«Γίνεται αρκεί να το θέλεις»: Αυξάνονται οι ενήλικες στα Χανιά που ζητούν βοήθεια για να απεξαρτηθούν από το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

γίνεται-αρκεί-να-το-θέλεις-αυξάνοντ-1472796

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ ακόμη και το διαδίκτυο, ζητούν βοήθεια από τους ειδικούς του κέντρου ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στα Χανιά. Αυτό επισήμανε η κοινωνική λειτουργός του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, Σταυρούλα Παπανικολάου, μιλώντας το πρωί, στο Zarpa Radio 89,6 και στην Άννα Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών που είναι την Κυριακή.

«Πολλοί άνθρωποι κατά καιρούς ζητούν βοήθεια είτε γιατί οι ίδιοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τη χρήση παράνομων ουσιών, είτε με το αλκοόλ, είτε με την προβληματική ενασχόλησή τους με τα τυχερά παιχνίδια και αρκετοί έφηβοι και νεαροί ενήλικες για τις εφαρμογές του διαδικτύου και το gaming. Επίσης αρκετοί και ίσως ακόμη περισσότεροι είναι οι συγγενείς, οι γονείς, οι φίλοι, που χτυπούν την πόρτα μας και ζητούν βοήθεια για να ενημερωθούν σωστά και να μάθουν πως μπορούν να υποστηρίξουν και να κινητοποιήσουν τον δικό τους άνθρωπο να ζητήσει βοήθεια. Εμείς είμαστε ένα ανοιχτό πρόγραμμα, ανοιχτής θεραπείας, η θεραπευτική κοινότητα βρίσκεται στο Ηράκλειο, για τους ανθρώπους που είναι πιο επιβαρυμένοι από παράνομες ουσίες. Εμείς υποστηρίζουμε και έφηβους και ενήλικες που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με τα ναρκωτικά».

Αύξηση στα αιτήματα για βοήθεια από τον εθισμό στο διαδίκτυο μετά την πανδημία

Αύξηση καταγράφηκε και στα αιτήματα για βοήθεια των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εθισμού από το διαδίκτυο, γεγονός που παρατηρήθηκε πιο έντονα μετά τα δυο χρόνια της πανδημίας: «Εμείς δεν μπορούμε να μετρήσουμε όσους έχουν το πρόβλημα, εμείς μετράμε όσους αναζητούν βοήθεια. Αύξηση στα αιτήματα για βοήθεια καταγράφηκαν για το αλκοόλ, για τον ηλεκτρικό τζόγο, και αρκετοί γονείς αναζητούν βοήθεια για το έφηβο ή παιδί τους το οποίο έχει κάποια προβληματική σχέση με τη χρήση του διαδικτύου και της οθόνης γενικότερα», επισήμανε η κ. Παπανικολάου.

«Αν το πιστέψεις και το θέλεις γίνεται, αρκεί να το θέλεις»

Σύμφωνα με την κ.Παπανικολάου, είναι δύσκολο για ένα άτομο που είναι εξαρτημένο να αναγνωρίζει το πρόβλημά του και να το δεχτεί, με αποτέλεσμα οι συγγενείς τελικά να καταλήγουν να αναζητούν ενημέρωση και βοήθεια:«Είναι γεγονός ότι ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι βουλιαγμένος στην εξάρτησή του, είναι δύσκολο να το αναγνωρίσει. Υπάρχει μεγάλη άρνηση, πολλή αντίσταση. Γι’ αυτό όμως υπάρχουν δικοί μας άνθρωποι,  για να μπορέσουν λίγο αυτή την εικόνα να την μετακινήσουν».

Θεατρική παράσταση την Κυριακή για την Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, η θεατρική ομάδα «ΚΕ- ΘΕΑΣΙΣ» του Πολυδύναμου Κέντρου Χανίων, του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ θα παρουσιάσει την θεατρική παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 στα Χανιά στο Θέατρο των Λενταριανών στις 21:00 σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χανίων και το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας.

Μιλώντας για την θεατρική παράσταση, η κ. Παπανικολάου είπε πως «Η θεατρική μας ομάδα συστάθηκε πέρυσι τον Μάρτιο, σε μια δύσκολη στιγμή, που δημιουργήθηκε η ανάγκη για έκφραση, την προσπάθεια αυτή στηρίζει εθελοντικά η ηθοποιός – μουσικός Φαίη Ψωματάκη. Την παράσταση πλαισιώνουν εθελοντικά ο τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης, τη χορευτική σύνθεση έχει αναλάβει η Νατάσα Πορτάλιου. (Δείτε ΕΔΩ.) Επιλέξαμε αυτή την παράσταση, γιατί οι όρνιθες είναι μια ιστορία αναζήτησης ενός κόσμου με άλλες αξίες, πιο καθαρές, όπου τα ανθρώπινα ιδανικά βρίσκουν ξανά την χαμένη τους αξία».

Το Πολυδύναμο Κέντρο ΚΕΘΕΑ Αριάδνη απασχολεί σήμερα δυο ψυχολόγους, μια κοινωνική λειτουργό, δυο κοινωνιολόγους, ένα άτομο ειδικό θεραπευτικό προσωπικό, μια νοσηλεύτρια και ένα άτομο διοικητικό προσωπικό ενώ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του παίζουν και οι εθελοντές που συμμετέχουν στις δράσεις του.

zarpanews.gr

One thought on “«Γίνεται αρκεί να το θέλεις»: Αυξάνονται οι ενήλικες στα Χανιά που ζητούν βοήθεια για να απεξαρτηθούν από το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook