Καταδίκασε το «ντου» των αστυνομικών στα σινεμά η Λίνα Μενδώνη

«Σωστή» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την αντίδραση του κόσμου για την εισβολή αστυνομικών σε αίθουσες όπου προβάλονταν η ταινία «Τζόκερ» για να απομακρύνει ανήλικους. Η υπουργός δήλωσε ότι η πράξη ήταν «απολύτως ανοίκειο» και καταδίκασε απολύτως τα περιστατικά

Η υπουργός Πολιτισμού μίλησε το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και επιβεβαίωσε ότι υπεύθυνες για την καταγγελία είναι δύο γυναίκες – υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες όπως υπογράμμισε «έδρασαν αυτοβούλως, υπερβαίνοντας τα καθήκοντά τους».

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε και στην έρευνα που έκανε μετά τη γνωστοποίηση των περιστατικών: «Ρώτησα όλη την ιεραρχία, κανείς δεν είχε ιδέα. Σε συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη πήρα τα στοιχεία τους, είναι πράγματα υπάλληλοι του υπουργείου. Κινήθηκαν αυτοβούλως προφανώς χωρίς να έχουν ενημερώσει και χωρίς να έχουν καμία εντολή, κι εγώ αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους» είπε χαρακτηριστικά.

«Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΠΟ δεν είχε δώσει καμία εντολή και αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες αυτές δεν ενημέρωσαν, υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες και γι’ αυτό θα κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για την τιμωρία τους» ξεκαθάρισε η κα Μενδώνη. Με όλη τη συμπεριφορά τους, όπως πρόσθεσε, υπερέβαλαν των αρμοδιοτήτων τους, λειτούργησαν αυθαιρέτως.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι τις οδήγησε να συμπεριφερθούν με αυτόν τον τρόπο» τόνισε η υπουργός.

Όσο για τη θέση των δύο υπαλλήλων στο υπουργείο, εξήγησε πως ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, είναι μέλη Επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή, όπως εξήγησε η κα Μενδώνη, είναι γνωμοδοτική και οι δύο υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα ελέγχου αλλά αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, δηλαδή στον γνωμοδοτικό τους ρόλο. «Έλεγχος δηλαδή σημαίνει ότι μπορούν να διαπιστώσουν εάν ένας αιθουσάρχης προβαίνει σε κάποια παράβαση. Σε καμία περίπτωση όμως δε σημαίνει ότι μπορούν να ζητήσουν κατασταλτικά μέτρα. Οι δύο κυρίες δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία. Από τη στιγμή που κινήθηκαν με υπαλληλική ιδιότητα, όφειλαν να έχουν ενημερώσει την ιεραρχία του υπουργείου» επισήμανε η κα. Μενδώνη.

«Το υπουργείο Πολιτισμού κι εγώ προσωπικά καταδικάζουμε απερίφραστα, δεν το ξέραμε, θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο. Θα κινηθεί αυτομάτως όλη η διαδικασία που προβλέπει ο υπαλληλικός κώδικας για την τιμωρία τους» συνέχισε, ενώ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν κατά τα περιστατικά κινήθηκε εισαγγελέας.

Πηγή: altsantiri.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ