Έμφραγμα: Από την πρόληψη στην διάγνωση και την έγκαιρη αντιμετώπιση – Tί λέει ο καρδιολόγος Κυριάκος Γραμματικόπουλος

έμφραγμα-από-την-πρόληψη-στην-διάγνωσ-1182135

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε ο επεμβατικός καρδιολόγος και πρόεδρος της Ένωσης ΕΣΥ Χανίων, Κυριάκος Γραμματικόπουλος.

Θέμα της συζήτησης ήταν το έμφραγμα, μία ύπουλη ασθένεια που χτυπά τον ασθενή σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο κύριος Γραμματικόπουλος αρχικά επισήμανε τί είναι το έμφραγμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η καρδιά όπως όλα τα όργανα τρέφεται με αίμα, το αίμα αυτό το παίρνει από τρεις βασικές αρτηρίες που περιβάλλουν την καρδιά σαν στεφάνι, τα λεγόμενα στεφανιαία αγγεία. Όταν κάποια από αυτά τα αγγεία «βουλώσει «, ο καρδιακός μυς νεκρώνεται.

O κ. Γραμματικόπουλος τόνισε ότι το έμφραγμα απειλεί στην ηλικία των 40 ετών με χαμηλά ποσοστά, κάτω από 1% , ενώ στην ηλικία των 60 και άνω το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 10% κι αυτό έχει να κάνει με την φθορά του σώματος.

Οι κίνδυνοι που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στο έμφραγμα είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το σάκχαρο.

Τόνισε ότι ο ακρογωνιαίος λίθος στο έμφραγμα είναι να αναγνωριστούν έγκαιρα τα συμπτώματα κι αυτά είναι: σφίξιμο στο στήθος που είναι εσωτερικός και αντανακλά στον λαιμό, κρύος ιδρώτας, τάση για εμετό δύσπνοια ενώ η ταχύπνοια είναι τα ανακλαστικά που προκαλεί ο φόβος του θανάτου.

Ο θάνατος στο έμφραγμα στο 99% προκαλείται από αρρυθμίες. Φανταστείτε ότι η καρδιά είναι ένα ηλεκτρικό και μηχανικό κύκλωμα που κάποια στιγμή μπορεί να βραχυκυκλώσει κι αν μπορούσε να δει κάποιος την καρδιά την ώρα του εμφράγματος θα την έβλεπε να τρέμει.

Όλα τα συμπτώματα στο έμφραγμα δεν είναι τα ίδια καθώς συμβαίνει κάποιος να μην έχει συμπτώματα, μπορεί για παράδειγμα να μην πόνεσε ή να είχε δυσπεψία και να πέρασε αυτό που ονομάζουμε «σιωπηλό » έμφραγμα κι όταν κλείσει μία αρτηρία μπορεί μελλοντικά να φράξει και μία δεύτερη.

Επίσης, στις περιπτώσεις που κάποιος πεθαίνει ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς είναι σίγουρο ότι είχε στεφανιαία νόσο απλά δεν το ήξερε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό σε οικογένειες με ιστορικό στεφανιαίας νόσου να γίνεται τακτικός καρδιολογικός έλεγχος.

Πρέπει να ξέρουμε ότι έχει τεράστια σημασία η πρόληψη όπως η σωστή διατροφή, η άσκηση κι όλα αυτά να γίνονται με μέτρο. Θεωρώ τραγικό το «κάθε μέρα στο τραπέζι κρέας» ή το αντίθετο, το παν είναι το μέτρο.

Το νοσοκομείο Χανίων πρωτοπορεί στο κομμάτι των εμφραγμάτων καθώς τα τρία τελευταία χρόνια έχει αιμοδυναμικό εργαστήριο και κάνει αγγειοβελτιωτικές επεμβάσεις.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο χρόνος που θα κερδηθεί στο έμφραγμα, όσο πιο γρήγορα πάρει αίμα η καρδιά , τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να σωθεί η ζωή του ασθενούς.

Μετά το έμφραγμα ο ασθενής παίρνει εφ’ όρου ζωής φάρμακα, περισσότερα τον πρώτο χρόνο, λιγότερα τα επόμενα. Τα πιο σημαντικά φάρμακα είναι η ασπιρίνη και τα φάρμακα χοληστερίνης, επεσήμανε ο κ. Γραμματικόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook