Εμβόλιο γρίπης και κορονοϊού: Μπορούν να γίνουν και ταυτόχρονα, ποιοι και πότε πρέπει να εμβολιαστούν

εμβόλιο-γρίπης-και-κορονοϊού-μπορούν-1292456

Το εμβόλιο της γρίπης αρχίζει και πάλι να θεωρείται αναγκαίο σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει και ο εποχιακός ιός επανέρχεται.

Μάλιστα, η Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθαρίζει πως «ταυτόχρονος» εμβολιασμός με το εμβόλιο της γρίπης και του κορονοϊού συνίσταται από τους ειδικούς, καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου.

«Δεν έχουμε σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί η λοίμωξη της γρίπης να επηρεάσει τον COVID, όμως πέρυσι είχαμε την ευτυχία η κινητικότητα του ιού της γρίπης στη χώρα να είναι χαμηλή, λόγω αποφυγής συνωστισμού και της τήρησης των μέτρων υγιεινής», είπε χαρακτηριστικά από την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διευκρίνισε πως επιδημιολογικά η γρίπη κορυφώνεται Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ οι εμβολιασμοί αρχίζουν από τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, επειδή ο ιός της γρίπης «υφίστανται έντονες ή ήπιες μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα να είναι λίγο διαφορετικός», είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός.

Επίσης, φέτος τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι τετραδύναμα και περιλαμβάνουν δύο στελέχη Άλφα και δύο στελέχη Βήτα.

Έτσι, οι ομάδες που πρέπει να κάνουν πρώτες το εμβόλιο της γρίπης είναι οι εξής:

– Έγκυες

– Άστεγοι

– Άτομα άνω των 60 ετών

– Ενήλικες με υποκείμενα προβλήματα

– Άτομα άνω των 6 μηνών

– Άτομα με παθολογική παχυσαρκία, είτε ενήλικες, είτε παιδιά.

– Παιδιά με θεραπεία με ασπιρίνη

– Άτομα που είναι σε στενή επαφή με ευάλωτα άτομα ή παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών

– Άτομα σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων

– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υγείας

– Φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε άσκηση

Ακόμη, η Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως ο εμβολιασμός με το εμβόλιο γρίπης και εμβολιασμού μπορεί να γίνει ταυτόχρονα, με ορισμένες όμως εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα, άτομα που είναι ασυμπτωματικά και έχουν θετικό εργαστηριακό έλεγχο, εμβολιάζονται μόλις ολοκληρώσουν την αυτοαπομόνωση.

Παράλληλα, άτομα που είναι ασυμπτωματικά και έρχονται σε επαφή με κρούσμα, αλλά έχουν αρνητικό αρνητικό αποτέλεσμα κάνουν αμέσως εμβόλιο γρίπης αν θέλουν. Επίσης, όσοι νοσούν και έχουν συμπτώματα, περιμένουν να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και να περάσει η περίοδος νόσησης.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook