Η ιδανική ταχύτητα οδήγησης για να κάνετε οικονομία στη βενζίνη

η-ιδανική-ταχύτητα-οδήγησης-για-να-κάν-1264059

Με τις τιμές των καυσίμων να ανεβαίνουν διαρκώς, οι περισσότεροι οδηγοί προσπαθούν να βρουν τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση βενζίνης των οχημάτων τους, επιστρατεύοντας διάφορα κόλπα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής μαθηματικών και αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Turlough Downes, κάποια από αυτά τα κόλπα είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλά, όπως το να οδηγούμε πιο αργά ή να μειώσουμε το βάρος που κουβαλάμε στο αυτοκίνητό μας.

Βάρος στο αυτοκίνητο

Όταν ο Downes συνειδητοποίησε ότι είχε ξεχάσει να αφαιρέσει τη μπαγκαζιέρα οροφής από το αυτοκίνητό του πριν φύγει για διακοπές, φαντάστηκε ότι η κατανάλωση βενζίνης θα αυξανόταν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν φαντάστηκε τα δυσθεώρητα επίπεδα στα οποία θα έφθανε το κόστος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μεγάλο ταξίδι κατά μήκος της Ιρλανδίας του κόστισε 50% περισσότερο σε καύσιμο, για μια διαδρομή που στο παρελθόν έχει κάνει δεκάδες φορές.

«Δεν ήταν αυτό που περίμενα. Φανταζόμουν ότι θα υπήρχε μια μικρή διαφορά, αλλά πραγματικά με σόκαρε», είπε ο Downes στον Guardian.

Μετά από αυτό το περιστατικό, ο καθηγητής αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις επιστημονικές του γνώσεις σχετικά με την αεροδυναμική και την αποδοτικότητα στην κατανάλωση καυσίμου, προκειμένου να ανακαλύψει πώς οι οδηγοί μπορούν να εξοικονομήσουν βενζίνη και χρήματα.

Η ιδανική ταχύτητα για εξοικονόμηση βενζίνης

Σύμφωνα με το Royal Automobile Club, οδηγώντας κάτω από το μέσο όρο ταχύτητας, μπορείτε να εξοικονομήσετε σημαντικές ποσότητες καυσίμων, ιδίως όταν πρόκειται για μεγάλες αποστάσεις και διαδρομές μέσα από αυτοκινητόδρομους.

Με βάση το ρεπορτάζ του Guardian, εάν χρησιμοποιείτε ένα Golf GTI του 2014, τότε σε ένα ταξίδι 72,5 χιλιομέτρων μπορείτε να εξοικονομήσετε περίπου 5,3 ευρώ εάν προτιμήσετε μια μέση ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 80 χλμ την ώρα, σε σχέση με το βρετανικό όριο ταχύτητας, που είναι περίπου 110 χλμ την ώρα στους αυτοκινητόδρομους.

Πιο συγκεκριμένα, από τα 10,68 ευρώ που θα ξοδεύατε πηγαίνοντας με 80 χλμ την ώρα, θα φτάσετε στα 15,79 ευρώ αν τρέχετε με 112 χιλιόμετρα την ώρα. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 47%! Η εξοικονόμηση είναι παρόμοια είτε χρησιμοποιείτε πετρέλαιο είτε Diesel για να γεμίσετε το όχημά σας.

Σημειώνουμε εδώ, ότι οι υπολογισμοί γίνονται με βάση τη μέση τιμή της βενζίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κυμαίνεται περί τα 1,92 ευρώ το λίτρο, επομένως η διαφορά για τα ελληνικά δεδομένα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, λαμβάνοντας υπόψη πως η τιμή της βενζίνης είναι ελαφρώς αυξημένη στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Downes, η αυξημένη αντίσταση του αέρα είναι και ο λόγος που αυξάνεται τόσο πολύ η κατανάλωση βενζίνης, μετά από μια συγκεκριμένη ταχύτητα -συνήθως μετά τα 80-85 χιλιόμετρα την ώρα, τα οποία είναι και η ιδανική ταχύτητα για να οδηγείτε στον αυτοκινητόδρομο, από άποψη κατανάλωσης καυσίμου.

«Εάν η ταχύτητά σου διπλασιαστεί, η αντίσταση του ανέμου τετραπλασιάζεται. Εάν η ταχύτητα τετραπλασιαστεί, τότε η αντίσταση πολλαπλασιάζεται με το 16. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν ξεπεράσεις τα 80 χλμ την ώρα, μια σχετικά μικρή διαφορά στην ταχύτητα έχει σημαντική επίδραση στην κατανάλωση», επισημαίνει ο ίδιος.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook