Έρχεται τις επόμενες μέρες το Plan B με νέα μέτρα – Τι θα γίνει με το lockdown

έρχεται-τις-επόμενες-μέρες-το-plan-b-με-νέα-μ-1135267

Αποφάσεις για νέα μέτρα μέσα στη βδομάδα – Η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Ειδικών

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον σχεδιασμό που έχει εκπονήσει, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει το σενάριο του lockdown.

Με τη βαριά σκιά που έχει ρίξει σε ολόκληρη την Ευρώπη, και στη χώρα μας, η μετάλλαξη «όμικρον», η κυβέρνηση καλείται αυτή την εβδομάδα θα λάβει αποφάσεις για πρόσθετα μέτρα, που θα κινούνται στη γενικότερη κατεύθυνση που εισηγούνται οι επιστήμονες διεθνώς για ταχεία εφαρμογή όλων των μοντέλων που μπορεί να βοηθήσουν στην ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται θα πρόκειται για επικαιροποίηση και εμπλουτισμό του plan B, που προϋπήρχε στο συρτάρι.

Μπροστά στο θολό μέχρι στιγμής τοπίο σε σχέση με τον ρυθμό μετάδοσης της αφρικανικής παραλλαγής του κορονοϊού, το οποίο επιστήμονες από όλον τον κόσμο προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν, σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθούν αλλεπάλληλες συσκέψεις του πρωθυπουργού με το στενό του επιτελείο, προκειμένου να κάνουν μία πρώτη, διπλή αποτίμηση: Των εγχώριων επιδημιολογικών δεδομένων και των προβλέψεων βάση των επιστημονικών μοντέλων, αλλά και των πρώτων εκτιμήσεων και οδηγιών που δίνονται διεθνώς για την παραλλαγή «Ο».

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το ieidiseis.gr, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον σχεδιασμό που έχει εκπονήσει, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει το σενάριο του lockdown. Χωρίς, πάντως, τη βεβαιότητα του προηγούμενου διαστήματος, κυρίως λόγω των εξελίξεων στην Ευρώπη και των όποιων νέων δεδομένων φέρει στην εξίσωση η προερχόμενη από την Αφρική μετάλλαξη.

Αφήνοντας προσώρας έξω τη συνισταμένη της «Ο», το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να θεωρεί ρεαλιστικό το θετικό σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας, το οποίο προβλέπει την κορύφωση του τέταρτου κύματος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Παρ όλα αυτά, δεν μπορεί να αγνοήσει τον σοκαριστικό αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων. Γι αυτό και ήδη έχει μία σειρά νέων μέτρων στο συρτάρι και θα περιμένει την αυριανή άτυπη συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων και κυρίως την Ολομέλεια της Τετάρτης για να προχωρήσει, αν υπάρξει σχετική εισήγηση, στην υλοποίησή τους.

Τα μέτρα που σύμφωνα με πληροφορίες είναι στο τραπέζι, είναι τα εξής :

  • Αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου.
  • Υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  • Aπαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test

Πιθανότατα, υπό τα νέα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό να εξεταστούν νέα μέτρα και για την αποφυγή του συνωστισμού στα ΜΜΕ, καθώς και περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων από κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων με έμφαση σε αυτά που ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιμένει σε κάθε τόνο ότι δεν υπάρχει θέμα lockdown στον ορίζοντα αλλά μόνο νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, εφόσον χρειαστεί.

Η στρατηγική της εστιάζει, σε αυτό το timing, στην αύξηση των εμβολιασμών, στη στήριξη του ΕΣΥ και στην πιστή τήρηση των μέτρων με αύξηση των ελέγχων.

Ωστόσο, ο τελευταίος λόγος ανήκει στην πανδημία και στις εφιαλτικές μεταλλάξεις της και οι Επιστήμονες στις συσκέψεις τους θα εξετάσουν αν απαιτούνται άμεσα νέες πρωτοβουλίες, υπό τον φόβο της “Όμικρον”.

Ποιο είναι το προφίλ της «Όμικρον»;

Τα δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη δεν είναι επαρκή και οι εκτιμήσεις από πλευράς των επιστημόνων, διεθνώς, ακόμη αντικρουόμενες… Έτσι, αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα απαιτηθούν σκληρές αποφάσεις για… ασφαλή Χριστούγεννα.

Στην σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό θα γίνει μία πρώτη ενημέρωση για το προφίλ της “Όμικρον”, κι ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρες για να θωρακιστούν…

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα… Η κυβέρνηση έχει συνεχή ενημέρωση από τους επιστήμονες και δηλώνει έτοιμη για δράσεις, εφόσον χρειαστεί.

Χώρες της Ευρώπης που ήδη η μετάλλαξη έχει κάνει την εμφάνιση της προχωρούν γοργά σε περιορισμούς, κατά βάση σε σχέση με τα αεροπορικά ταξίδια.

‘Ήδη και η χώρα μας έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς για την είσοδο σε ελληνικό έδαφος ταξιδιωτών από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook