Εμβολιαστείτε γιατί χανόμαστε! «Επένδυσαν» στην επικοινωνία, «εισπράττουν» αναξιοπιστία

εμβολιαστείτε-γιατί-χανόμαστε-επέν-1227956

Το τείχος ανοσίας δεν θα υπάρχει ούτε το φθινόπωρο. Παρά την κυβερνητική θριαμβολογία, ο ρυθμός εμβολιασμού είναι αργός και αυτό δεν οφείλεται πια στην έλλειψη εμβολίων αλλά στη διστακτικότητα πολλών να εμβολιαστούν.

Το εύκολο είναι να καταγγείλει κανείς «ψεκασμένους» και να εκβιάσει συμμόρφωση των επιφυλακτικών ή των αρνητών με απαγορεύσεις και κυρώσεις. Το δύσκολο είναι να πείσει.

Η κυβέρνηση έχει πολιτικές ευθύνες για την καχυποψία που καλλιεργήθηκε λόγω των αλλεπάλληλων παλινωδιών, ανακολουθιών, αντιφάσεων και της ασυναρτησίας που χαρακτηρίζει την πολιτική δημόσιας υγείας.

Το εμβόλιο της AstraZeneca διασύρθηκε με κυβερνητική ευθύνη, πολύ πέρα από την χαοτική κατάσταση που επικράτησε συνολικά στην Ευρώπη γύρω από το συγκεκριμένο σκεύασμα, ενώ οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Κατά καιρούς ανακοινώνονται διάφορα νούμερα που περιγράφουν ένα success story, ενώ στην πραγματικότητα καλυμμένοι με τις δύο δόσεις είναι κάτω από το 40% του πληθυσμού, δηλαδή λιγότεροι απο τους μισούς από όσους θα πρέπει να εμβολιαστούν για να εξασφαλιστεί η περίφημη ανοσία της αγέλης, με φόντο και τη μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ».

Στο μεταξύ λαμβάνονται παράλογες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα να καταργηθεί η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους την ώρα που ο ΠΟΥ κάνει την ακριβώς αντίθετη σύσταση.

Η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει διεθνώς, ένα νέο στέλεχος από την Κολομβία έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας και κάθε πρόβλεψη για το αν και πότε θα υπάρξει επόμενο κύμα πανδημίας είναι επισφαλής.

Το 150άρι στους νέους 18-25 δεν έφερε τη λύση του προβλήματος, ενώ η αποχή ανθρώπων μεγάλης ηλικίας που είναι και οι πιο ευάλωτοι δεν συζητείται καν – ποιες είναι οι αιτίες και πώς μπορεί να καταπολεμηθούν.

Το βέβαιο είναι ότι από την αρχή δεν υπήρξε σχέδιο. Δεν δόθηκε βάρος στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση αλλά, αντίθετα, στην πρώτη φάση, όταν δεν υπήρχαν αρκετά εμβόλια, η εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαδικασία κλονίστηκε με τους χαριστικούς εμβολιασμούς, ενώ στη δεύτερη φάση, με τα fake news για την πορεία τους.

Το συμπέρασμα είναι σταθερό: Η κυβέρνηση επενδύει στην επικοινωνία και υποτάσσει την ουσία στις εντυπώσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε καθαρή εικόνα ούτε αξιοπιστία. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σύγχυση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Ισχύει ότι όσοι εμβολιάζονται έχουν μια πολύ θετική εμπειρία χάρη στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας και τον επαγγελματισμό του αρμόδιου προσωπικού. Είναι κάτι σημαντικό αλλά δεν αρκεί.

Δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με την πανδημία ούτε και με την κυβέρνηση που ενδιαφέρεται περισσότερο για τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και λιγότερο για τη δημόσια υγεία.

tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook