Η Ουκρανία ψάχνει να αγοράσει αμυντικό υλικό από την Ελλάδα

η-ουκρανία-ψάχνει-να-αγοράσει-αμυντικ-1395834

Άνθρωποι της Ουκρανικής πρεσβείας στην Αθήνα, απευθύνονται στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες ζητώντας να αγοράσουν ότι στοκ έχουν σε υλικό που παράγουν! Το ουκρανικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε πυρομαχικά, διόπτρες, κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ιματισμό και ατομικό εξοπλισμό μάχης.

Στο μεταξύ η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε θέατρο αεροναυτικών ασκήσεων του 6ου Στόλου και πεδίο βολής αμερικανικών αρμάτων στο Πετροχώρι της Ξάνθης!

• Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β – 52, στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Onyx Hook», πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση αναχαίτισης και συνοδείας με ελληνικά μαχητικά F-16. Τα ελληνικά F-16 ανέλαβαν ρόλο αναχαίτισης και συνοδείας των Β-52 εντός του FIR Αθηνών μετά την είσοδό τους από το FIR Σόφιας, με διαδρομή πάνω από τη Θράκη, τις Βόρειες Σποράδες, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Το ΓΕΕΘΑ υπερηφανευόμενο για την παραπάνω συνεκπαίδευση σπεύδει να ανακοινώσει ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα, «καταδεικνύει τους ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ και εντάσσεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».

• Αμερικανικά άρματα μάχης μεταφέρονται στο Πετροχώρι της Ξάνθης από την Βουλγαρία για να ασκηθούν στο Πεδίο Βολής!

• Τα αεροπλανοφόρα «Χάρι Σ. Τρούμαν» (ΗΠΑ) και «Σαρλ ντε Γκολ» (Γαλλία), πλέουν στην Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος και πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν και ελληνικές δυνάμεις. Ηδη στην ομάδα συνοδείας του γαλλικού «Σαρλ ντε Γκολ» είναι συνδεδεμένη η φρεγάτα «Υδρα» και το υποβρύχιο «Παπανικολής» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Σ. Τρούμαν» την περασμένη βδομάδα κινήθηκε στην περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και τη Θράκη και από εκεί απονηώθηκαν αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ΕΑ-18G Growler) και πραγματοποίησαν αποστολές επιτήρησης στην Μαύρη Θάλασσα από τις ακτές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Το «Χάρι Σ. Τρούμαν» παραμένει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου το τελευταίο τρίμηνο και ενώ η Ουκρανική κρίση είχε εκδηλωθεί.

Παράλληλα με τις αεροναυτικές δυνάμεις του 6ου Στόλου και της Γαλλίας στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου πλέουν και Ρωσικά σκάφη, όπως η φρεγάτα «Ναύαρχος Κασατόνοφ» και το καταδρομικό κλάσης «Udaloy», «Ναύαρχος Τριμπούτς». Το ρωσικό ναυτικό διαθέτει δυο αγκυροβόλια στο Αιγαίο Πέλαγος, ανοιχτά της Αστυπάλαιας και των Κυθήρων.

Για την αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα και την αμυντική συμφωνία των δυο χωρών κάνει εκτενέστατη ανάλυση το αμερικανικό περιοδικό Politico. Συγκεκριμένα αναφέρει :

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μοιράζεται τη χρήση μιας ναυτικής βάσης στον κόλπο της Σούδας στο νησί της Κρήτης από τη δεκαετία του 1950. Και από το 1990, μια αμοιβαία αμυντική συμφωνία επέτρεψε στις αμερικανικές δυνάμεις να εκπαιδεύονται και να επιχειρούν σε ελληνικό έδαφος.

Αλλά το 2019, οι δύο πλευρές ενημέρωσαν αυτήν την αμοιβαία αμυντική συμφωνία για να παραχωρήσουν στις ΗΠΑ πρόσβαση σε τρία επιπλέον στρατιωτικά σημεία. Και το 2021, η συμφωνία παρατάθηκε επ’ αόριστον, αναδιαρθρώνοντας πλήρως την παρουσία της Αμερικής στην περιοχή.

Οι νέες περιοχές είναι όλες κρίσιμοι στρατιωτικοί κόμβοι. Υπάρχει η Αλεξανδρούπολη, η οποία διαθέτει αεροδρόμιο, λιμάνι και στρατόπεδο. Στη συνέχεια, υπάρχει η Αεροπορική Βάση της Λάρισας, η οποία χρησιμεύει ως σταθερή στάση για τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Και τέλος, υπάρχει η Στρατιωτική Βάση Στεφανοβίκειο, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας διεξάγουν τακτικά κοινές ασκήσεις.

Η Αλεξανδρούπολη, ειδικότερα, έγινε γρήγορα ακρογωνιαίος λίθος της αρχιτεκτονικής ασφαλείας των ΗΠΑ στην περιοχή, προς μεγάλη οργή των Ρώσων. «Το πρόβλημα είναι πολύ απλό, όλο και περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ συγκεντρώνονται στην επικράτειά σας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ANT1 τον Δεκέμβριο. «Εκατοντάδες, χιλιάδες μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού μεταφέρονται μέσω της Αλεξανδρούπολης και ούτω καθεξής». Και πρόσθεσε:

«Αυτό μας ανησυχεί, πρέπει να μας καταλάβετε». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έθεσε μάλιστα το θέμα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ιανουαρίου με τον Έλληνα ομόλογό του.

«Εμπιστευόμαστε στους Έλληνες φίλους μας ότι θα χρησιμοποιήσουν τη σοφία τους για να κάνουν επιλογές που ανταποκρίνονται στις πεποιθήσεις τους», είπε επίσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Δυνατότητες που δόθηκαν στις ΗΠΑ χάρη στην στρατιωτική πρόσβαση στην Ελλάδα

Πράγματι, η αυξημένη στρατιωτική πρόσβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα έδωσε στην Ουάσιγκτον έναν κρίσιμο έλεγχο στις ναυτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην περιοχή, καθώς και τη δυνατότητα ταχείας στάθμευσης και μεταφοράς αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία – δύο βασικές τοποθεσίες για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

Αυτά τα γεγονότα έχουν κάνει την αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα με έμμεσο τρόπο μέρος της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών συμμάχων για την Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται να απομακρύνει πάνω τους πάνω από 100.000 στρατιώτες από τα ουκρανικά σύνορα εκτός εάν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ικανοποιήσουν ορισμένες από τις απαιτήσεις της.

Τα ρωστικά αιτήματα και ο κρίσιμος ρόλος των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα

Οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αυτό το αίτημα – και πολλά άλλα – θεωρούνται ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση διαλόγου, γεγονός που έχει αυξήσει την προοπτική να ξεσπάσει μια σύγκρουση στην περιοχή.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ελλάδας θα διαδραμάτιζαν κρίσιμο ρόλο. «Η Αλεξανδρούπολη έχει αναδειχθεί ως βασικός κόμβος επιμελητείας, ειδικά για τον στρατό στην Ευρώπη, για τη μετακίνηση δυνάμεων και πόρων προς και από τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», δηλώνει ο Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής των ΗΠΑ.

Ο Μάικλ Κάρπεντερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, επισημαίνει ότι βάσεις όπως ο κόλπος της Σούδας και ηικανότητα μεταφοράς ενεργειακών πηγών μέσω της Ελλάδας είναι κρίσιμα στοιχεία σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το μέλλον των σχέσεων περνά από το εμπόριο

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι στρατιωτικές κινήσεις είναι μόνο μέρος του συνολικού οράματος για περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη και το βόρειο τμήμα της Ελλάδας.

Ο Πάιατ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ βοηθούν επίσης στην εξομάλυνση των γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις που αναζητούν ιδιωτικές συμβάσεις που σχετίζονται με το λιμάνι της πόλης, μια αναβάθμιση των σιδηροδρόμων και μια πιθανή νέα περιφερειακή οδό.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook