Ισπανία: Άγνωστο βιβλίο ηλικίας 500 ετών του Λόπε ντε Βέγκα ανακαλύφθηκε με τεχνητή νοημοσύνη

Στην Ισπανία ένα άγνωστο έργο του μεγάλου δραματουργού του 17ου αιώνα, του Λόπε ντε Βέγκα, βλέπει το φως ύστερα από μισή χιλιετία. Το λογοτεχνικό «διαμάντι» ανακαλύφθηκε στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας που χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την αντιγραφή ανώνυμων ιστορικών έργων, βρέθηκε κρυμμένο άγνωστο, μέχρι σήμερα, βιβλίο του Φέλις Λόπε ντε Βέγκα.

Οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν την Τρίτη (31.01.2023) πως πρόκειται για έργο της ισπανικής Χρυσής Εποχής, το «La francesa Laura» («Η Γαλλίδα Λάουρα»), που έγραψε ο Βέγκα μερικά χρόνια πριν από τον θάνατο του το 1635.

Το χειρόγραφο που φυλασσόταν στα αρχεία της βιβλιοθήκης είναι ένα αντίγραφο που χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα, πολύ μετά την απώλεια του κορυφαίου συγγραφέα.

Ισπανία: Η πλοκή του λογοτεχνικού «διαμαντιού» του Λόπε ντε Βέγκα 
Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Βιέννης και του Βαγιαδολίδ χρησιμοποίησαν την AI προκειμένου να αντιγράψουν 1.300 ανώνυμα χειρόγραφα και βιβλία στη βιβλιοθήκη, εξοικονομώντας χρόνια ανθρώπινης προσπάθειας, και επίσης προσπάθησαν να ανακαλύψουν τον συγγραφέα τους τσεκάροντας κάθε έργο με μια επιλογή λέξεων που χρησιμοποίησαν διαφορετικοί συγγραφείς.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη ανέφερε πως οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο «είχαν στενή σχέση με του Λόπε, κι όχι με εκείνες άλλων 350 θεατρικών συγγραφέων που αποτέλεσαν μέρος του πειράματος».

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν στη συνέχεια τα παραδοσιακά μέσα φιλολογικής έρευνας προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα.

«Η Γαλλίδα Λάουρα είναι ένα αξιοπρόσεκτο έργο, με τη δραματική δύναμη που αναμένεται από έναν ώριμο Λόπε ντε Βέγκα», ανέφερε η βιβλιοθήκη.

Η πλοκή εκτυλίσσεται στη Γαλλία και περιστρέφεται γύρω από τη Λάουρα, κόρη του Δούκα της Βρετάνης και σύζυγο του Κόμη Αρνάλντο. Ο διάδοχος του γαλλικού θρόνου την ερωτεύεται και παρότι εκείνη απορρίπτει τον έρωτά του, ο ζηλιάρης σύζυγός της προσπαθεί να τη δολοφονήσει. Τελικά η ηθική της Λάουρα αποδεικνύεται και η ευτυχία αποκαθίσταται.

Ο οίκος Gredos θα εκδώσει το βιβλίο στα ισπανικά τους επόμενους μήνες.

newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ