Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ στις οικογένειες που θρήνησαν δικούς τους στις πλημμύρες της Κρήτης

Την καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 10.000 ευρώ “στις οικογένειες των ατόμων που απώλεσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά το μήνα Φεβρουάριο 2019” προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι Υφυπουργοί Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 19ης Σεπτεμβρίου, Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 3519.

Η απόφαση αυτή αφορά στην τετραμελή οικογένεια που χάθηκε στα ορμητικά νερά του ποταμού Γεροπόταμου στη Μεσαρά Ηρακλείου (δείτε ΕΔΩ) και στον 61χρονο κτηνοτρόφο από τον Αποκόρωνα που πνίγηκε στον ποταμό Βατουδιάρη (Δείτε ΕΔΩ).

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στους συγγενείς τους καταβάλλεται εφ’ απαξ οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ και επιπρόσθετα μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ μέχρι την ενηλικίωση τους στα ανήλικα παιδιά των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους με τόσο τραγικό τρόπο. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στα σχετικά άρθρα του  ΦΕΚ  “χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ποσού δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00 €), στον/στην σύζυγο θανόντος που απώλεσε τη ζωή του κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά το μήνα Φεβρουάριο 2019, ή στο πρόσωπο με το οποίο αυτός/αυτή είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή, εάν δεν υπάρχουν, στον πλησιέστερο συγγενή του έως α’ βαθμού εξ αίματος.

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο/η σύζυγος ή το πρόσωπο με το οποίο είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή, εάν δεν υπάρχουν, ο πλησιέστερος συγγενής των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμύρων που έπληξαν τους Δήμους Μοιρών Ηρακλείου Κρήτης και Αποκορώνου Χανίων την 17-2-2019 και 25-2-2019 αντίστοιχα.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση χορηγείται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη τακτική ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή επίδομα που καταβλήθηκε ή καταβάλλεται για την στήριξη των πληγέντων από την πλημμύρα.
Χορηγείται μηνιαία οικονομική ενίσχυση ποσού χιλίων ευρώ (1.000,00 €) με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων της προηγούμενης
παραγράφου, μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Δικαιούχοι της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης είναι τα ανήλικα τέκνα των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμύρων που έπληξαν τους Δήμους Μοιρών Ηρακλείου Κρήτης και Αποκορώνου Χανίων την 17-2-2019 και 25-2-2019, αντίστοιχα.

Το ποσό καταβάλλεται στους δικαιούχους από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την έκδοση τακτικού χρηματικού εντάλματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Αρμόδια όργανα για τη χορήγηση της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης είναι η Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Παροχής (ΟΠΕΚΑ)”.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ στο παρακάτω αρχείο

FEK_KRHTH

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ