Εκδήλωση του Παρατήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τα 77 χρόνια από την μάχη της Παναγιάς

To Παράρτηµα Χανίων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ καλεί τους πολίτες των Χανίων, στην εκδήλωση που διοργανώνεται µε αφορµή την συμπλήρωση από τα 77 χρόνια από την µάχη των Κεραμιών.

Η πρόσκληση:

Η µάχη των Κεραμιών αποτέλεσε κορυφαίο αντιστασιακό γεγονός στην Κρήτη και υπήρξε µια από τις πιο σηµαντικές µάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ στη νησί, µα και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ήταν η μεγαλύτερη µάχη του 14ου Συντάγματος της 5ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, µε τη συμμετοχή δυνάµεων του ΕΛΑΣ από Ρέθυµνο και Ηράκλειο, καθώς και κατοίκων του Νομού Χανίων, που πολέµησαν δίπλα στους ΕΛΑΣίτες. Η όλη επιχείρηση της µάχης κράτησε 3 ηµέρες, από τις 12 έως 15 Νοέµβρη 1944.

Η αξία της βρίσκεται όχι µόνο στο ότι συντρίφτηκαν σοβαρές γερµανικές δυνάµεις, αλλά και στο ότι έγινε µετά την απελευθέρωση της ηπειρωτικής Ελλάδας και ενώ οι Άγγλοι τηρούσαν ανακωχή µε τους Γερµανούς στην Κρήτη, όπου προτιµούσαν να διατηρούν υπόδουλο τον Νόμο Χανίων στους Γερµανούς, αντί να προχωρήσουν στη διάλυσή τους, µε τη συνεργασία των µονάδων του ΕΛΑΣ.

Οι δυνάµεις του ΕΛΑΣ , αντιμετώπισαν 3000 Γερµανούς εξοπλισμένους µε βαρέα όπλα, θωρακισμένα οχήματα, όλµους, πολυβόλα. Παρόλαυτά οι χιτλερικές δυνάµεις δέχτηκαν συντριπτικό πλήγµα , ξεσπώντας µάλιστα και σε δεκάδες αµάχους.
Διδασκόµαστε – Εµπνεόμαστε- Συνεχίζουµε!

Τιμάμε τους ήρωες μαχητές του ΕΛΑΣ, τον λαό του τόπου µας, που έδωσε συντριπτικό χτύπημα στον φασισμό, στα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής. Η ιστορία της εθνικής αντίστασης αποδεικνύει πως όταν ένας λαός αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, τότε µπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό. Ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός µπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο, ακόµα και αν αυτός φαντάζει ανίκητος.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

-Χαιρετισμοί από τοπικούς φορείς
-Ριζίτικο από τις Κρητικές Μαδάρες
-Ιστορικό της Μάχης

Πολιτική ομιλία από τον Μπάμπη Πετράκη, πρόεδρο του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

-Απαγγελία ποιημάτων
-Προσκλητήριο νεκρών
-Κατάθεση στεφάνων από τοπικούς φορείς και σωματεία

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας της Υγειάς.

Το Δ.Σ του Παραρτήματος Χανίων της
ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ”

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ