Η άγνωστη ιστορία πίσω από το «Όταν κοιτάς από ψηλά» και πώς σχετίζεται με τη Χούντα

Είναι από τα υπέροχα ελληνικά τραγούδια, που μέχρι και σήμερα η μελωδία, οι στίχοι και κυρίως η υπέροχη ερμηνεία του Κώστα Χατζή ξυπνούν μοναδικά συναισθήματα και σε ταξιδεύουν. Ο λόγος για το «Όταν κοιτάς από ψηλά», το οποίο δεν πιστεύουμε πως υπάρχει άνθρωπος που δεν το γνωρίζει. Όμως, ενδεχομένως υπάρχουν πολλοί που δεν γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα… αντιστασιακό τραγούδι!

Στιχουργός του τραγουδιού είναι η Σώτια Τσώτου (τη μουσική έχει γράψει ο ίδιος ο Χατζής) η οποία το εμπνεύστηκε όταν ήταν εν πτήσει από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Αιτία για αυτή την εσωτερική μετανάστευση της δημιουργού ήταν η επιβολή του πραξικοπήματος των Συνταγματαρχών και το κλείσιμο από το καθεστώς της εφημερίδας «Ελευθερία» που δούλευε τότε η εκείνη ως πολιτική ρεπόρτερ.

Η νεαρή δημοσιογράφος που έμεινε άνεργη, αποφάσισε να φύγει από την Αθήνα για να ψάξει να βρει την τύχη της στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στο συγκρότημα Βελλίδη που εξέδιδε τις εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όταν έφτασε στο… στρατοκρατούμενο αεροδρόμιο του Ελληνικού, την περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη.

Συνελήφθη, πέρασε από εξονυχιστικό έλεγχο και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε αυστηρότατη ανάκριση που κράτησε πολλές ώρες με αποτέλεσμα να χάσει την πτήση της. Όταν τα όργανα της χούντας δεν βρήκαν τίποτα επιβαρυντικό σε βάρος της, αφέθηκε ελεύθερη και πήρε το επόμενο αεροπλάνο.

Μόλις αυτό απογειώθηκε, σχεδόν ήρεμη και ανακουφισμένη, κοίταξε από το παράθυρο και σκέφτηκε πως αυτοί που πριν την ταλαιπώρησαν τώρα που τους κοιτάς από ψηλά «μοιάζουν με μυρμήγκια και τα σπίτια με σπιρτόκουτα»!

Επίσης, αρκετοί δεν γνωρίζουν πως ο τίτλος του υπέροχου αυτού τραγουδιού είναι «Απ’ το αεροπλάνο», μιας και λανθασμένα έχει επικρατήσει η ιδέα πως είναι το «Όταν κοιτάς από ψηλά».

newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ