Δύο πανέμορφα χωριά της Κρήτης άγνωστα στο ευρύ κοινό

δύο-πανέμορφα-χωριά-της-κρήτης-άγνωστ-1132549

Εκτός από τις παραδεισένιες παραλίες της που ταξιδεύουν σε μέρη ονειρικά και τις εξαιρετικές γαστρονομικές προτάσεις της τοπικής κουζίνας που ξετρελαίνουν τους πάντες, η πανέμορφη Κρήτη μας έχει να καυχιέται και για τα γραφικά χωριά της που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες της.

Ακολουθούν δύο όχι και τόσο δημοφιλείς επιλογές σε Ηράκλειο και Λασίθι, για να ανακαλύψετε πως οι ομορφιές και οι ιδιαιτερότητες της Κρήτης είναι ανεξάντλητες.

Κράσι

Στο νομό Ηρακλείου, στο δρόμο για το Οροπέδιο Λασιθίου, σε απόσταση περίπου 46 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού βρίσκεται το χωριό Κράσι με τον χαρακτηριστικό τεράστιο αιωνόβιο πλάτανο. Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, μάλιστα, μετρά περίπου 1.800- 2.000 χρόνια ζωής, ενώ συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, με την περιφέρειά του να μετρά περισσότερα από 14 μέτρα.

Με προεδρικό διάταγμα έχει ανακηρυχθεί ως Προστατευόμενο Φυσικό Μνημείο, ενώ κάτω από την ανακουφιστική σκιά του έγραφε και διάβαζε ο Καζαντζάκης τα καλοκαίρια που περνούσε στο χωριό. Δεν είναι τυχαία η ονομασία του, λοιπόν, ως «Πλάτανος του Καζαντζάκη».

Ακόμη ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει το χωριό είναι και η πηγή με τα άφθονα νερά γνωστή και ως «Μεγάλη Βρύση», στο ψηλότερο σημείο του. Πρόκειται για ένα από τα πιο άρτια συγκροτήματα ύδρευσης στην Κρήτη, ενώ σύμφωνα με την αναγραφόμενη πινακίδα τους κατασκευάστηκε το 1890.

Καστέλλι Φουρνής

Το μικρό και γραφικό Καστέλλι Φουρνής, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο παλιά χωριά του νησιού, με την ύπαρξή του να αναφέρεται ακόμη από το 1.4000 μ.Χ. περίπου και συναντάται στην περιοχή του Επάνω Μεραμπέλλου, στο νομό Λασιθίου, σε απόσταση 16 χλμ. περίπου από την πόλη του Αγίου Νικολάου.

Αυτό που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη του χωριού η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτιρίων του με έντονα τα ενετικά στοιχεία, που φέρνει στο νου εικόνες από την μαγευτική Βενετία -έστω χωρίς το υδάτινο στοιχείο. Γραφικά σοκάκια γεμάτα με κτίρια- αρχιτεκτονικά διαμάντια, κατάφυτες και πολύχρωμες αυλές, φιλόξενοι κάτοικοι και αργοί, νωχελικοί ρυθμοί στα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook