Η Δημοκρατία σε καραντίνα

«Νοσταλγώ την καραντίνα. Είναι το μόνο πράγμα στο οποίο τα καταφέρνουμε», βάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει στο πανέξυπνο σκίτσο του ο γελοιογράφος Γιάννης Δερμεντζόγλου. Ο οποίος έδωσε τον πιο έξυπνο τίτλο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και πράγματι. Όσο μας είχαν μαντρωμένους στα σπίτια μας, απονευρωμένους από τον φόβο του θανατηφόρου κορωνοϊού και απομονωμένους από δημόσιες εκδηλώσεις, συζητήσεις ή δράσεις, η κυβέρνηση απολάμβανε τις καλύτερες μέρες της.

Το ρόλο της επαφής μας με την πραγματικότητα τον είχαν αναλάβει τα κανάλια, τα οποία ήταν όλα συντονισμένα και μας έδειχναν σε ομοβροντία την ίδια εικονική πραγματικότητα για την… λαμπρή κατάσταση της χώρας και την ευημερία που απολάμβανε ο λαός μας, σε αντιδιαστολή με τους δύστυχους… κουτόφραγκους που πέθαιναν στους δρόμους ξεχασμένοι από τις κυβερνήσεις τους.
Και επιπλέον, τα συντονισμένα στις ίδιες ακριβώς ειδήσεις κανάλια, την ώρα που εμείς ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας και απομακρυσμένοι από ο,τιδήποτε θα μπορούσε να μας φέρει σε επαφή με την πραγματικότητα, μας παρουσίαζαν τον Έλληνα πρωθυπουργό άλλοτε σαν τον… Μωυσή, που έσωσε το λαό του και τον οδήγησε με ασφάλεια στη Γη της Επαγγελίας, άλλοτε σαν τον… Τσώρτσιλ, τον πρωθυπουργό της μεγάλης νίκης των Συμμάχων απέναντι στους Γερμανούς και άλλοτε σαν τον μυθικό ημίθεο… Ηρακλή, που απελευθέρωσε τους αρχαίους ημών προγόνους από τα φυσικά φαινόμενα και τα στοιχεία της φύσης.

«Μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα» λέει μια άλλη σοφή παροιμία.

Και πράγματι, αυτή ήταν η πραγματικότητα της καραντίνας. Μας έκλεισαν μέσα και αυτοί… χόρευαν μόνοι.

Έτσι, στα κρυφά πέρασαν το σκάνδαλο της τηλε-εκπαίδευσης του «σκόιλ ελικικού», με το οποίο μετέφεραν σε εταιρείες κομματικών τους φίλων εκατομμύρια Ευρώ. Ένα σκάνδαλο για το οποίο ούτε απολογήθηκε, ούτε τιμωρήθηκε, ακόμη, κανείς.

Έτσι, στα μουλωχτά και σε συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας πέρασαν το σκάνδαλο της μοιρασιάς των 20 εκατομμυρίων Ευρώ, προκειμένου να εξαγοράσουν ή καλύτερα προκειμένου να επιβραβεύσουν τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στον απόλυτο συντονισμό όλων των μέσων επικοινωνίας στη μια και μοναδική είδηση, αυτή που παρουσίαζε τον πρωθυπουργό σαν Μωυσή και την Ελλάδα σαν τη Γη της Επαγγελίας.

Έτσι, στα σκοτεινά πέρασαν τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο με τον οποίον τα φιλέτα της χώρας, τα πιο όμορφα, τα πιο πλούσια και τα πιο σπάνια οικοσυστήματα που διαθέτει η Ελλάδα και τα οποία μέχρι πρότινος προστατεύονταν από διεθνείς συνθήκες, πωλούνται σήμερα σε τιμή ευκαιρίας σε ιδιωτικά συμφέροντα για να οικοπεδοποιηθούν και να τσιμεντοποιηθούν.

Έτσι, στα κρυφά, αντί να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας και να θωρακίσουν τη χώρα από τον κορωνοϊό, εκείνοι ενίσχυσαν τους ιδιώτες κλινικάρχες με χορηγία εκατομμυρίων Ευρώ.
Όλα τα ωραία όμως κάποτε τελειώνουν. Έτσι τέλειωσε κάποτε και για τη Δεξιά η καραντίνα.
Και τότε αποκαλύφθηκε η γύμνια τους και η πραγματική πολιτική τους ταυτότητα.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν σε ανησυχητικό βαθμό, ως αποτέλεσμα των εσφαλμένων εκτιμήσεων, των λάθος μέτρων και των παλινωδιών του… επιτελικού κράτους. Η αδικαιολόγητη χαλάρωση προς όφελος ενός τουρισμού που δεν ήρθε ποτέ και οι λάθος εκτιμήσεις έκαναν μέσα σε ελάχιστο χρόνο να ξεχαστούν και ο Μωυσής και ο Τσώρτσιλ και ο Ηρακλής ταυτοχρόνως.

Κι η Ελλάδα έγινε μέσα σε λίγο καιρό από Γη της Επαγγελίας, χώρα προς αποφυγήν.

Ο τουρισμός πάει κατά διαβόλου, καθώς οι πολυαναμενόμενες αφίξεις δεν φτάνουν ούτε στο 10% τις περσινές.

Γράφει ο Γιάννης Μυλόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ