Εμπλοκή για κατανομή εισακτέων και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

εμπλοκή-για-κατανομή-εισακτέων-και-ελ-1183721

Ενα μήνα αργότερα σε σχέση με πέρυσι θα ανακοινωθεί ο αριθμός πρωτοετών που θα δεχθούν τα ΑΕΙ, καθώς υπάρχει διχογνωμία για την κατανομή τους στις σχολές και για τις συγχωνεύσεις τμημάτων.

Οι ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για τον προγραμματισμό, τη συνέχιση και τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς έγιναν σε μια περίοδο που η κατάσταση στα Λύκεια προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου. Τα κρούσματα σε καθηγητές και μαθητές πληθαίνουν καθημερινά (από τις 12 Απρίλη που άνοιξαν τα Λύκεια έχουμε πάνω από 2.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε άτομα ηλικίας μέχρι 17 ετών), ενώ τα τμήματα κλείνουν κατά δεκάδες, γεγονός που έχει συσσωρεύσει θυμό στην εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία θεωρεί ότι έχει μετατραπεί σε πειραματόζωο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και καθώς οι αβεβαιότητες πληθαίνουν εξαιτίας της επιμονής του υπουργείου Παιδείας να μην πάρει κανένα πραγματικό μέτρο προστασίας (αραίωση τμημάτων, εμβολιασμός προσωπικού σχολικών μονάδων κατά προτεραιότητα κ.λπ.) παρά μόνο τα self tests της ατομικής ευθύνης, οι επιτελείς του υπουργείου ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους που σχετίζονται τόσο με τη λειτουργία των δυο βαθμίδων της εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια-Λύκεια) και τα παρεπόμενά τους (διάρκεια του διδακτικού έτους, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις) όσο και με τις ημερομηνίες έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει τόσο για τον αριθμό και την κατανομή των εισακτέων στα Πανεπιστήμια όσο και για τις επιδράσεις της «νεοσύστατης» Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), ζητήματα στα οποία υπάρχουν πιέσεις και διασταυρώνονται αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις.

Οπως είναι γνωστό, με τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προς ψήφιση στη Βουλή, μετατίθεται για τις 15 Μαΐου (αντί τις 15 Απριλίου, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος) η ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού εισακτέων. Με την ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων θα γίνει εμμέσως γνωστό, πέραν του αριθμού και της κατανομής των θέσεων, και ποια τμήματα δεν θα συμπεριληφθούν –λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης με άλλα συγγενή τμήματα– στο νέο Μηχανογραφικό Δελτίο που θα συμπληρώσουν οι φετινοί υποψήφιοι.

Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει μεγάλη διχογνωμία τόσο για τον αριθμό των εισακτέων όσο και για την κατάργηση-συγχώνευση τμημάτων, και γι’ αυτό καθυστερούν οι σχετικές ανακοινώσεις. Οσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φαίνεται να έχει καταλήξει να μην υπάρξει ορατή διαφορά σε σχέση με πέρσι. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες όσον αφορά την οριζόντια μείωση των θέσεων εισακτέων από τα κεντρικά Πανεπιστήμια και την αντίστοιχη αύξηση στα περιφερειακά ιδρύματα, αλλά στο θέμα αυτό η απόφαση της υπουργού είναι οριστική.

Ωστόσο, εκεί που αυξάνει ολοένα και περισσότερο η πίεση στο υπουργικό επιτελείο είναι στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Το συνδικαλιστικό τμήμα των καθηγητών του κυβερνώντος κόμματος, πολιτευτές και βουλευτές της Ν.Δ. αλλά και τμήμα του στενού πυρήνα αυτών που αποφασίζουν φαίνεται να πείθεται όλο και περισσότερο από την άποψη ότι η ΕΒΕ για φέτος, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον πληθυσμό των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, ενώ ήδη έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια και θυμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νίκη Κεραμέως επιμένει να μην υπάρξει καμία υποχώρηση στο θέμα αυτό, καθώς αν συνδυαστεί με την «κρυφή» υποχώρηση της μη εφαρμογής για φέτος της Τράπεζας Θεμάτων (αφού δεν θα γίνουν προαγωγικές) θα εκληφθεί σαν υποχώρηση και ήττα της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση. Ωστόσο, ενώ αυτή η άποψη κυριαρχεί, είναι σίγουρο ότι όλα θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο της πανδημίας και των αποτελεσμάτων της το πρώτο 15νθήμερο του Μάη.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook