Γέμισαν τα φράγματα της Κρήτης – Ποιο έχει ήδη πληρότητα 100%;

γέμισαν-τα-φράγματα-της-κρήτης-ποιο-έ-802339

Επιτέλους ευοίωνα μηνύματα για τα φράγματα της Κρήτης! Μπορεί ο βαρύς (πλην ελάχιστων παρενθέσεων) φετινός χειμώνας, με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις συνεχείς βροχοπτώσεις να έχει ταλαιπωρήσει αρκετό κόσμο, όμως η βαρυχειμωνιά έχει και τα καλά της.

Αποδεικνύεται σωτήρια για το υδάτινο δυναμικό του νησιού μας και τα φράγματα που είχαν “στεγνώσει” τελείως.  Όχι βεβαίως πως αυτή τη στιγμή έχουμε πληρότητα σε όλα τα φράγματα. Αλλά έχουμε μια μέση σχετικά κατάσταση, μια μέση πληρότητα ύψους 62%, που μοιάζει εξαιρετικά παρήγορη, δεδομένης της προ μηνών άκρως αποκαρδιωτικής εικόνας…

Η παρατεταμένη, πέρυσι, ανομβρία είχε σκορπίσει διάχυτο προβληματισμό σε αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς φορείς, στον αγροτικό κόσμο, και στους απλούς πολίτες. Τα φράγματα είτε είχαν κλείσει με αποφάσεις των αρμόδιων διαχειριστών φορέων είτε υπολειτουργούσαν.

Οι Δήμοι είχαν εκδώσει έκτακτα περιοριστικά μέτρα, απευθύνοντας εκκλήσεις-συστάσεις για περιορισμένη κατανάλωση νερού. Ε, τώρα, μπορεί να μην έχουμε φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να ρίξουμε ένα μικρό χαμόγελο ανακούφισης, με την προσδοκία άλλωστε πως θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις.

Αυτή τη στιγμή από τα 4 φράγματα που διαχειρίζεται ο ΟΑΚ, τα δύο, αυτά των Ποταμών στο Αμάρι Ρεθύμνου και του Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο Λασιθίου, έχουν γεμίσει, με το ρεθεμνιώτικο φράγμα, άλλωστε, να αποτελεί μια σταθερή “κολόνα”, αφού είναι το πρώτο φράγμα που γεμίζει κάθε χειμώνα!

Το μεγαλύτερο από όλα τα φράγματα, ο Αποσελέμης, έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, αφού η πληρότητά του είναι στα επίπεδα του 35%. Ωστόσο ακόμα και αυτή η περιορισμένη πληρότητα αποτελεί χαρμόσυνο μαντάτο αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από λίγο καιρό ο ταμιευτήρας του Αποσελέμη ήταν τελείως άδειος!

Την πλέον προβληματική εικόνα, με πληρότητα μόλις 19%, παρουσιάζει το φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά, το οποίο γενικώς βέβαια αποτελεί μια “πονεμένη” ιστορία, αφού ως γνωστόν παρουσιάζει τεχνικές διαρροές που δεν έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως, παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες…

Ας τα δούμε αναλυτικά, με βάση την επίσημη αναλυτική κατάσταση που ανακοίνωσε χθες ο ΟΑΚ Α.Ε. σχετικά με τις εισροές νερού και την πληρότητα των τεσσάρων μεγάλων ταμιευτήρων που διαχειρίζεται.

Το φράγμα με την απόλυτη πληρότητα

Το φράγμα Ποταμών, χωρητικότητας 22,5 εκατ. κυβικών νερού, παρουσιάζει απόλυτη πληρότητα 100%. Το εντυπωσιακό είναι ότι το φράγμα στο Αμάρι, που έγινε γνωστό στο πανελλήνιο λόγω του “Σήφη” του κροκόδειλου, έχει γεμίσει από τις 19 Δεκεμβρίου και από τότε έχει υπερχειλίσει μια μεγάλη ποσότητα 8,7 εκατ. κυβικών νερού!

Το φράγμα Αποσελέμη, χωρητικότητας 25,2 εκατ. κυβικών νερού, διαθέτει σήμερα 8,7 εκατ. κυβικά. Παρουσιάζει, δηλαδή, μια πληρότητα της τάξης του 35%. “Φιλί ζωής” στον Αποσελέμη έδωσε η έναρξη λειτουργίας του αγωγού εντός της σήραγγας που κατεβάζει τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου. Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΚ, το φράγμα στα τέλη Δεκεμβρίου διέθετε μόλις 1,6 εκατ. κυβικά νερού.

Με την κάθοδο όμως των πλημμυρικών νερών του Οροπεδίου και τις βροχοπτώσεις, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, σε ένα διάστημα δηλαδή 22 ημερών, μπήκαν μέσα στον ταμιευτήρα 7,1 εκατ. κυβικά νερού!

Το φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά, χωρητικότητας 5,1 εκατ. κυβικών, διαθέτει σήμερα 993.000 κυβικά και μια πολύ “φτωχή” πληρότητα ύψους 19%.

Η λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο, χωρητικότητας 2,15 εκατ. κυβικών νερού, παρουσιάζει απόλυτη πληρότητα 100%. Η λιμνοδεξαμενή γέμισε μάλιστα στις 12 Ιανουαρίου.

Συνολικά, τα 4 φράγματα που διαχειρίζεται ο ΟΑΚ, χωρητικότητας αθροιστικά 55 εκατ. κυβικών, έχουν σήμερα 34,3 εκατ. κυβικά. Ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια μέση πληρότητα 62%…

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook