Εκπαιδευτικοί Χανίων: Στην «κρεμάλα» κοινωνικές επιστήμες και καλλιτεχνικά

εκπαιδευτικοί-χανίων-στην-κρεμάλα-1234548

Τεράστιο μορφωτικό έγκλημα χαρακτήρισε την αφαίρεση των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών και καλλιτεχνικών από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο Βασίλης Λιόντος, ως αντιπρόεδρος των Ελλήνων Κοινωνιολόγων του παραρτήματος Χανίων, μέλος της ΕΛΜΕ και εκπαιδευτικός.

«Μετά από 39 χρόνια οι κοινωνικές επιστήμες βρίσκονται εκτός σχολείου, όπως αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Αυτό αποτελεί τεράστιο μορφωτικό έγκλημα σε βάρος των παιδιών, σε μια εποχή που συντελούνται τεράστιες κοινωνικές αλλαγές, μετασχηματισμοί, αναδεικνύονται σοβαρά κοινωνικά φαινόμενα, προβλήματα και οι νέοι χρειάζονται την κοινωνική γνώση, τα μεθοδικά εργαλεία να κατανοήσουν τη θέση τους σε αυτόν και η κυβέρνηση παίρνει μια απόφαση να αφήσει τ παιδιά χωρίς κοινωνική θέση.

Στερούνται το δικαίωμα στην εργασία εκατοντάδες εκπαιδευτικοί – μόνιμοι και αναπληρωτές.

Από όλη αυτήν την κατάσταση καταλαβαίνουμε πως δεν μπορούμε ως εκπαιδευτικοί και ως εργαζόμενοι να το δεχτούμε.»

Ο κ. Λιόντος επεσήμανε επίσης πως είναι επιτακτική ανάγκη όχι μόνο η επαναφορά των κοινωνικών επιστημών και της κοινωνιολογίας στο δημόσιο σχολείο – ως απαραίτητο εργαλείο για τον μαθητή του 21ου αιώνα – αλλά και η αλλαγή στη φιλοσοφία του δημόσιου σχολείου.

Τους «έστησε» ο Διγαλάκης

«Είχαμε δρομολογήσει από πέρσι και μια συνάντηση με τον τότε υφυπουργό Παιδείας. Ακόμα περιμένουμε το ραντεβού για να μας εξηγήσουν γιατί μέχρι τώρα κανένας δεν έχει απαντήσει για ποιον λόγο καταργούνται οι κοινωνικές επιστήμες» λέει ο κ. Λιόντος.

Η απόφαση αυτή σημαίνει πως οι συνάδελφοι θα βρεθούν μόνιμα στην ανεργία. Θα αναγκαστούν να πηγαίνουν σε 4 και 5 σχολεία για να καλύψουν ωράριο ή να παίρνουν διάφορα μαθήματα άσχετα με την επιστημονική τους ειδίκευση.»

«Απαξιωμένο μάθημα τα εικαστικά»

«Ο κλάδος της καλλιτεχνικής παιδείας στην Ελλάδα σταθερά απαξιώνεται με αποκορύφωμα φέτος την αφαίρεση των μαθήματων καλλιτεχνικών από τις τάξεις. Ζητάμε την ακύρωση της απόφασης και διεκδικούμε προσλήψεις εικαστικών εκπαιδευτικών» είπε η Νεφέλη Σουλακέλη, καθηγήτρια εικαστικών στη πρωτοβάθμια εκπαίδευσης. »

«Θεωρούμε θλιβερό και ανησυχητικό ειδικά για μια χώρα που στηρίζει την εθνική της ταυτότητα στον πολιτισμό της να προβάλλονται επίσημοι εορτασμοί του πολιτισμού και την ίδια στιγμή να απαξιώνεται περισσότερο από ποτέ η καλλιτεχνική παιδεία στο ελληνικό δημόσιο σχολείο» συμπλήρωσε.

Τέλος, κάλεσμα στην αυριανή εκδήλωση των κοινωνιολόγων και της ΕΛΜΕ έκανε η πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Μαρία Τσάμη.

Όπως είπε: «Κεντρικό θέμα τον εξοβελισμό των κοινωνικών και εικαστικών από την δευτεροβάθμια. Καλούμε τους πολίτες να παρευρεθούν για να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε για το μέλλον που θα διαμορφωθεί στη χώρα μας. Ως παράρτημα Χανίων Έχουμε στόχο να απαντούμε στις προκλήσεις κάθε εποχής. Η εκδήλωση αύριο στις 7 στην αυλή του 1ου Γυμνασίου Χανίων.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook