Γιατί να επιλέξετε το solo traveling αυτό το καλοκαίρι

γιατί-να-επιλέξετε-το-solo-traveling-αυτό-το-καλοκ-1703102

Όταν σχεδιάζουμε τις διακοπές μας, συνήθως σκεφτόμαστε ταξίδια με φίλους, συγγενείς, συντρόφους. Ωστόσο, η ιδέα του να πάτε διακοπές μόνοι σας μπορεί να σας τρομάζει ή ακόμα και να σας ξενίζει. Προκαλεί πληθώρα ερωτημάτων: σε ποιον θα μιλήσετε; Με ποιον θα φάτε μαζί; Θα είστε ασφαλείς;

Εδώ και καιρό έχει δημιουργηθεί μια αρνητική εικόνα για το λεγόμενο solo traveling. Τα κοινωνικά πρότυπα μάς ενθαρρύνουν να είμαστε με κάποιον- δεδομένου ότι οι εμπειρίες αναψυχής διαφημίζονται ως κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να μοιραστείτε με άλλους.

Ωστόσο, η αύξηση των μονομελών νοικοκυριών σημαίνει ότι ο κλάδος της φιλοξενίας εξυπηρετεί πλέον τους μοναχικούς ταξιδιώτες πέρα από τις οικογένειες και τα ζευγάρια. Η συνεχώς θολή γραμμή μεταξύ εργασίας και διασκέδασης, ιδίως για τους Millennials και τις νεότερες γενιές, διευκολύνει την εξ αποστάσεως εργασία ή τα ταξίδια ως μέρος της εργασίας μας. Είμαστε πιο ευμετάβλητοι από ποτέ και έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να εργαστούμε και να ταξιδέψουμε μόνοι μας χωρίς να αισθανόμαστε εντελώς αποκομμένοι από την υπόλοιπη ζωή μας.

Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι ταξιδεύουν όλο και περισσότερο μόνοι τους – συμπεριλαμβανομένων των νεότερων τουριστών. Μοιράζονται επίσης τις εμπειρίες τους με ένα μεγάλο κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – το hashtag #SoloTravel έχει πάνω από 7 εκατομμύρια αναρτήσεις που σχετίζονται με αυτό στο Instagram. Οι μοναχικοί ταξιδιώτες συμμετέχουν στην αναπτυσσόμενη οικονομία του σόλο – νέα προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται στον «μοναχικό καταναλωτή».

Τα ξενοδοχεία, οι κρουαζιέρες, τα εστιατόρια, οι τουριστικές εταιρείες και τα φεστιβάλ δείχνουν πώς ο σχεδιασμός, το προσωπικό και η τεχνολογία μπορούν να προσαρμοστούν για να εξυπηρετήσουν – και ακόμη και να ενθαρρύνουν – το solo travelling.

Η έρευνα του CNN για την εμπειρία των μοναχικών καταναλωτών στις καφετέριες προσφέρει μια εικόνα για το πώς η «σόλο κατανάλωση» μπορεί να είναι εξίσου ευχάριστη και ικανοποιητική με το να πηγαίνεις με σύντροφο ή φίλο. Οι καταναλωτές μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες. Τα λόγια τους προσφέρουν μερικά επιχειρήματα για να το δοκιμάσετε κι εσείς.

«Να είστε μαζί, μόνοι»

Οι συμμετέχοντες στην έρευνά μας επισήμαναν βασικούς παράγοντες που τους βοηθούν να απολαμβάνουν τη σόλο εμπειρία τους – τα ψηλά καθίσματα και η θέα στο παράθυρο που τους επιτρέπουν να καθίσουν και να παρατηρήσουν τη ζωή των άλλων χωρίς άμεση αλληλεπίδραση ή σύνδεση. Δεν χρειάζεται να φτάσετε μαζί με άλλους για να νιώσετε μέρος ενός κοινωνικού περιβάλλοντος. Μόνοι σε μια πολυσύχναστη πλατεία ή σε μια πολυσύχναστη παραλία, η εγγύτητα άλλων ανθρώπων και οι συζητήσεις τους μπορεί να αποτελέσουν πηγή παρηγοριάς, απόσπασης της προσοχής ή ακόμη και ψυχαγωγίας.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Η μοναξιά μπορεί να είναι μια θεραπευτική εμπειρία, ένας χρόνος για να επεξεργαστείτε σκέψεις, συναισθήματα και συγκινήσεις και να σας αφήσει έτοιμους να αντιμετωπίσετε ξανά τον κόσμο. Ίσως αφιερώσετε χρόνο για να γράψετε, να ζωγραφίσετε ή να ασκήσετε κάποια άλλη δημιουργική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο σας. Απολαμβάνετε τις δικές σας σκέψεις χωρίς να αισθάνεστε την πίεση να ικανοποιήσετε κάποιον άλλο ή να επιβάλλετε μια συζήτηση.

Βγείτε από την comfort zone σας

Το να μπορείτε να κάνετε τα δικά σας πράγματα, χωρίς να χρειάζεται να σκέφτεστε τους άλλους, μπορεί να σας χαλαρώσει και μπορεί επίσης να σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε κάτι που δεν έχετε ξανακάνει, χωρίς να σας κρίνουν. Μπορεί να θέλετε να πάτε σε κάποιο μάθημα, να ψωνίσετε ή να περάσετε μια εντελώς χαλαρή μέρα.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι ο χρόνος που περνάτε κάνοντας δραστηριότητες μόνοι σας μπορεί να ανακουφίσει κάποιες από πιέσεις. Ο χρόνος που περνάτε μόνοι σας σας δίνει το περιθώριο να βιώσετε τα πράγματα με το δικό σας χρόνο και να απολαύσετε το περιβάλλον σας χωρίς περισπασμούς. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να βρεθείτε σε νέες καταστάσεις, μακριά από τη «ζώνη άνεσής» σας – μια εμπειρία που ενεργοποιεί και συναρπάζει.

naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook