«Ή θα ενωθούμε ή θα πεθάνουμε»: Οι πρώτες δηλώσεις Σούνακ στους βουλευτές

ή-θα-ενωθούμε-ή-θα-πεθάνουμε-οι-πρώτε-1550655

Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής Ρίσι Σούνακ, είναι με τον πλέον επίσημο τρόπο ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

O πρώην υπουργός Οικονομικών κέρδισε την κούρσα για την Ντάουνινγκ Στριτ, χωρίς αντίπαλο, αφού πρώτα ο Μπόρις Τζόνσον και έπειτα η Πένι Μόρντοντ (δεν εξασφάλισε τον απαραίτητο αριθμό των υποστηρικτών) παραιτήθηκαν από τη διεκδίκηση.

Ο Σούνακ αναλαμβάνει την ηγεσία των Συντηρητικών σε μια περίοδο που η χώρα έχει βυθιστεί σε πολιτικό χάος, λόγω των αποφάσεων και πρακτικών των προκατόχων του.

Σε δήλωσή του προς τους Βουλευτές, κεκλισμένων των θυρών, ο Σούνακ τόνισε πως οι Τόρις περνούν υπαρξιακή κρίση και «τώρα έχουμε μια ευκαιρία: «η να ενωθούμε ή να πεθάνουμε». Ο διάδοχος της Λιζ Τρας, τόνισε κατά τη συνεδρίαση του κόμματος τη σημασία της ενότητας των Τόρις τις επόμενες εβδομάδες.

Στα 42 του χρόνια, ο γιος Ινδών μεταναστών θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η νίκη του Σούνακ, ο οποίος στην ορκωμοσία του στο κοινοβούλιο χρησιμοποίησε την Μπαγκαβάτ Γκίτα, ένα ιερό κείμενο του ινδουισμού, έρχεται εν μέσω της σημαντικής ινδουιστικής γιορτής Ντιβάλι.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Ο Ρίσι Σουνάκ απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων γενικών εκλογών. Η πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ωστόσο είναι μεγάλη: η βαθιά κοινωνική κρίση αλλά και η γεφύρωση του χάσματος εντός του Συντηρητικού κόμματος, το οποίο κάποιοι θεωρούν ανεπανόρθωτο, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία.

«Θέλω να αναδιοργανώσω την οικονομία μας, να ενώσω το κόμμα και να δράσω για τη χώρα μας» είχε δηλώσει ο ίδιος στο Twitter την Κυριακή. Και, για να σηματοδοτήσει τη διαφοροποίησή του από τον Τζόνσον, υποσχέθηκε «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα».

Τα μεγάλα «αγκάθια» κατά την πρώτη εβδομάδα της θητείας του

– Οικονομία

Με τον «μίνι» προϋπολογισμό των Τρας και Κουαρτέγκ να φέρνει την οικονομία δεκαετίες πίσω, ο Σούνακ καλείται να δώσει μια δύσκολη μάχη για να διευθετήσει τις αγορές και να αποκαταστήσει μια αίσθηση πολιτικής σταθερότητας μετά από εκτεταμένες εσωτερικές μάχες των Τόρις.

Έχει ήδη ανακοινώσει ότι η αποκατάσταση της οικονομίας αποτελεί κορυφαία του προτεραιότητα. Και, μπορεί να γνωρίζει μερικά πράγματα για τη δημοσιονομική πολιτική, αλλά με τις αγορές να είναι ακόμη δοκιμαστικές και το Υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίζει μια «μαύρη τρύπα» 40 δισεκατομμυρίων λιρών, ο Σούνακ θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με τον Καγκελάριο του Θησαυροφυλακίου, Τζέρεμι Χαντ, εάν υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης.

– Οφέλη

Ένα θέμα που έγινε πρωτοσέλιδο τους τελευταίους μήνες, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί και αφορά στο αν τα οφέλη θα αυξηθούν ανάλογα με τον πληθωρισμό.

Επηρεάζοντας χιλιάδες νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος σε ολόκληρο το έθνος, είναι μια απόφαση που θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω τα στοιχεία των Τόρις που ήδη μειώνονται στα exit-poll.

– Απεργίες και πληρωμές στον δημόσιο τομέα

Με έναν χειμώνα δυσαρέσκειας να πλησιάζει, ο Σούνακ αντιμετωπίζει απεργιακά ψηφοδέλτια με ανάλογες δράσεις σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Με τον πληθωρισμό να πλήττει τις οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα, οι δάσκαλοι, οι οδηγοί τρένων, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι καθηγητές πανεπιστημίου είναι μόνο μερικοί από τους τομείς που εξετάζουν το ενδεχόμενο απεργίας για τις αμοιβές του δημόσιου τομέα.

Οι μειώσεις μισθών σε πραγματικούς όρους που επηρεάζουν χιλιάδες εργαζόμενους αναμένεται να προκαλέσουν χάος σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός αν γίνει κάτι. Αλλά σε τι βαθμό θα αποτελέσει αυτό προτεραιότητα σε σχέση με τα άλλα πιεστικά ζητήματα;

– Ενεργειακή Κρίση

Σε ένα έθνος που βρίσκεται ήδη εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας θα καταστίσουν ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά ευάλωτα.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ώθησαν τις τιμές των καυσίμων στα ύψη. Έτσι, τίθεται το κρίσιμο ερώτημα: ποια μέτρα θα εφαρμόσει ο νέος αρχηγός των Συντηρητικών για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

eidiseis.gr – Με πληροφορίες από: The Telegraph/Guardian/Mirror/LBC

One thought on “«Ή θα ενωθούμε ή θα πεθάνουμε»: Οι πρώτες δηλώσεις Σούνακ στους βουλευτές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook