Επιτόκια καταθέσεων: Στην Ευρώπη αυξάνονται, στην Ελλάδα… αγνοούνται

επιτόκια-καταθέσεων-στην-ευρώπη-αυξά-1604273

Με δειλά βήματα αναπροσαρμόζουν τα επιτόκια των καταθέσεων οι ελληνικές τράπεζες μετά τις ισχυρές πιέσεις της κυβέρνησης για στήριξη των νοικοκυριών μέσα από μια σειρά διορθωτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και ενισχυμένη ανταμοιβή των καταθετών.

Παρ’ όλα αυτά, τα καταθετικά επιτόκια στην Ελλάδα παραμένουν κάτω από το μισό των αντίστοιχων επιτοκίων που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, γεγονός που αποτυπώνει απροθυμία του εγχώριου κλάδου να προσαρμοστεί στις νέες πιστωτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη.

Με την έλευση του 2023, το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώνεται στη χώρα μας στα επίπεδα του 0,70%, για καταθέσεις διάρκειας 12 μηνών και ύψους 100.000 ευρώ. Μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, οι εγχώριες τράπεζες προσέφεραν επιτόκια ύψους 20-30 μονάδων βάσης στους καταθέτες, σε αντίθεση με τα επιτόκια χορηγήσεων τα οποία αναπροσαρμόστηκαν άμεσα στις αυξήσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 30ής Δεκεμβρίου 2022, το Euribor 3μήνου διαμορφωνόταν στο 2,132% και αναμένεται να αυξηθεί πιθανότατα έως τα επίπεδα του 3% εντός του 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Αναπροσαρμόζοντας τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων λίγο πριν την εκπνοή του 2022, οι συστημικές τράπεζες προσφέρουν επιτόκια από 0,50% έως 0,70%, αναλόγως του ποσού και της διάρκειας της κατάθεσης, αλλά και της διαπραγματευτικής ισχύος του καταθέτη.

Σε πιο «επιθετικές» κινήσεις προέβησαν οι μη συστημικές τράπεζες, προσφέροντας επιτόκια έως και 1,30% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με πηγές των εν λόγω τραπεζών, με τις οποίες συνομίλησε το Capital.gr, οι μικρότερες τράπεζες βλέπουν την τρέχουσα συγκυρία ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενισχύσουν το μερίδιό τους στην πίτα των τραπεζικών υπηρεσιών που στην Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα χέρια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ελκυστικά επιτόκια προσφέρουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, όπου τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώνονται στα επίπεδα του Euribor μείον 30 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο.

Μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της Ευρωζώνης προσφέρουν ενδεικτικά στους πελάτες τους από 1,10% έως και 2,60% για να «κλειδώσουν» τα χρήματά τους για 12 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, οι ακριβείς αποδόσεις συναρτώνται με το ύψος και τη διάρκεια της κατάθεσης, καθώς και την υφιστάμενη ή μη σχέση του καταθέτη με το πιστωτικό ίδρυμα.

Στη Γερμανία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Frankfurter Allgemeine», τα επιτόκια καταθέσεων σχεδόν τριπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, από 0,54% σε 1,73%. Σύμφωνα με τη συγκριτική πλατφόρμα Verivox που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας δύο ετών διαμορφώνονται σήμερα στο 2,09% κατά μέσο όρο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 3%. Όπως σχολιάζει ο Oliver Maier, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας, ο οξύς ανταγωνισμός μεταξύ των γερμανικών τραπεζών είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν γρήγορα και σημαντικά τα επιτόκια των καταθέσεων στη χώρα.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, παραμένουν οι πιέσεις για μεγαλύτερη αναπροσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων στις αυξήσεις του Euribor. Ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκε σε δηλώσεις του ότι «πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων», εκτιμώντας ότι οι τράπεζες θα το πράξουν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει δε το σχόλιο του διοικητή της ΤτΕ περί ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, ο οποίος ενισχύεται από την παρουσία και τον δυναμικό που επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα οι μη συστημικές τράπεζες.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι στη χώρα μας οι καταθέτες δεν επιβαρύνθηκαν με αρνητικά επιτόκια τα προηγούμενα χρόνια όπου το Euribor κυμαινόταν σε αρνητικά επίπεδα. «Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, οι ελληνικές τράπεζες χρεώθηκαν με τη διαφορά –50 μονάδων βάσης– που πλήρωναν στην ΕΚΤ, αφού η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων», αναφέρουν στο «Κ» υψηλόβαθμες πηγές του κλάδου.

Ο λόγος που τα εγχώρια ιδρύματα καθυστερούν να ενσωματώσουν τις ραγδαίες αυξήσεις του Euribor, εξηγούν οι ίδιες πηγές, είναι για να αντισταθμίσουν το κόστος των προηγούμενων ετών. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται από τις εποπτικές αρχές να ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες μέσω της οργανικής κερδοφορίας, καθώς εξακολουθούν να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα ευρωπαϊκά.

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook