Γιατί εξακολουθείς να παρακολουθείς τον πρώην σου στα social media;

Μόλις χώρισες και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες να κάνεις μετά από το πολύωρο δακρύβρεχτο session με τις κολλητές σου στο τηλέφωνο είναι να μπεις στο προφίλ του στα social media.

Ο χωρισμός σας δεν συνδέεται μόνο με την απώλεια της σχέσης που είχατε αλλά και με τις χαμένες ελπίδες που διατηρούσες για το μέλλον σας, όπως και με δυσάρεστα συναισθήματα που δεν θες να έρθεις αντιμέτωπη. Στην αρχή σού φαίνεται βουνό να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς το πρώην άλλο σου μισό, γι’ αυτό το να μπεις στο προφίλ του εκείνη τη στιγμή μοιάζει σαν μία “δόση” επαφής, την οποία ωστόσο δεν έχεις στην πραγματικότητα πια.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα του Facebook, το να κρατάς επαφή με αυτό τον τρόπο, κάνοντας stalking στο προφίλ του πρώην σου, αυξάνει τις πιθανότητες να αισθανθείς περισσότερο πόνο, όσο και να παρατείνεις την κατάσταση του “θρήνου”. Παράλληλα, όπως απέδειξε μία διαφορετική έρευνα με την ίδια θεματική, όταν οι συμμετέχοντες της μελέτης έβλεπαν φωτογραφίες των πρώην συντρόφων τους, ενεργοποιούνταν οι περιοχές του εγκεφάλου τους που συνδέονταν με τον σωματικό πόνο.

Γιατί εξακολουθείς να μπαίνεις στο προφίλ του πρώην σου;

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις, ωστόσο, σύμφωνα με την ψυχολόγο Roxy Zarrabi, οι παρακάτω 5 αποτελούν τις συχνότερες αιτίες του συνεχόμενου stalking στη σελίδα του πρώην σου στα social media.

1. Δεν είσαι έτοιμη να πεις αντίο

Είναι κατανοητό πως με αυτό τον άνθρωπο μοιραστήκατε στιγμές και πολλές αναμνήσεις, συνεπώς σου είναι δύσκολο να πεις αντίο. Έτσι, καταφεύγεις στην εύκολη λύση, με το να αντικαθιστάς την πραγματική επαφή που είχατε με ένα scrolling στο προφίλ του. Με αυτό τον τρόπο νιώθεις πως συνδέεσαι κάπως, ωστόσο μία φωτογραφία, ένα σχόλιό του μπορεί να σε δυσκολέψει να προχωρήσεις και να σου προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

2. Χρειάζεσαι εξηγήσεις

Συμβαίνει συχνά όταν μία σχέση τελειώνει, ο ένας από τους δύο να παραμένει με αναπάντητα ερωτήματα ως προς το πώς έφτασαν στον χωρισμό. Μπερδεμένες σκέψεις γυρνούν στο μυαλό σου και αναζητάς απαντήσεις, τις οποίες πιστεύεις πως θα βρεις στο προφίλ του. Υπάρχει κάποια άλλη, βαρέθηκε ή κουράστηκε; Αυτό όμως που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι πως η σελίδα του στα social media δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας, συνεπώς τα ευρήματά σου δεν θα είναι απόλυτα αληθή. Παράλληλα, το να παραμένεις συνδεδεμένη μαζί του, θα καθυστερήσει τη διαδικασία να προχωρήσεις τη ζωή σου.

3. Θες να δεις ποιος κέρδισε

Αν και δεν παίζατε κάποιο παιχνίδι, είσαι σίγουρη πως υπάρχει κάποιος νικητής και κάποιος χαμένος. Μπαίνοντας στο προφίλ του, θες να εξακριβώσεις αν είναι χειρότερα χωρίς εσένα ή ζει τη ζωή του. Η αλήθεια είναι πως η σύγκριση είναι αναπόφευκτη, ωστόσο δεν είναι διαγωνισμός. Σκέψου πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανεβάσει κάποια φωτογραφία που να δείχνει λυπημένος, καθώς στα social media θέλουμε να δείχνουμε πάντα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Οπότε, πάλι θα πέσεις σε λάθος συμπεράσματα.

4. Αποφεύγεις τα συναισθήματά σου

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως το να έχεις εμμονή με τον χωρισμό σου και τη σχέση σας, ψάχνοντας πράγματα στο προφίλ του που θα σου δώσουν εξηγήσεις είναι ένας τρόπος για να αποφύγεις να έρθεις αντιμέτωπη με την πραγματικότητα και τα αληθινά σου συναισθήματα; Το να κάνεις stalking στον πρώην σου λειτουργεί ως αντιπερισπασμός, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνεις να δώσεις χώρο στον εαυτό σου να εκφράσει αυτό που πραγματικά νιώθει. Οπότε, καθυστερεί η διαδικασία του θρήνου και εσύ παραμένεις ακόμα στο σημείο του χωρισμού, αποφεύγοντας να κάνεις το επόμενο βήμα.

5. Έχεις ελπίδες για επανασύνδεση

Είναι σίγουρο πως αν πιστεύεις πως η επανασύνδεση είναι πιθανή, δεν θα διστάσεις να μπεις στο προφίλ του, αφού είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσεις πως πλέον αυτός ο άνθρωπος δεν είναι στη ζωή σου. Παράλληλα, θες να παρατηρείς το τι κάνει, ώστε να διαβάζεις τα “σημάδια” για να γνωρίζεις πότε να είσαι έτοιμη να περιμένεις τηλέφωνό του.

shape.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚρήτη | Στη φυλακή ο 60χρονος με τα 12 κιλά χασίς – Δήλωνε άνεργος
Επόμενο άρθροΌχι μόνο στις άκρες – Το σημείο που δεν πρέπει να ξεχνάς να απλώνεις λάδι μαλλιών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ