«Κανένα νομικό κώλυμα»: Τι απάντησε η Αποκεντρωμένη στον Δήμαρχο Χανίων για την παραχώρηση του οικοπέδου μετά την δέσμευση Εικοσιδέκα

κανένα-νομικό-κώλυμα-τι-απάντησε-η-α-1530172

Την διαβεβαίωση ότι η παραχώρηση της χρήσης του οικοπέδου στον Αγ. Ονούφριο από την τοπική ενορία προς τον Δήμο Χανίων είναι απόλυτα σύννομη έδωσε σήμερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Αναλυτικότερα, μετά την δέσμευση του πρωτοσύγκελλου Νικηφόρου Εικοσιδέκα στον ραδιοφωνικό αέρα του ZARPA RADIO 89,6 ότι η Εκκλησία θα προχωρήσει στην παραχώρηση του οικοπέδου στον Αγ. Ονούφριο προς τον Δήμο Χανίων για την επέκταση του δημοτικού σχολείου -εφόσον ο νόμος το επιτρέπει- ο Δήμαρχος Χανίων επικοινώνησε το πρωί της Τετάρτης με την Αποκεντρωμένη διοίκηση για το θέμα.

«Σήμερα επικοινωνήσαμε με την Αποκεντρωμένη, με την κα Παπαδοπουλου μετά την δημόσια δέσμευση του Πρωτοσυγκέλου σε ραδιοφωνικό σταθμό. Μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα και υποδέχτηκε μάλλον με ανακούφιση αυτή την εξέλιξη, αφού η δημιουργία σχολείου είναι απόλυτα συμβατή με τους όρους του κληροδοτήματος» ανακοίνωσε ο κ. Σημανδηράκης ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου Χανίων.

Ζητούν συνάντηση με τον Μητροπολίτη

«Στηριζόμενοι στην αξιοπιστία των δηλώσεων του Πρωτοσυγκέλου, ζητάμε να γίνει μία συνάντηση όλων των επικεφαλής με τον Σεβασμιώτατο ώστε να εξειδικεύσουμε τις διαδικασίες με τις οποίες τα ακίνητα θα περιέλθουν στον Δήμο. Να συμφωνήσουμε τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες για να ολοκληρώσουμε την διαδικασία» τόνισε ο κ. Σημανδηράκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης, πρόταση με την οποία συμφώνησαν όλοι οι επικεφαλής.

Συστράτευση για νέο σχολείο

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Σημανδηράκης, αναφέρθηκε στο χρονικό της υπόθεσης: «Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Δήμος δεν μπορεί να σταθεί παθητικά απέναντι στις επιλογές συγκεκριμένων λειτουργών. Μια συμπολίτισσά μας μετά τον θάνατό της αποφάσισε να αφήσει σημαντικά ακίνητα στην Εκκλησία. Η αναφορά έχει να κάνει με ένα ακίνητο 35 στρεμμάτων από σύνολο 40 στρεμμάτων. Σε ένα μέρος του οικοπέδου έγινε η ανέγερση του δημοτικού σχολείου Αγ. Ονουφρίου. Το υπόλοιπο ακίνητο περικλείει ουσιαστικά  το σχολείο. Αυτό το ακίνητο, το 2018 παραχωρήθηκε στον Δήμο και οφείλω να συγχαρώ και την τότε δημοτική αρχή και το τότε ενοριακό συμβούλιο που πήρε ομόφωνη απόφαση.

Μετά από λίγο καιρό το Μητροπολιτικό Συμβούλιο επικύρωσε την συγκεκριμένη απόφαση κάνοντας μερικές τροποποιήσεις και αλλάζοντας τον τρόπο μεταβίβασης από κυριότητα σε χρήση. Για εμάς το μείζον δεν είναι ο τρόπος παραχώρησης αλλά η κατασκευή σχολείου που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή. Η Δημοτική Αρχή ανταποκρίθηκε με εύλογο και σωστό τρόπο. Τίμησε το εκκλησιαστικό συμβούλιο και παράλληλα επέμεινε στην παραχώρηση της κυριότητας. Στη συνέχεια συνταξιοδοτήθηκε ο παπά Δημήτρης Αλεξανδράκης και στην θέση του ανέλαβε ο Νικηφόρος Εικοσιδέκας και άλλαξε την απόφαση χωρίς να ενημερώσει τον Δήμο» τόνισε.

Πώς αποκαλύφθηκε

Ο Δήμαρχος εξήγησε πως η μεθόδευση της πώλησης αποκαλύφθηκε τυχαία από ένα αίτημα ιδιώτη μηχανικού στην τεχνική υπηρεσία:

«Πριν λίγους μήνες ένας ιδιώτης μηχανικός επισκέφθηκε την τεχνική υπηρεσία και ζήτησε αποτύπωση του δρόμου στο συγκεκριμένο ακίνητο. Εμείς αμέσως ζητήσαμε συνάντηση. Εκεί ο Πρωτοσύγκελος έλαβε τον λόγο και μας είπε ότι η προηγούμενη απόφαση έχει ανατραπεί, ότι η εκκλησία έχει κι αυτή τις δικές της ανάγκες κι ότι το ακίνητο θα δωθεί προς πώληση.

Θεωρώντας ότι αυτή είναι μια προσβλητική στάση προς τον Δήμο Χανίων, ότι δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον δήλωσα ότι για όσο καιρό είμαι Δήμαρχος θα υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον κι έτσι αποχώρησα από εκείνη τη συνάντηση.».

Η διεκδίκηση

«Στη συνέχεια και σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων, είδαμε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο έχει πολύ συγκεκριμένους όρους παραχώρησης. Τότε επικοινωνήσαμε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και μας διαβεβαιώσε ότι ήδη έχει επικοινωνήσει με την εκκλησία ενημερώνοντάς την ότι απαγορεύεται να προβεί σε πώληση.

Έχοντας δει την αγγελία πώλησης, επικοινωνήσαμε με τον Σεβασμιώτατο λέγοντας ότι αυτό που επιδιώκει ο Πρωτοσύγκελος, είναι παράνομο.

Στη συνέχεια, επικοινωνήσαμε με την κα Κοζυράκη στην Αποκεντρωμένη και τεκμηριώνοντας ότι ο Δήμος έχει έννομο συμφέρον, λάβαμε όλα τα σχετικά έγγραφα.

Είναι σαφές ότι δεν υπήρξε απλή διερεύνηση πώλησης. Υπάρχει αίτηση για ολοκλήρωση πώλησης, παρότι είχε κοινοποιηθεί στον Πρωτοσύγκελο η απάντηση της Αποκεντρωμένης.» τόνισε ο Δήμαρχος και παράλληλα κατέθεσε στα πρακτικά το σχετικό έγγραφο προς τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων.» τόνισε και ζήτησε από τις παρατάξεις συμφωνία για να προχωρήσει το αίτημα για συνάντηση.

Οι επικεφαλής

Με το αίτημα συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις.

Την διαβέβαιωση ότι η παραχώρηση του ακινήτου στον Δήμο  είναι απόλυτα σύννομη εξέφρασε ο Ευτύχης Δαμιανάκης: «Το έννομο συμφέρον του Δήμου είναι προφανές και μάλιστα είναι διττό: Ο Δήμος είναι ήδη αποδέκτης αποφάσεων δύο εγγράφων ότι το οικόπεδο θα περιέλθει σε αυτόν αλλά και επειδή ό,τι γίνεται στην περιφέρεια του Δήμου τον αφορά απολύτως. Η πρόταση του κ. Δημάρχου ανταποκρίνεται στην χθεσινή δέσμευση του Πρωτοσυγκέλου ότι είναι απολύτως νόμιμες διαδικασίες. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι είναι απολύτως νόμιμες διαδικασίες» τόνισε.

Με ανακοίνωσή της, η παράταξη Παπαδογιάννη σημείωσε:

«Για εμάς «Δήμος» και «Εκκλησία» είναι το δυο έννοιες, άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους κι έτσι πρέπει να εργαστούμε να παραμείνουν. Οι υψηλοί τόνοι, στην προκειμένη περίπτωση, απ’ όποια πλευρά κι αν προέρχονται, δεν εξυπηρετούν την προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία κατά τη γνώμη μας, είναι εφικτή και επιβεβλημένη. (…) Ο διάλογος αυτός, με παρούσα την εκκλησία και την «κεφαλή» της, θα μπορούσε να αποβεί, πολύ περισσότερο παραγωγικός – ουσιαστικός, αν γινόταν πριν έρθει αυτό το θέμα, στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Κοινωνικά ζητήματα που προκύπτουν προς διαχείριση για τους θεσμούς μιας πόλης, θα πρέπει να τα συζητάμε διεξοδικά, με χαμηλούς τόνους και σε κάθε περίπτωση, όχι με επιθετικές ρητορικές, σε κλίμα διαλλακτικότητας και συνεργασίας .

Από την στιγμή δε που ο στόχος, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει – έστω και μέσα από τον σε υψηλούς τόνους δημόσιο διάλογο που διεξάγεται μέχρι σήμερα για το θέμα – εξακολουθεί να παραμένει ένας, η «δημιουργία σχολείου» στην συγκεκριμένη έκταση, έχουμε υποχρέωση όλοι μαζί, να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Εν κατακλείδι, είναι σημαντικά περισσότερα και πιο ουσιαστικά αυτά που μας ενώνουν, ως Δήμο Χανίων και τοπική Εκκλησία, από αυτά που μέσα από το κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί, δείχνουν να μας χωρίζουν».

Θετικά ως προς την πρόταση τοποθετήθηκε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο οποίος όμως εκτίμησε ότι «η όλη διαχείριση που έγινε, έκανε κακό. Μιλάμε για ένα ακίνητο πολύ μεγάλης αξίας και οικονομικής. Το αίτημα του κυρίου Βάμβουκα ήταν σοφό και είχε την γενναιοδωρία το ενοριακό συμβούλιο να το αποδεχτεί. Δεν έχει καμία σημασία αν θα παραχωρηθεί η κυριότητα ή η χρήση. Ασφαλώς δεν υπάρχει περίπτωση αν υπάρχει μια κοινωφελής δραστηριότητα στην περιοχή, να έρθει ο άλλος και να σου πει φύγε.

Εσείς αντιληφθήκατε ότι κάτι πάει να γίνει, τέσσερα χρόνια μετά την παραχώρηση. Εκεί, σας χρεώνω ότι δεν ασχοληθήκατε καθόλου με αυτό το ακίνητο για τρία χρόνια που ήσασταν δημοτική Αρχή. Όταν με πήρατε τηλέφωνο για να γίνει η σύσκεψη, είχατε ήδη διαρρεύσει στον Τύπο το θέμα.

Εμείς συμφωνούμε με την πρόταση, την χαιρετίζουμε, είναι προς την απόλυτα σωστή κατέυθυνση» είπε χαρακτηριστικά.

Από την μεριά του ο Τάσος Βάβουκας, επί θητείας του οποίου είχε επιτευχθεί η αρχική συμφωνία, υποστήριξε: «Πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως η συμφωνία για την παραχώρηση που πετύχαμε το 2018 και να ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες για την παραχώρηση και των τεσσάρων ακινήτων όπως περιγράφοτναι στην αρχική συμφωνία» και όπως είπε περιλαβμάνουν την δημιουργία όχι μόνο σχολείου αλλά και ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, αθλητικών χώρων. «Η λύση μπορεί και πρέπει να προέλθει άμεσα και σε συνεννόηση με την Εκκλησία» σημείωσε χαρακτηριστικά

Την συμφωνία του με την πρόταση του Δημάρχου εξέφρασε και ο Γιάννης Σαρρής: «Ζητάμε να ανακληθεί η τελευταία απόφαση του μητροπολιτικού συμβουλίου και να ισχύσει η απόφαση του 2018 που συμπεριλαμβάνει όλα αυτά τα οποία ανέφερε ο κ. Βάμβουκας» ανέφερε και σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που ανοίγει ένα τέτοιο θέμα. Έχουμε την εντύπωση ότι αν δεν γινόταν αυτή η διαχείριση που έγινε, αυτή τη στιγμή θα μαθαίναμε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο θα είχε πωληθεί, το αντίτιμο θα ήταν 150.000 ευρώ και τα πραγματικά χρήματα της αγοραπωλησίας πιθανόν θα ήταν πολύ περισσότερα. Σεβόμαστε την Εκκλησία αλλά δεν θεωρούμε ότι είναι θράσσος να κοιτάξεις τον άλλον στα μάτια και να διεκδικήσεις αυτό που δικαιούσαι».

Την συμφωνία του με την πρόταση εξέφρασε και ο Νίκος Βουρλάκης: «Εξοργίζει η στάση της τοπικής εκκλησίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η έκταση αυτή δεν αγοράστηκε αλλά αποκτήθηκε ως κληροδότημα σε σαφείς όρους και δεν πρέπει επ ουδενί να παραποιηθεί η θέληση της θανούσας, να αποδοθούν οι χώροι αυτοί στην τοπική κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά. «Συμφωνούμε με την πρόταση του Δήμαρχου και όποτε πείτε να γίνει η συνάντηση» κατέληξε.

Ο Σεραφείμ Ρίζος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο συγκεκριμένος ιερωμένος λειτουργεί ως επιχειρηματίας όχι ως θρησκευτικός λειτουργός άρα οποιαδήποτε κριτική δεν έχει να κάνει με το θρησκευτικό συναίσθημα» σημειώνοντας πως «Εμείς προφανώς υπερασπίζουμε τον δημόσιο χώρο και την δυνατότητα του Δήμου να τον διεκδικεί.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Κουνουπιδιανών, Μανώλης Τσιτωνάκης, τασσόμενος υπέρ της θέσης του Δήμου για διεκδίκηση του οικοπέδου.

 Σύλλογος Γονέων

Υπέρ της θέσης του Δήμου Χανίων τάσσεται και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δ.Σ. Κουνουπιδιανών με γραπτή ανακοίνωση: «Το σχολείο μας έχει άμεση ανάγκη επέκτασης καθώς ο αρχικός του σχεδιασμός προοριζόταν για 6θέσιο και κατέληξε 12 θέσιο με τις ίδιες κτηριακές εγκαταστάσεις και δεύτερον, συστεγάζεται με το νηπιαγωγείο». Στην ίδια ανακοίνωση, ζητά την «άμεση παραχώρηση του εν λόγω οικοπέδου στον Δήμο Χανίων και την άμεση εκπόνηση μελετών αξιοποίησης από τον Δήμο, που στόχο θα έχουν την αξιοποίηση της δωρεάς, όπως αναφέρεται ρητά στην διαθήκη».

Σε παρέμβασή του στο ΔΣ, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Φώτης Ρηγανάκος, αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη επέκτασης του σχολείου και κάλεσε τους τοπικούς φορείς και συλλόγους και συνταχθούν με το αίτημα.

zarpanews.gr

One thought on “«Κανένα νομικό κώλυμα»: Τι απάντησε η Αποκεντρωμένη στον Δήμαρχο Χανίων για την παραχώρηση του οικοπέδου μετά την δέσμευση Εικοσιδέκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook