Γνωρίστε ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης

γνωρίστε-ένα-από-τα-ωραιότερα-χωριά-τη-1638054

Η Κύπρος φημίζεται για τις πανέμορφες ακτές της και τις γαλάζιες παραλίες της. Εκτός από τα παραθαλάσσια χωριά της, έχει έναν εξίσου όμορφο ορεινό πλούτο. Χωριά σκαρφαλωμένα στα βουνά που προσφέρουν θέα και την ευκαιρία να αποδράσεις στη φύση. Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται και ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης, τα Λεύκαρα.

Η ιστορία του χωριού και η τοποθεσία

Το χωριό που χωρίζεται στα Πάνω και τα Κάτω Λεύκαρα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 34 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας. Xτισμένα σε υψόμετρο 575 μέτρων, όπως τα περισσότερα ορεινά χωριά που έχει η Κύπρος, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της οροσειράς του Τροόδους προσφέροντας μια πανοραμική θέα. Τα Λεύκαρα υπήρχαν από τα βυζαντινά χρόνια. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την ύπαρξη του χωριού με την ονομασία Λεύκαρα προέρχεται από την Τυπική Διαθήκη του Αγίου Νεοφύτου, ο οποίος αναφέρει ότι γεννήθηκε στα Λεύκαρα το 1134.

Όσον αφορά το όνομα του χωριού, συμβαίνει αυτό που συναντάμε και με άλλη φημισμένα χωριά που έχει η Κύπρος. Πρόκειται για μια σύνθετη ονομασία που σημαίνει Λευκά Όρη. Η ονομασία αυτή προέρχεται από τα ασβεστολιθικά πετρώματα που υπάρχουν στην περιοχή, τα οποία δίνουν δημιουργούν λευκόχρωμο, τραχύ ασβεστολιθικό και πυριτολιθικό τοπίο. Τα Λεύκαρα είναι αδιαμφισβήτητα ένα χωριό που κλέβει τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα βρεθείς εκεί.

Η χαρακτηριστική λαϊκή αρχιτεκτονική (η Κύπρος φημίζεται γι’ αυτήν) με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα λιθόστρωτα δρομάκια, οι φιλόξενοι κάτοικοι και η ντόπια κουζίνα συμπληρώνουν την εικόνα ενός από τα ωραιότερα χωριά που έχει η Κύπρος. Αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη.

exploringgreece.tv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook