ΕΔΩ υπογράφετε… “Όχι στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι Χανίων”

Η Πρωτοβουλία ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των Χανιωτών πολιτών, στη συγκέντρωση της 12ης Οκτωβρίου 2020 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

Χαιρετίζει επίσης τη μαζική συμμετοχή τους στη διαδικασία συλλογής υπογραφών, η οποία μας εκπλήσσει ως προς την ανταπόκριση που έχει, ειδικά μετά την εφαρμογή της δυνατότητας για ηλεκτρονικές υπογραφές. Εκτός των εκατοντάδων υπογραφών που είχαν μαζευτεί έως και την ημέρα της συγκέντρωσης (πάνω από 300 υπογραφές με δημοσιευμένες στα ΜΜΕ τις 170) , με χαρά αναφέρουμε ότι η συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών σε μία μόλις ημέρα απέκτησε τετραψήφιο αριθμό δηλαδή περίπου μία υπογραφή ανά λεπτό.

Μπορείτε να υπογράψετε ΕΔΩ

Η Πρωτοβουλία μας, οφείλει να υπενθυμίσει ότι κατά την πρώτη συνάντηση της 1ης Οκτωβρίου 2020 στο ΤΕΕ ορίστηκε προσωρινή συντονιστική επιτροπή προκειμένου να έρθει σε επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Καλογερή και τον Δήμαρχο Χανιών κ. Σημανδηράκη , για να τους ενημερώσει και να τους ζητήσει να πάρουν θέση στο ζήτημα. Και οι δύο συναντήσεις υπήρξαν θετικές με τις τοποθετήσεις τόσο του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων όσο και του Δήμαρχου Χανίων να τάσσονται υπέρ της προστασίας των Μνημείων και κατά της Ξενοδοχοποίησης. Και από τους δύο διατυπώθηκαν προτάσεις καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για την αξιοποίηση των μνημείων, προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της. Επισημαίνεται ότι ο Αντιπεριφεριάρχης Χανίων κ. Ν. Καλογέρης παραβρέθηκε και στη συγκέντρωση στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας όπου επαναδιατύπωσε ανοικτά τις απόψεις του.

Ωστόσο, παρά την θετική ανταπόκριση, η Πρωτοβουλία ως μία πολυσυλλεκτική και κινηματική συλλογικότητα διατύπωσης προτάσεων δεν σημάνει ότι ταυτίζεται με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διατηρεί την πλήρη αυτονομία της και επιδιώκει την σύγκλιση και την συναίνεση στο στρατηγικό στόχο που είναι η μη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων. Για αυτό το λόγο προωθεί μία πάνδημη κινητοποίηση προκειμένου να μην μετατραπούν τα μνημεία της πόλης, δηλαδή η δημόσια περιουσία, η οποία μεταβιβάστηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης για εκπαιδευτικούς λόγους, σε ξενοδοχείο και μάλιστα , μακροχρόνιας μίσθωσης 25 ετών με δυνατότητα επέκτασης .

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι τα δημόσια αυτά μνημεία αποτελούν τον πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου. Επαναλαμβάνουμε ότι η απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, το 2014, ήταν μία ενέργεια πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα διότι πράγματι ουδέποτε έχει υπάρξει ΑΕΙ της χώρας, το οποίο, διά μέσου των οικείων εταιρειών αξιοποίησης να έχει προβεί σε μακροχρόνια εκμίσθωση μεσαιωνικών και νεότερων μνημείων που σε τμήμα τους χαρακτηρίζονται από τον Βυζαντινό περίβολο, ενώ στο υπέδαφος βρίσκεται μεγάλο τμήμα της Μινωικής Κυδωνίας, προκειμένου να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, με ή χωρίς πισίνα.

Δεν είμαστε αντίπαλοι με το Πολυτεχνείο Κρήτης – που η ίδια η τοπική κοινωνία πάλεψε για την δημιουργία του – ούτε απαξιώνουμε το πράγματι υψηλό επιστημονικό έργο της ερευνητικής κοινότητας του. Ωστόσο η απόφαση αυτής της μικρής ομάδας, της πρώην Συγκλήτου, αλλά και της παρούσας (η οποία αποφάσισε να τροποποιήσει δυσμενέστερα την σύμβαση με την επενδυτική «Belvedere» τον περασμένο Αύγουστο), θεωρούμε ότι ήταν και είναι εχθρική προς τη πόλη.

Καλούμε τα μέλη ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης, το λοιπό διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και τους φοιτητές να εξέλθουν από τις πύλες του Ακρωτηρίου και να «κατέβουν στην πόλη» η οποία τους στήριξε και τους στηρίζει. Να ενώσουν την φωνή τους με την τοπική κοινωνία ενάντια στην μετατροπή των Μνημείων και της ιστορίας, σε Ξενοδοχείο.

Η Πρωτοβουλία μας χαιρετίζει για μία ακόμα φορά την πλουραλιστική στάση που κρατούν τα τοπικά ΜΜΕ εν συνόλω και την προσπάθειά τους να αναδείξουν τα προβλήματα του τόπου.

Για όλα όσα προαναφέρθηκαν, η Πρωτοβουλία, θα καλέσει εντός της επόμενης εβδομάδας όλους όσους δήλωσαν και δηλώνουν συμπόρευση και συμμετοχή προκειμένου να διευρυνθεί το κοινωνικό μέτωπο κατά της ξενοδοχοποιήσης και να επαναδιατυπωθεί η τακτική μας βραχυπρόθεσμα.

Συνεχίζουμε, καλώντας όλους τους συμπολίτες σε ετοιμότητα για να καταφέρουμε να αποτρέψουμε την ξενοδοχοποίηση της ακρόπολης της παλιάς πόλης των Χανίων.

Τα μνημεία και η ιστορία δεν εκποιούνται.

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. τα μνημεία και η ιστορία δεν εκποιούνται.ΜΟΝΟ Η ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ ΕΙΧΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΕ ΟΨΙΜΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ?

  2. Η μη ξενοδοχοποίηση δεν είναι αρκετή . Η λογική του “Ας μην το κάνει ξενοδοχείο αλλά κάτι άλλο και πάλι καλά γιατί του ανήκει και το κάνει ότι θέλει ” είναι μια θέση δίπλα στου Διγαλάκη και είναι βασισμένη σε μια απολύτως λάθος βάση. Τα περιουσιακά στοιχεία του πολυτεχνείου τα απέκτησε από παραχώρηση από το υπουργείο παιδείας , δεν τα αγόρασε με δικά του λεφτά αλλά βρέθηκε να τα διαχειρίζεται από τα δικά μας.
    Η λογική της “εκμετάλλευσης” της περιουσίας από τα τριτοβάθμια ιδρύματα για να βγουν τα έξοδα είναι προβληματική από κάθε άποψη . Άλλα ιδρύματα που δεν θα είναι τόσο πρόθυμη η πρυτανεία να στήνει κ… θα ξεμείνουν από ρευστότητα.
    Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία είναι δημόσια και έτσι πρέπει να παραμείνουν , όπως και ο χαρακτήρας τους όπως προβλέπεται στο παραχωρητήριο έγγραφο που αναφέρει “μόνο για εκπαιδευτικές χρήσεις” .
    Η πρόταση του δημάρχου για βιβλιοθήκη είναι το ελάχιστο αστεία , την έκανε προσπαθώντας να θολώσει τα νερά αλλά αυτά πιάνουν μόνο σε άτομα του δικού του επιπέδου. Την ιδεάρα του αυτή ούτε καν τη την ανέφερε (πόσο μάλλον τη στήριξε) όταν ήρθε η Ντόρα και συναντήθηκε μαζί του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ