Φταίνε οι Iron Maiden για την πυρκαγιά;

φταίνε-οι-iron-maiden-για-την-πυρκαγιά-1492003

Στη χώρα που διασύρεται διεθνώς για έλλειμμα ελευθερίας του τύπου, κυκλοφορεί εφημερίδα που συνδέει την πυρκαγιά στην Πεντέλη με το heavy metal.

Η «Ελεύθερη Ώρα» (πώς χρηματοδοτείται άραγε;) απέδωσε στη συναυλία των Iron Maiden τον πύρινο όλεθρο και μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το πρωτοσέλιδό της επανήλθε με μακροσκελή απάντηση για να υποστηρίξει τη θεωρία της.

Στη χώρα μας δηλαδή υπάρχει πλήρης ελευθερία διακίνησης fake news, θεωριών συνωμοσίας, απίθανων σεναρίων – αρκεί να μην θίγεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το συμπέρασμα του φιλοκυβερνητικού τύπου μετά τις πυρκαγιές στην Αττική ήταν ότι το επιτελικό κράτος αρίστευσε, ότι τα παθήματα της βόρειας Εύβοιας έγιναν μαθήματα και ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας λειτουργεί πλέον αποτελεσματικά.

Δεν μάθαμε πόσα ακριβώς σπίτια κάηκαν και πόσα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ούτε έγινε μεγάλη συζήτηση για την παρουσία περισσότερων αστυνομικών παρά πυροσβεστών στις πληγείσες περιοχές. Φυσικά και δεν λογοδότησε κανείς για την πρόληψη που – και πάλι – δεν έγινε ούτε ξεμπερδεύτηκε το κουβάρι τον αρμοδιοτήτων για να γίνει σαφές πχ ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό των δασών.

Αλλά η γενική εικόνα που κατασκευάστηκε από τον κυβερνητικό προπαγανδιστικό μηχανισμό είναι ότι το κράτος ανταποκρίθηκε χάρη στις διαχειριστικές ικανότητες της κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι αυτή η προπαγάνδα δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Προφανώς οι πυρόπληκτοι ξέρουν πολύ καλά τι ακριβώς συνέβη, όπως οι πολίτες που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές δεν πείθονται από τις αυτάρεσκες δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει την υποχρέωση όχι απλώς να βρει τρόπο να διαπεράσει το τείχος της προπαγάνδας αλλά και να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις φυσικές καταστροφές που ήδη αποτελούν αναπόφευκτες κρίσεις.

Οι προκλήσεις της νέας εποχής είναι τόσο πολύπλοκες που δεν αντιμετωπίζονται μόνο με περίσσευμα ενσυναίσθησης αλλά γνώσης και καινοτομίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook