Κάνε μια εκτίμηση κι εσύ, τζάμπα είναι…

κάνε-μια-εκτίμηση-κι-εσύ-τζάμπα-είναι-841134

Επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ο Τσίπρας πήρε τις συντάξεις (δηλαδή τη μη μείωσή τους) επειδή έδωσε τη Μακεδονία. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον αρχηγό της Δεξιάς, είχαμε βρόμικη συναλλαγή ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στην ερώτηση της Ελλης Στάη (συνέντευξη στο Open) «Εχετε στοιχεία για να αποδείξετε αυτό που λέτε;», η απάντηση ήταν εσκεμμένα ασαφής: «Αυτή είναι η εκτίμησή μου». Εκτίμηση όμως για κάτι σχηματίζεις όχι στηριζόμενος στη διαίσθησή σου, αλλά αξιοποιώντας πληροφορίες από έγκυρες πηγές και από πρόσωπα που βρίσκονται κοντά ή μέσα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Για να οδηγηθείς, λοιπόν, σε συμπεράσματα χρειάζεσαι και στοιχεία. Αναλύοντάς τα σωστά και τοποθετώντας τα στο γενικότερο πλαίσιο, μπορείς να φτάσεις σε κάποια εκτίμηση. Διαφορετικά, λειτουργείς όπως οι μαθητευόμενοι αστρολόγοι που προβλέπουν ό,τι θέλουν να ακούσουν οι πελάτες τους. Οι δημοσιολόγοι που υποστηρίζουν τη Δεξιά κατάλαβαν ότι η αναφορά του προέδρου της Ν.Δ. μπάζει από παντού και έσπευσαν να την εκλαϊκεύσουν ώστε να αποκτήσει στοιχειώδη αληθοφάνεια. Είπαν: «Τι νομίζετε, ο κ. Μητσοτάκης μιλάει στον αέρα; Εχει επαφές με τόσους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και από τις συζητήσεις που είχε μαζί τους κατέληξε στη συγκεκριμένη θέση». Ορισμένες παρατηρήσεις:

● Κάποιος κυνικός θα μπορούσε να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη: «Ε και; Πού είναι το περίεργο; Σάμπως έτσι δεν γίνεται στην πολιτική; Δεν είναι η συναλλαγή μια συνηθισμένη πολιτική πρακτική; Οταν μάλιστα βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση, οφείλεις να δώσεις κάτι για να κερδίσεις κάτι άλλο. Είναι θέμα στάθμισης». Ο Τσίπρας όμως δεν έκανε εκπτώσεις στο επίμαχο θέμα. Υπέγραψε μια συμφωνία που κινείται εντός της γραμμής του κόμματός του. Αυτός δεν άλλαξε θέση, ο Μητσοτάκης μετακινήθηκε –άλλα έλεγε στο παρελθόν– γιατί πιέστηκε από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του. Συνεπώς τα περί συναλλαγής αφορούν τον ίδιο. Κι αυτή εκτίμηση είναι.

● Με Ευρωπαίους αξιωματούχους μιλάει, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη, και ο πρωθυπουργός. Αυτός σε τακτική βάση και σε υψηλότερο επίπεδο. Η εντύπωση που έχει σχηματίσει (από πληροφορίες και κυρίως από εκμυστηρεύσεις ομολόγων του) είναι ότι ο επικεφαλής της Ν.Δ. σχεδόν εκλιπαρούσε τους συνομιλητές του να μην κάνουν το χατίρι του Τσίπρα στο θέμα των συντάξεων. Αρα δικαιούται κάποιος να ισχυριστεί ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να κάνει συναλλαγή με τους ομοδόξους του στην Ευρώπη και επειδή δεν του βγήκε, αποφάσισε να καταγγείλει τον αντίπαλό του. Μια χαρά εκτίμηση είναι κι αυτή.

● Υπονοούμενα για συναλλαγή δεν έχει αφήσει κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, ούτε καν ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος κάθε άλλο παρά φίλος του Τσίπρα είναι. Αντιθέτως, ορισμένοι (πρωθυπουργοί, καγκελάριοι, αρχηγοί κομμάτων, υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν) δεν δίστασαν να εκφράσουν δημοσίως τη δυσφορία τους για τη σχετική φημολογία που διακινεί η Νέα Δημοκρατία. Αυτή δεν είναι εκτίμηση, είναι διαπίστωση.

● Αυτό που δεν ΕΙΠΕ ο κ. Μητσοτάκης είναι αν στο πακέτο της συναλλαγής περιλαμβάνεται και η υποψηφιότητα Τσίπρα (παρέα με Ζάεφ) για το Νόμπελ Ειρήνης, την οποία υποστηρίζουν και ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αν περιλαμβάνεται, πρέπει να διευκρινιστεί αν αφορά μόνον την υποψηφιότητα ή φτάνει μέχρι τη βράβευση. Γιατί, αν στη συμφωνία υπάρχει και η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, τότε γεννάται το ερώτημα: Τι άλλο έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει-εκχωρήσει ο Τσίπας για να κερδίσει το Νόμπελ; Και το Κυπριακό ανοικτό είναι. Λέτε; Και οι Τούρκοι ζητούν συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Μήπως; Και η Ακρόπολη μπορεί να πιάσει πολλά λεφτά αν ενοικιαστεί και ακόμη περισσότερα αν πουληθεί. Ενδεχομένως; Υπάρχει κάποια εκτίμηση στην ελληνική Δεξιά;

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook