Φτώχεια και πείνα για εκατοντάδες ανθρώπους – Δεν είναι μακριά, είναι στα Χανιά

φτώχεια-και-πείνα-για-εκατοντάδες-ανθ-1181052

Παγκόσμια ημέρα κοινωνικής δικαιοσύνης το Σάββατο, αφιερωμένη στην καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων και αυτή ακριβώς η φτώχεια είναι πια εδραιωμένη δίπλα μας, ακόμα κι αν κάνουμε ότι δεν τη βλέπουμε. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη, μόνο στα Χανιά υπάρχουν ήδη πάνω από χίλιοι άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε. Κυριολεκτικά.

«Με βάση τα στατιστικά της υπηρεσίας μου, από τον Μάρτιο και μετά υπάρχει αύξηση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Είχαμε 400 οικογένειες που εξυπηρετούσαμε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 500. Και στο ΤΕΒΑ έχουμε περίπου 1200 άτομα, με αύξηση του 15% περίπου. Στο ΤΕΒΑ είναι όσοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με εισόδημα κάτω των 4.500 ευρώ τον χρόνο. Αυτό αφορά μόνο τον Δήμο Χανίων και με βάση τα περσινά δεδομένα, γιατί με βάση αυτό που ζω καθημερινά, μπορώ να προβλέψω ότι θα υπάρξει άλλη μια αύξηση κατά 10 – 15%. Καθημερινά δέχομαι τηλεφωνήματα και κόσμο στο γραφείο που ζητάει να μπει έκτακτα ή εμβόλιμα στο κοινωνικό παντοπωλείο ή ρωτάει αν έχουμε τροφοεπιταγές γιατί δεν έχουν να αγοράσουν φαγητό. Αν σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι έχουν μείνει άνεργοι τόσο καιρό, από τους υπαλλήλους του τουρισμού, της εστίασης, τους καλλιτέχνες κι άλλους, αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα είναι οξύτατο» , είπε η κα Ζερβουδάκη.

Επίσης, εκατοντάδες απευθύνονται κάθε μήνα στον Δήμο για να ρωτήσουν αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα στήριξης, ένα ενδιαφέρον που υπάρχει σίγουρα όχι από την καλοπέραση:

«Υπάρχουν τα κέντρα κοινότητας που βοηθούν τους δημότες και συμβουλευτικά, δηλαδή μπορεί κανείς να απευθυνθεί για να μάθει αν δικαιούται κάποια στήριξη από κάποιο πρόγραμμα. Κατά μέσο όρο, τον μήνα, 100 νέες περιπτώσεις ανθρώπων που απευθύνονται σε αυτά, στη Σούδα και στα Χανιά. Επίσης πολλοί ζητούν δουλειά. Άνθρωποι με πτυχίο ψάχνουν θέσεις ΔΕ ή ΥΕ (Δευτεροβάθμιας ή Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης), ψάχνουν οτιδήποτε, αρκεί να πάρουν έναν υποτυπώδη μισθό και να πάρουν λίγα ένσημα», δήλωσε η αντιδήμαρχος.

Και αυτή η φτώχεια προξενεί εμβάθυνση των ανισοτήτων σε άλλους τομείς, είπε η κα Ζερβουδάκη:

«Οι φτωχές γειτονιές σήμερα μπορούν να γίνουν φτωχότερες, ενώ και οι πιο εύπορες δύσκολα θα μπορούν να διατηρήσουν το επίπεδό τους. Ζούμε μια κοινωνική ανισότητα. Εκείνοι που είχαν και μπορούσαν να ανταπεξέλθουν καλύτερα από τους άλλους, έχουν και σήμερα τη δυνατότητα για εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, σε διαβίωση σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Ενώ οι υπόλοιποι δεν τις έχουν. Για ποια κοινωνική δικαιοσύνη μιλάμε, για ποιο κοινωνικό κράτος; Είμαστε μια πολιτικά οργανωμένη κοινωνία, αλλά είμαστε μια άνιση κοινωνία

Τέλος, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής τόνισε ότι λύση δεν μπορεί να είναι τα επιδόματα, αλλά μόνο η δυνατότητα για τους ίδιους τους ανθρώπους να αποκτήσουν εργασία:

«Η επιδοματική πολιτική δεν είναι λύση ουσίας. Έτσι μαθαίνεις τον άνθρωπο να είναι ράθυμος και να μην ενεργοποιεί τις δυνατότητές του. Ναι, πρέπει να υπάρχει ενίσχυση, αλλά μέχρι ενός σημείου. Από εκεί και πέρα, πρέπει το κράτος να εξασφαλίσει την ευκαιρία στους πολίτες ώστε εκείνοι να κάνουν το βήμα τους. Και σήμερα αυτό πρέπει να γίνει, ιδιαίτερα μέσω χαμηλότερης φορολογίας για όλους», κατέληξε η κα Ζερβουδάκη.

zarpanews.gr

7 thoughts on “Φτώχεια και πείνα για εκατοντάδες ανθρώπους – Δεν είναι μακριά, είναι στα Χανιά

  1. ΕΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΣΑΣ ΤΑΙΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
    ΔΕΝ ΜΕΝΕΤΕ ΠΟΤΕ ΑΝΕΡΓΟΙ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΟΣΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
    ΑΣΕ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΜΕ ΕΥΝΟΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΡΟΩΡΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ
    ΑΣΕ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΑ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΡΥΓΜΑ

  2. ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ΝΑ ΖΟΡΙΖΟΝΤΑΙ
    ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ
    ΨΗΦΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΟ ΜΠ@ΡΔ@ΛΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ (ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ)
    ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΜΕ
    ΒΙΑΙΟ RESTART
    <>

    1. Είναι σκουπίδι για εσάς αυτός που συμμετέχει στις εκλογές για να εισέλθει στη Βουλή,Το μπ@ρδ@λο όπως το αποκαλείται;
      Πρέπει να έχετε προχωρημένη σκέψη και ιδεολογία σε σημείο να μην μπορούμε να σας καταλάβουμε.

      1. ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΛΕΣΑ ΕΓΩ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΗΡΩΙΚΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ (ΤΟ 80% ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΝΟΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ)
        ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ?

  3. Δυστυχώς, στην τοπική κοινωνία των Χανίων βασιλεύει ο νεοπλουτισμός, η επίδειξη πλούτου και η κοινωνική αδιαφορία. Η αλληλεγγύη και κοινωνική ευαισθησία είναι σχεδόν ανύπαρκτες..

  4. Με αφορμή την τελευταία παράγραφο του κειμένου επαναλαμβάνω την ανάγκη ο Δήμος να δημιουργήσει δημοτικούς λαχανόκηπους σε κάθε γειτονιά του δήμου μας!
    Ένας λαχανόκηπος τριάντα τετρ.μετρων προσφέρει σε κάθε φτωχό συνδημότη μας μέρος της διατροφής του αλλά και την αξιοπρέπεια του!
    Δηλώνω διαθεσιμότητα για βοήθεια στον Δήμο αν χρειαστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook