Γερμανία: Νέα έκτακτα μέτρα στο φυσικό αέριο για «να μην καταρρεύσει η οικονομία»

γερμανία-νέα-έκτακτα-μέτρα-στο-φυσικό-1409954

Από το φθινόπωρο, οι πελάτες φυσικού αερίου στη Γερμανία θα πρέπει να βάλουν βαθύτερα τα χέρια στις τσέπες τους. Εκτός από τις ήδη αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν το κρατικό τέλος φυσικού αερίου των 2.419 λεπτών ανά κιλοβατώρα από τις αρχές Οκτωβρίου. Το ποσό της εισφοράς ανακοινώθηκε τη Δευτέρα σύμφωνα με υπολογισμούς της Trading Hub Europe, μιας κοινοπραξίας των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) δικαιολόγησε τώρα την εισφορά ως «στοχευμένη» και «περιορισμένη χρονικά».

Το τέλος, το οποίο πρέπει τώρα να καταβληθεί από τους πελάτες φυσικού αερίου, εξετάστηκε αυστηρά από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων. Αν και η εισφορά είναι ένα «πικρό φάρμακο», είναι ταυτόχρονα ο πιο δίκαιος τρόπος για να μοιραστούμε και να αναλάβουμε το πρόσθετο κόστος που προκύπτει για τον πληθυσμό.

Η εναλλακτική λύση ήταν η κατάρρευση της γερμανικής αγοράς ενέργειας, σύμφωνα με τον Χάμπεκ. Η εισφορά αναμένεται να λήξει την 1η Απριλίου 2024.

Με την πάροδο των ετών, η Γερμανία έχει αναπτύξει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στην εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Αυτό το μοντέλο έχει αποτύχει και δεν επιστρέφει», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Τώρα είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε γρήγορα ένα εναλλακτικό σχέδιο. Το τέλος φυσικού αερίου προορίζεται να ωφελήσει τους προμηθευτές φυσικού αερίου που πρέπει να αγοράσουν αντικαταστάσεις για τις ελλείπουσες, φθηνότερες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε υψηλές τιμές.

Σύμφωνα με την τον Ρόμπερτ Χάμπεκ ήδη ετοιμάζονται τα κανονιστικά διατάγματα για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Νόμου περί Ενεργειακής Ασφάλειας στη Γερμανία, που μεταξύ άλλων προβλέπουν μάξιμουμ θερμοκρασία θέρμανσης για 186.000 δημόσια κτήρια στους 19 βαθμούς Κελσίου αλλά και παύση της νυχτερινής φωταγώγησης ιστορικών μνημείων στη Γερμανία. «Πρόκειται για προετοιμασίες για έναν χειμώνα, κατά τον οποίο το φυσικό αέριο θα φτάνει με μειωμένη ροή και οι τιμές θα αυξάνονται ολοένα περισσότερο», αναφέρει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung

Τι θα γίνει με τους πυρηνικούς σταθμούς;

Μεταξύ άλλων ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δέχθηκε ερωτήσεις και για το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών που έχουν εναπομείνει και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου -ημερομηνία κατά την οποία προβλέπεται να κλείσουν.

Ο ίδιος απάντα εμμέσως: «Η συζήτηση για τους πυρηνικούς σταθμούς δεν πρέπει να αποκρύβει το γεγονός ότι οφείλουμε να καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες για να επιτύχουμε εξοικονόμηση φυσικού αερίου. Οι πυρηνικοί σταθμοί δεν κάνουν τη διαφορά. Αυτό που ελέγχουμε ξανά και ξανά είναι η σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου κάτω από ακραίες υποθέσεις. Αυτό είναι το stress test που κάνουμε» ενώ εξαγγέλλει ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών αναμένονται «σε μερικές εβδομάδες» και όχι στις 30 Δεκεμβρίου.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook