Η «μυστική» συνταγή για οικονομία στην κουζίνα – Μαγειρέψτε αλλιώς

η-μυστική-συνταγή-για-οικονομία-στη-1513738

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται «φουσκωμένοι» και όλοι αναζητούν μια μαγική «συνταγή» για να κάνουν οικονομία. Το μαγείρεμα στην κουζίνα είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες του λογαριασμού ρεύματος. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε το κόστος χωρίς να στερηθείτε τα αγαπημένα σας φαγητά.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τώρα που το κόστος ζωής αυξάνεται από μήνα σε μήνα, η ανάγκη για εξοικονόμηση χρημάτων είναι επιτακτική. Ο πληθωρισμός καλπάζει ροκανίζοντας τον μισθό, ενώ οι τιμές στα τρόφιμα και στα καύσιμα αυξάνονται, χωρίς κανείς να γνωρίζει που θα φτάσουν.

Μπορεί αρκετοί να μην το γνωρίζετε, αλλά το καθημερινό μαγείρεμα κοστίζει. Και αποτελεί ένα σημαντικό ποσοστό στους μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος.

Εάν ακολουθήσετε τη σωστή «συνταγή» μπορείτε να πετύχετε σημαντική οικονομία. Υπάρχουν τρόποι για να καταφέρετε μια σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.

Ο Will Owen, ειδικός στον τομέα της ενέργειας στον ιστότοπο σύγκρισης τιμών Uswitch.com, αποκάλυψε πόσο μπορεί να κοστίσει το μαγείρεμα με διαφορετικούς τρόπους. Γιατί δεν κοστίζουν το ίδιο οι βραστές πατάτες σε κατσαρόλα με τις πατάτες φούρνου. Το μαγείρεμα με διαφορετικό τρόπο έχει και άλλο κόστος.

Όπως λέει ο ίδιος «το μαγείρεμα στο φούρνο είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας του δείπνου, αλλά συχνά είναι πιο ακριβό από το μαγείρεμα με άλλες συσκευές της κουζίνας».

Για παράδειγμα, η έρευνα του Uswitch διαπίστωσε ότι η προετοιμασία μιας ψητής ή βραστής πατάτας είναι φθηνότερη σε φούρνο μικροκυμάτων, κοστίζοντας μόλις 4 λεπτά του ευρώ Το ίδιο φαγητό σε ηλεκτικό φούρνου κοστίζει 0,32 ευρώ και 0,16 ευρώ σε ηλεκτρική εστία.

Μάλιστα χρειάζονται μόλις 12 λεπτά για να τα μαγειρέψετε σε φούρνο μικροκυμάτων! Και γρήγορα και σημαντικά φθηνότερα.

Ωστόσο, αν θέλετε να μαγειρέψετε ένα γεύμα σε κατσαρόλα και δεν θέλετε να κάνετε χρήση του ηλεκτρικού φούρνου τότε η λύση της κουζίνας αργού μαγειρέματος (Slow Cooking) είναι η πιο φθηνή λύση.

Χρησιμοποιεί 0,80 κιλοβάτ ενέργειας, σε αντίθεση με 1,94 κιλοβάτ – το διπλάσιο σε σχέση με τον φούρνο.

Βέβαια, το μειονέκτημα του slow cooker είναι ότι θα χρειαστεί τέσσερις φορές περισσότερος χρόνος για το μαγείρεμα του φαγητού.

Αλλά μπορείτε πάντα να το ρυθμίσετε να μαγειρεύει το πρωί, να βγείτε έξω για τις δουλειές σας και μετά το φαγητό θα είναι έτοιμο όταν γυρίσετε σπίτι.

Ο Will σημειώνει ότι «οι κουζίνες αργού μαγειρέματος τείνουν να είναι οι πιο αποτελεσματικές – μαγειρεύουν φαγητό με χαμηλή ισχύ για αρκετές ώρες και έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της παροχής ενός πλήρως μαγειρεμένου γεύματος όταν τελειώσετε από τη δουλειά σας».

Αν μαγειρεύετε κοτόπουλο πανέ, θα είναι φθηνότερο να το φτιάξετε σε φριτέζα αέρα αντί για ηλεκτρικό φούρνο.

Θα κοστίσει μόλις 0,11 ευρώ για να το ψήσετε και χρειάζεται μόνο 39 λεπτά σε αντίθεση με 49 λεπτά στο φούρνο.

«Οι φριτέζες αέρα, όπως οι φούρνοι μικροκυμάτων, μπορούν να λειτουργήσουν φθηνότερα στο μαγείρεμα από έναν φούρνο, επειδή χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να ζεσταθούν και έχουν μικρότερο χρόνο μαγειρέματος», σημειώνει ο Will Owen.

Συνολικά, τα μικροκύματα καταναλώνουν τη μικρότερη ποσότητα ενέργειας σε σύγκριση με τους ηλεκτρικούς φούρνους, τις ηλεκτρικές εστίες, την κουζίνα αργού μαγειρέματος και τις φριτέζες αέρα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα μικροκύματα τείνουν να «βγαίνουν στην κορυφή» όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στο μαγείρεμα, όταν κοιτάζουμε μόνο το μαγείρεμα με λιγότερο κόστος, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι θα έχουμε και τα καλύτερα αποτελέσματα.

«Είτε λοιπόν, επιλέξτε προσεκτικά ποια φαγητά μπορείτε να μαγειρέψετε στο φούρνο μικροκυμάτων χωρίς να χάσετε την απόλαυση ή, αν θέλετε πραγματικά να μειώσετε τον λογαριασμό της ενέργειας σας, σχεδιάστε ένα διαφορετικό μενού με συνταγές: Που σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε τον φούρνο μικροκυμάτων σας βασικό στοιχείο της μαγειρικής σας», εξηγεί ο ίδιος.

«Υπάρχουν ακόμη και βιβλία συνταγών αφιερωμένα στη μαγειρική σε φούρνο μικροκυμάτων για να σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook