Ηχηρό μήνυμα συνύπαρξης: Δράσεις του Δήμου Χανίων για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία | Photos +Videos

ηχηρό-μήνυμα-συνύπαρξης-δράσεις-του-δ-1329509

Με σύνθημα: «Όλοι διαφορετικοί, όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι», ξεκινούν από αύριο, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – οι δράσεις, που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με τους Συλλόγους υποστήριξης ΑμεΑ της πόλης. 

Οι δράσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τους διοργανωτές σήμερα, Πέμπτη 2/12/2021, στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, εντάσσονται στην Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Αναπηρία και θα διαρκέσουν έως τις 11 Δεκεμβρίου.

«Ο Δήμος Χανίων, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού βρίσκονται εδώ, διότι θέλουν να δώσουν διάσταση στο θέμα της αναπηρίας, παρουσιάζοντας το στίγμα τους σε κάθε δημόσιο πρόγραμμα, σε κάθε δράση, που λαμβάνει χώρα στον Δήμο. Υπό αυτή την έννοια συγκεντρωθήκαμε όλοι οι φορείς αθλητικοί, πολιτιστικοί, κ.α., που εδράζουν και δραστηριοποιούνται στα Χανιά, προκειμένου να οργανώσουμε αυτή την εβδομάδα για τα Άτομα με Αναπηρία», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη, παρατηρώντας ότι δεν πρόκειται για εβδομάδα εξάλειψης της αναπηρίας αλλά για ένα ηχηρό μήνυμα συνύπαρξης.

Για τη δημιουργία του προγράμματος, σύμφωνα με την κ. Ζερβουδάκη, υπήρξε στενή συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τα Γραφεία Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου, καθώς και με τους Συλλόγους: Αρίωνα Χανίων, Ν.Ο.Χ., Παράρτημα Χανίων – ΕΛΕΠΑΠ, ΚΗΦΑΑΜΕΑ, ΚΗΦΑΠ – Μεγαλόχαρη, Ορίζοντα, Σύλλογο Κωφών ΣΑΜΑΡΙΑ, Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων, Φίλων και Ατόμων με ήπιες διαταραχές αυτιστικού φάσματος – Asperger Χανίων, Σωματείο ΑμεΑ Ν. Χανίων, Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης & Εργαστήρια Επαγγελματικής Κατάρτισης ΠΑΜΕΑ. «Είμαστε λοιπόν εδώ για όλους εσάς, μαζί με εσάς, όλοι είναι μοναδικοί και διαφορετικοί αλλά όλοι είμαστε ίσοι, γιατί λεγόμαστε άνθρωποι», κατέληξε στη δήλωσή της η κα. Ζερβουδάκη.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αντώνης Βαρδάκης, ενώ από την πλευρά της η Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής και εκπρόσωπος του «Αρίωνα», Σταυρούλα Σακελλαρίου, παρουσίασε τις δράσεις του Συλλόγου, τονίζοντας μεταξύ άλλων για τους αθλητές με αναπηρία ότι αποτελούν πρωταθλητές της ζωής, καθώς, παρόλες τις αντιξοότητες, συμμετέχουν και διακρίνονται σε πανελλήνιες και πανευρωπαϊκές διοργανώσεις. «Σας καλώ να έρθετε σε αυτές τις εκδηλώσεις για να εξαργυρώσετε τα «νομίσματα του ηλίου», που μας δίνουν αυτοί οι άνθρωποι, γιατί γύρω μας υπάρχει πολύ σκοτάδι και είναι πολύ εύκολο να παραδοθούμε στο σκοτάδι, στην απαισιοδοξία και στην ανημποριά», τόνισε η κα. Σακελλαρίου.

Στις δράσεις του Ν.Ο.Χ. αναφορικά με τα Άτομα με Αναπηρία αναφέρθηκε ο προπονητής ΑμεΑ, Κώστας Νικολαντωνάκης, επισημαίνοντας ότι από το 1997 ο συγκεκριμένος Σύλλογος σε συνεργασία με τo πρόγραμμα «Special Olympics» υλοποιεί σχετικά προγράμματα. «Στο κάλεσμα του Δήμου συμμετέχουμε και εμείς, το Σάββατο 4/12, από τις 4:00 έως τις 6:00, σε μία ανοιχτή εκδήλωση, τηρώντας τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, όλοι οι δημότες μπορούν να έρθουν, να κολυμπήσουμε με παιδιά με διανοητική αναπηρία, να κάνουμε μία προπόνηση», ανέφερε ο κ. Νικολαντωνάκης. Παράλληλα, την Τρίτη 7/12 στο Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας, από τις 09.00 έως τις 12.00, μαθητές σχολείων και αθλητές – τριες του Τμήματος ειδικής άθλησης θα συνυπάρξουν και θα συναθληθούν.

Στη Συνέντευξη παρευρέθηκε και ο Πρωταθλητής του «Αρίωνα», Βαγγέλης Βολάνης.

Εβδομάδα Δράσεων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης

3 Δεκεμβρίου: Δράση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης

• Δημοτική Αγορά Χανίων, 9:00 – 13:00

Ενημερωτικό Περίπτερο από το Σωματείο ΑμεΑ Χανίων

• Πνευματικό Κέντρο Χανίων, 19.30

Άκουσμα μαρτυριών από το Σύλλογο Κωφών Σαμαριά

Προβολή Ταινίας “Η θετική Πλευρά της Ζωής”, είσοδος ελεύθερη

Έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών, που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή ιδρύματα της πόλης

• ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΦΑΡΟΥ

4 Δεκεμβρίου: Γιορτή συν-άθλησης

• 1ο Γυμνάσιο Χανίων, 10.00 – 14.00

Σύλλογος Αρίων

• Παρουσίαση αγώνα Baskin

• Παρουσίαση αγώνα Boccia και

• Ποδηλασία για άτομα με διαταραχή όρασης με διπλό ποδήλατο

Τμήμα Αθλητισμού Δήμου Χανίων

• Badminton

Σύλλογος Αετοί

• Αθλοπαιδιές με τη χρήση αναπηρικού αμαξιδίου

Παρουσίαση Φορέων ΑμεΑ

• Δημοτικό Κολυμβητήριο Χανίων, 16.00 – 18.00

• Ναυτικός Όμιλος Χανίων

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΘΛΗΣΗ με αθλητές τμήματος ειδικής άθλησης κολύμβησης

7 Δεκεμβρίου 09:00 – 12:00

• Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας

• Ναυτικός Όμιλος Χανίων

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΘΛΗΣΗ: συμμετέχουν αθλητές /τριες του τμήματος ειδικής άθλησης (Special Olympics) στα αθλήματα Kαγιάκ και Μπότσε, με μαθητές /τριες ΣΤ τάξης Δημοτικών σχολείων

8 & 10 Δεκεμβρίου 09:30 – 12:30

• Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Σύλλογος Ορίζοντας και Τμήμα Αθλητισμού Δήμου Χανίων

«ΜΠΕΣ ΣΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΟΥ», Βιωματική δράση σε μαθητές Δημοτικού

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 10:00 – 14:00

• Ξενοδοχείο Akali

Βιωματική ημερίδα, με θέμα “Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση παιδιών ΑμεΑ – Αποδοχή της Διαφορετικότητας στην Οικογένεια και το Σχολείο”. Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη σεξουαλικότητα των ΑμεΑ, η υιοθέτηση τρόπων διασφάλισης της ιδιωτικότητας, του αυτοελέγχου και της αυτοπροστασίας τους και η εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης της αποδοχής της διαφορετικότητας στην οικογένεια και το σχολείο, μέσω βιωματικών ασκήσεων από εξειδικευμένους επιστήμονες στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Συντονιστές βιωματικών εργαστηρίων:

• Παπαδακάκη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

• Κουνάλη Βασιλική, Ψυχολόγος, MSc στη Σχολική Ψυχολογία

• Καργιωτάκη Αγγελική, Ψυχολόγος, MSc στην Κλινική Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων

• Λουκαδάκης Εμμανουήλ, Ψυχολόγος, MSc στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Συνδιοργάνωση: Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΕΛΜΕΠΑ, Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας Δήμου Χανίων

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2821041695 και 2821341612.

Στο χώρο θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής μαθητών, που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή διαμένουν σε ιδρύματα της πόλης μας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook