπεται στην 295 / 2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Τούτο διότι η παγκόσμια υγειονομική πανδημία του κορονοιού που πλήττει τόσο πολλούς και τον τουρισμό της πόλης μας, και φυσικά έχει οδηγήσει τους καταστηματάρχες στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, η χριστουγεννιάτικη περίοδος έχει χαθεί ήδη και η τουριστική καλοκαιρινή περίοδος 2021 προβλέπεται υποτονική λόγω της διατήρησης των απαγορευτικών μέτρων μετακινήσεων των τουριστών.

Αναστολή για ένα χρόνο της έναρξης των εργασιών αποκατάστασης της κεντρικής δημοτικής αγοράς Χανίων, ήτοι τον Νοέμβριο του 2022, καθώς δεν κινδυνεύει να επέλθει η απώλεια  της απαιτούμενης χρηματοδότησης του έργου αφού χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και όχι από το ΕΣΠΑ.

Διασφάλιση ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου ανακατασκευής των καταστημάτων της δημοτικής αγοράς στον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο καθώς τυχόν παράταση ή καθυστέρηση παράδοσης του έργου εγκυμονεί κινδύνους για την βιωσιμότητα των καταστηματαρχών και των οικογενειών τους.

Παράταση των συμβάσεων μισθώσεων των καταστηματαρχών από επτά έτη που προβλέπεται με την 295 / 2019 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σε 10 έτη.

Μετεγκατάσταση των ήδη λειτουργούντων επαγγελματιών –καταστηματαρχών στην Πλατεία Μαρκοπούλου ύστερα από σχετικό μελέτη / σχέδιο που έχουμε καταθέσει, ευθύς μετά το κλείσιμο των καταστημάτων μας.

Οι καταστηματάρχες της δημοτικής αγοράς Χανίων απευθύνουν έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, από τους Βουλευτές των Χανίων, Περιφερειάρχη Κρήτης, Δήμο Χανίων, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, τους Επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους φορείς του Ε.Β.Ε.Χ, την Ομοσπονδία και γενικά ολόκληρο τον εμπορικό κόσμο αλλά και την κοινωνία των Χανίων, έτσι ώστε το έργο να υλοποιηθεί μέσα στα χρονικά περιθώρια που ορίζει η μελέτη όπως επίσης και να λάβουν θέση και να υποστηρίξουν τα εύλογα και δίκαια αιτήματα μας.”

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ