Ένα βήμα πιο κοντά Αλέξης και Φώφη;

ένα-βήμα-πιο-κοντά-αλέξης-και-φώφη-1150523

Είναι γνωστό ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν από ψυχρή έως κακή σχέση. Πρόσωπα που τους έχουν δει μαζί λένε ότι αυτό φαίνεται με την πρώτη ματιά και ότι την απόσταση κρατάει κυρίως η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής που απορρίπτει σταθερά και έντονα κάθε άνοιγμα που επιχειρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχίας είτε για λόγους τακτικής είτε για λόγους ουσίας.

Με αυτό το δεδομένο, έχει προκαλέσει ζωηρό σχολιασμό στους κύκλους της κεντροαριστεράς η χθεσινή αναφορά και των δύο, στις ομιλίες τους στη Βουλή για τον προϋπολογισμό 2021, σε ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης. Προφανώς και δεν είχαν συνεννοηθεί μεταξύ τους και προφανώς ήξεραν τι εντυπώσεις θα δημιουργηθούν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποπειραθεί κι άλλες φορές στη Βουλή να δείξει ευγένεια και διάθεση προσέγγισης αλλά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είναι επίμονα αρνητική και γυρνάει την πλάτη.

Όχι όμως χθες. Το λιώσιμο των πάγων αποδίδεται από στελέχη του ΚΙΝΑΛ στην επίδραση της υποψηφιότητας Λοβέρδου για την ηγεσία και στην άποψη της Χαριλάου Τρικούπη ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού δουλεύουν στο παρασκήνιο για να μετατρέψουν το ΚΙΝΑΛ σε κόμμα-δορυφόρο της ΝΔ.

Προοδευτική διακυβέρνηση εκ των πραγμάτων σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μαζί. Στην Χαριλάου Τρικούπη προφανώς και θεωρούν προϋπόθεση για μια τέτοια συζήτηση την αλλαγή πολιτικών συσχετισμών ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση του ΚΙΝΑΛ με την ενίσχυση του ποσοστού του. Αυτό το κατανοούν στην Κουμουνδούρου και το σέβονται.

Ίσως, άλλωστε, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του Γ. Βαρουφάκη για εξεταστική που θα διερευνήσει ευθύνες για τη χρεοκοπία και το πρώτο μνημόνιο συνδέεται ακριβώς με την πρόθεσή του να μην συγκρουστεί με το ΚΙΝΑΛ και προσωπικά με τον Γ. Παπανδρέου με τον οποίο διατηρούν καλή σχέση.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε χθες την ευκαιρία να αξιοποιήσει την αναφορά της Φώφης Γεννηματά σε προοδευτική διακυβέρνηση:

«Άκουσα με ενδιαφέρον το τέλος της ομιλίας της κ. Γεννηματά και το οποίο αφορούσε την ανάγκη να υπάρξει, μετά από αλλαγή των συσχετισμών, άλλη κυβέρνηση. Να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Και θεωρώ ότι αυτό είναι εύλογο. Γιατί; Γιατί αν μου ζητούσαν να βρω μια λέξη για να χαρακτηρίσω τη διαχείριση της κυβέρνησης συνολικά. Η λέξη αυτή θα ήταν μία: Αποτυχία. Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη…»

Τι είχε πει νωρίτερα η Φ. Γεννηματά;

«Ευτυχώς για μας όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη και ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική Κυβέρνηση».

Ούτε στην Χαριλάου Τρικούπη ούτε στην Κουμουνδούρου παραδέχονται ότι γύρισε η σελίδα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ. Αλλά αυτό δεν έχει απαραίτητα πολιτική σημασία.

Πηγή: tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook