Γυρίσατε από διακοπές; Το απαραίτητο check up που πρέπει να κάνετε στον σκύλο σας

γυρίσατε-από-διακοπές-το-απαραίτητο-check-up-1515859

Ο κτηνιατρικός έλεγχος του σκύλου μας μετά την καλοκαιρινή μας ανάπαυλα είναι υψίστης σημασίας. Η καθημερινή επαφή του σκύλου με τη φύση, αλλά και το κολύμπι, ή άλλη αθλητική δραστηριότητα, μπορεί να του προκαλέσουν, μεταξύ άλλων, μολύνσεις και δερματικές παθήσεις.

«Είτε πήραμε μαζί στην εξοχή τα κατοικίδια μας, είτε έμειναν στο σπίτι μας, ή σε κάποιο ξενοδοχείο ζώων, χρειάζεται να κάνουμε κάποιες ενέργειες, έτσι ώστε να φροντίσουμε την υγεία τους», επισημαίνει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Στην περίπτωση που ο σκύλος μας ήταν δεινός κολυμβητής, ή αν τον κάναμε πολύ συχνά μπάνιο, η κυρία Μπαρδάνη αναφέρει ότι χρειάζεται να ελέγξουμε τα αυτιά του, για πιθανή ωτίτιδα. Εξηγεί ότι η υγρασία που παραμένει μέσα στα αυτιά από το νερό, δημιουργεί όλες τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη παρασίτων, που του προκαλούν ωτίτιδα.

Επίσης, μετά την επιστροφή μας από την εξοχή, ελέγχουμε πάντα το δέρμα του ζώου μας για, τυχόν, σπυράκια, αμυχές, ή οποιαδήποτε άλλη αλλοίωση που μπορεί να παρουσιάσει λόγω καθημερινής επαφής με τη φύση, ή/και έντονης αθλητικής δραστηριότητας.

Και δεν θα πρέπει να αμελήσουμε την αποπαρασίτωσή του. «Μεριμνούμε να δώσουμε στα ζωάκια μας χάπια για τα ενδοπαράσιτα, έτσι ώστε, εάν κόλλησαν κάποιο σκουλήκι του στομάχου ή του εντέρου, να το σκοτώσουμε, πριν αυτό πολλαπλασιαστεί. Φυσικά, συνεχίζουμε να χορηγούμε, προληπτικά, αγωγή και για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή τους ψύλλους και τα τσιμπούρια, καθώς οι ψύλλοι ζουν όλο το χρόνο και τα τσιμπούρια εξακολουθούν να «παραμονεύουν» μέχρι να πέσει, αρκετά, η θερμοκρασία. Για να προστατεύσουμε, λοιπόν, τον σκύλο μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμπούλα, ή να του δώσουμε χάπι», τονίζει η κυρία Μπαρδάνη.

Μία προληπτική εξέταση που πρέπει να κάνουμε κατά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο, σύμφωνα με την κυρία Μπαρδάνη, είναι η εξέταση αίματος για λεϊσμανίαση (καλαζάρ). Πρόκειται για ένα νόσημα, όπως μας λέει, που μεταδίδεται κατά τους θερινούς μήνες από τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας, και ο χρόνος επώασης είναι δύο έως επτά μήνες. Μάλιστα, όπως τονίζει, μπορεί να μη δείξει συμπτώματα στο ζώο μας, παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο. Γι’ αυτό, καλό είναι, να ελέγχουμε τους σκύλους μας προληπτικά. Και στην Ελλάδα, δυστυχώς, είναι πολύ συχνό.

Εν κατακλείδι, η κυρία Μπαρδάνη συμβουλεύει: «Μετά το καλοκαίρι, λοιπόν, καλό είναι, να επισκεφτούμε με τα ζώα μας τον κτηνίατρο τους, για να τα εξετάσει κλινικά και αιματολογικά σε όποια περίπτωση χρειάζεται».

H κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook