Η κριτική στην εμφάνιση της Αχτσιόγλου δεν είναι πολιτικό σχόλιο αλλά σεξισμός

η-κριτική-στην-εμφάνιση-της-αχτσιόγλο-1205315

Στόχος διαδικτυακών τρολ έγινε η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου με αφορμή βίντεο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου. Μετά από on camera δήλωση, η 37χρονη πολιτικός και μητέρα δέχτηκε δεκάδες μισογυνιστικά σχόλια χρηστών του διαδικτύου για την εμφάνισή της. Σύμφωνα με αυτά, η Αχτσιόγλου ήταν, υπερβολικά αδυνατισμένη, ατημέλητη, ενώ σχολιάστηκε ως και μία μελανιά που είχε στο μπράτσο της, την οποία, σε ένα κρεσέντο χυδαιότητας, κάποιοι απέδωσαν σε «ενδοοιικογενειακή βία».

Καλό το μίνι της Αχτσιόγλου, αλλά και το περιεχόμενο καλό είναι

Η Έφη Αχτσιόγλου, δε χρήζει υποστήριξης τρίτων. Ως υπουργός εργασίας, στα early 30’s της ήταν αυτή στην οποία είχε ανατεθεί η διαπραγμάτευση με τους τεχνοκράτες της τρόικα. Στις αρχές του 2019 ήταν που ανακοίνωσε ότι το πρώτο πρωτογενές πλεόνασμα θα δινόταν ως εφάπαξ επίδομα «νεανικής αλληλεγγύης» ενώ, στο πλαίσιο της επιτήρησης κατάφερε, μερικώς, να επαναφέρει κάποιες συλλογικές συμβάσεις. Επί των ημερών της το ΣΕΠΕ δούλευε ρολόι και, για πρώτη φορά, επιβλήθηκαν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες για μη- καταβολή υπερωριών σε εργαζόμενους.

Ωστόσο, οι επιτυχίες της -τότε 34χρονης- κατόχου διδακτορικού από τα Γιαννιτσά ήταν ήσσονος σημασίας, μπροστά στον «ευυπόληπτο» σεξισμό που είναι βαθιά ριζωμένος ακόμα και στο ασυνείδητο της κοινωνίας. «Καλό το μίνι της Αχτσιόγλου, αλλά δεν μπορώ να πω, και το περιεχόμενο καλό είναι», είχε σχολιάσει, τον Μάιο του 2020, έγκριτος δημοσιογράφος και πρώην παρουσιαστής ειδήσεων στην καθημερινή, ραδιοφωνική του εκπομπή, σχετικά με την εμφάνιση της Αχτσιόγλου στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι 2», στο Ζάππειο. Ο ίδιος δημοσιογράφος, εκείνη την περίοδο είχε σχολιάσει από την εκπομπή του στα ερτζιανά και την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, αναφέροντας ότι «δεν πήγε στη Βουλή για να πάει κομμωτήριο». Την ίδια χρονιά, άλλος επιτυχημένος και δημοφιλής τηλεοπτικός δημοσιογράφος είχε ρωτήσει αριστούχο μαθήτρια που έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης τι βαθμό είχε στα οικοκυρικά ενώ, μάλλον κανείς δεν έχει ξεχάσει το νευρικό γέλιο μελών τηλεοπτικού πάνελ για το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης της φοιτήτριας στο ΑΠΘ στη βιβλιοθήκη της σχολής της.

Και όμως, η Έφη Αχτσιόγλου, δε χρήζει υποστήριξης τρίτων. Έδωσε τη δική της αποστομωτική απάντηση με μία ανάρτηση στα social media. «Ευχαριστώ όσους ενδιαφέρθηκαν για την εξωτερική μου εμφάνιση. Μάλλον δεν έχουν δει ποτέ εργαζόμενη νέα μητέρα από κοντά. Να τους ενημερώσω ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μην κοιμάται, να είναι κουρασμένη και να έχει σημάδια γιατί τα παιδάκια σε μικρές ηλικίες εκφράζουν έτσι την αγάπη τους. Κι ας τους χαλάει τα πρότυπα. Δεν πειράζει», έγραψε.

Αλλά είπαμε, το θέμα δεν είναι η Αχτσιόγλου.  Το θέμα είναι ότι ο casual σεξισμός και η τοξικότητα εκφράζονται σε ένα πλαίσιο αποδεκτό στο μέγιστο βαθμό. Ότι, ό, τι κι αν έχει πετύχει (ή δεν έχει πετύχει) μία γυναίκα με τις θέσεις, τη ζωή και την καριέρα της, η εικόνα της (όποια κι αν είναι αυτή) χρησιμοποιείται, όχι για να της ασκηθεί κριτική (που είναι θεμιτή), αλλά προκειμένου να προσβληθεί και να υποτιμηθεί – όχι γι’ αυτά που λέει ή κάνει, αλλά για το πώς δείχνει. Και αν μία (μάλλον δημοφιλής) νέα πολιτικός δε «μασάει» στην τοξικότητα και έχει το θάρρος αλλά και το βήμα να απαντήσει, υπάρχουν εκατομμύρια άλλες γυναίκες που έρχονται, καθημερινά, αντιμέτωπες με τον κακοποιητικό λόγο και αποδέχονται, τελικά, ότι αυτός μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται προκειμένου να μειωθεί η σπουδαιότητά τους. Και αυτό είναι αποδοχή και κανονικοποίηση της βίας. Και η ανάγκη να τελειώσει είναι επιτακτική. 

της Αφροδίτης Γκόγκογλου – ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook