Έξι λόγοι για να καταναλώνεις καρύδια καθημερινά

έξι-λόγοι-για-να-καταναλώνεις-καρύδια-1620431

Τα καρύδια πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή μόνο για το γεγονός ότι η μερίδα (που αντιστοιχεί σε περίπου 7 καρύδια) αποδίδει στον οργανισμό μας 185 θερμίδες. Έτσι, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά την κατανάλωση τους ώστε να μην ξεφύγεις από την ποσότητα αυτή ημερησίως, και πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Αντιοξειδωτικά

Τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή φυσικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση όπως η μελατονίνη, το ελαγικό οξύ, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες. Τα παραπάνω συστατικά εμφανίζουν προστατευτική δράση κατά της γήρανσης, της εμφάνισης φλεγμονών και τέλος των ψυχιατρικών διαταραχών.

Αντικαρκινικά

Ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού, είναι οι κακοήθεις νόσοι στις οποίες μελετήθηκαν περισσότερο, οι αντικαρκινικές ιδιότητες των καρυδιών. Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ποσοτήτων, της τάξης των 84 γραμμαρίων κάθε μέρα, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του προστάτη. Στον καρκίνο του μαστού, οι περισσότερες έρευνες έγιναν σε πειραματόζωα και έδειξαν αντικαρκινική δράση των καρυδιών.

Βιταμινούχα

Τα καρύδια εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε Βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης, με σημαντικό ρόλο στη προστασία των κυττάρων και σημαντική δράση κατά των ελευθέρων ριζών. Επίσης παρέχουν στον οργανισμό αξιόλογα ποσά ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, χρώμιο, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, σεληνίου και ψευδαργύρου και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Φυσικό υπνωτικό

Η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, χαρίζοντας ποιοτικά καλύτερο ύπνο. Η μελατονίνη έχει ισχυρότατες αντιοξειδωτικές δράσεις και έρευνες δείχνουν ότι βοηθά σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου. Παράγεται από την ορμόνη σεροτονίνη, η οποία με τη σειρά της παράγεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη που είναι δομικός λίθος των πρωτεϊνούχων τροφών.

Προστάτες της καρδιάς σου

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε καλά λιπαρά, όπως σε ολεϊκό οξύ, λινολεϊκό οξύ, άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA), αραχιδονικό οξύ κ.ά., μπορούν να μειώσουν την κακή (LDL) χοληστερίνη και να αυξήσουν την καλή (HDL), έτσι ώστε να βελτιωθεί το λιπιδαιμικό μας προφίλ και να μειωθεί η πιθανότητα εμφράγματος και άλλων παθήσεων της καρδιάς. Ακόμη, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του εντέρου, ενώ στηρίζουν την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και την αποφυγή της άνοιας.

Κατά του διαβήτη

Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association», έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα καρύδια έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα χαρακτηριστικά της διατροφής των γυναικών αυτών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα καρύδια, πλούσια σε ακόρεστο λίπος, βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθούν στη δράση της ινσουλίνης.

shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook