Έφεραν στη Βουλή τα προβλήματα του Μουσικού Σχολείου Χανίων

έφεραν-στη-βουλή-τα-προβλήματα-του-μου-1149402

Ερώτηση στη Βουλή για το στεγαστικό ζήτημα και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείου Χανίων κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ. Οι Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων:

«Οξυμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Θερίσου στα Χανιά.

Ειδικότερα, σοβαρό είναι το στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί αντίξοες συνθήκες στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, υπάρχει έλλειψη αιθουσών, οι υφιστάμενες αίθουσες είναι πολύ μικρές για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ οι ελλιπείς υποδομές και εξοπλισμός, καθιστούν πολύ δύσκολη, έως και αδύνατη σε πολλές περιπτώσεις, την ταυτόχρονη διδασκαλία μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Μουσικών Οργάνων. Οι αίθουσες διδασκαλίας οργάνων είναι πρόχειρες, δεν υπάρχει βιβλιοθήκη και αίθουσα εστιατορίου, παρότι τα παιδιά παραμένουν στο σχολείο μέχρι το απόγευμα. Επιπλέον, πολλοί μαθητές αποκλείονται από το Μουσικό Σχολείο, καθώς εξαιτίας των ελλείψεων σε αίθουσες, υποδομές και εξοπλισμό, το σχολείο αδυνατεί να δεχτεί το σύνολο των μαθητών που επιθυμούν να φοιτήσουν σε αυτό.

Επιπρόσθετα, χωρίς απάντηση, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, παραμένουν τα προβλήματα, που δυσχεραίνουν συνολικά τη φοίτηση και την πρόοδο των μαθητών των Μουσικών Σχολείων σε όλη τη χώρα. Παραμένει δηλαδή εδώ και χρόνια το ζήτημα των δωρεάν σχολικών βιβλίων για τα Μουσικά μαθήματα, με αποτέλεσμα οι μαθητές κατά κύριο λόγο να μελετούν από φωτοτυπίες. Παράλληλα, παραμένει άλυτο το πάγιο αίτημα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών για πιστοποίηση επιπέδου των Μουσικών Σπουδών των αποφοίτων, αντί η μουσική εκπαίδευση να μετατρέπεται σε απλή ενθάρρυνση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε μια νέα αγορά επαγγελματικής μουσικής ειδίκευσης, που αναγκάζει τους γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο από την υποστελέχωση του σχολείου με το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, μιας και αρχές Νοέμβρη υπάρχουν ακόμα κενά, με αποτέλεσμα τα μαθήματα των μουσικών οργάνων, αντί να γίνονται ατομικά, όπως προβλέπεται, γίνονται είτε ομαδικά είτε καθόλου. Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε την ανυπαρξία του απαραίτητου για την εύρυθμη λειτουργία βοηθητικού προσωπικού (γραμματέα, επιστάτη, φύλακα), συντηρητή οργάνων. Συνάμα διαπιστώνονται προβλήματα που αφορούν τη μετακίνηση των μαθητών, με τα παιδιά να αναγκάζονται να στοιβάζονται στα λεωφορεία, εν μέσω της πανδημίας.

Τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείο Θερίσου είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις ΕΕ, ΟΟΣΑ που βάζουν στην εγκληματική ζυγαριά κόστους-οφέλους τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και αδιαφορούν για την εξασφάλιση ακόμη και αυτών των στοιχειωδών προϋποθέσεων για τη λειτουργία των σχολείων, επιδιώκοντας, με βάση και με τα τελευταία σχέδια του Υπουργείου Παιδείας, την κατηγοριοποίησή τους, τη λειτουργία τους με όρους επιχείρησης, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

• Να λύσει άμεσα το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Θερίσου στα Χανιά, με την εξασφάλιση των αναγκαίων σύγχρονων –ασφαλών υποδομών με την ανέγερση νέου σχολείου με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ.

• Να στελεχώσει το Μουσικό Σχολείο Θερίσου στα Χανιά, όπως και της υπόλοιπης χώρας, με μόνιμους εκπαιδευτικούς και μόνιμο βοηθητικό προσωπικό.

• Να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του σχολείου, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, παρέχοντας παράλληλα τη δωρεάν εξασφάλιση όλης της αναγκαίας υποδομής (οργάνων, βιβλίων κλπ.) για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των μουσικών σπουδών από όλους τους μαθητές.

• Την πιστοποίηση των μουσικών σπουδών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

• Τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με κατάλληλα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook