Δύο νέες παραστάσεις στο 12ο Dance Days Chania – Τι θα δούμε την Τετάρτη 27 Ιουλίου

δύο-νέες-παραστάσεις-στο-12ο-dance-days-chania-τι-θα-δ-1494138

Με δύο νέες παραστάσεις συνεχίζεται για πέμπτη μέρα το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Dance Days Chania». Συγκεκριμένα, σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου η παράσταση – ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος» στις 18:30 στην Χαλέπα και η παράσταση Mariana Collado & Lucio Baglivo, «MyL» στις 20:00 στο Γιαλί Τζαμισί.

Το πρόγραμμα έχεις ως εξής:

Παράσταση – Ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος»
Εβίτα Τσακαλάκη & Μαρία Κριτσωτάκη, «YOUR-topia»

27 Ιουλίου | 18:30 | Χαλέπα

Είσοδος ελεύθερη

Μία χωρογραφική και χρονικά χαρτογραφική performance που διαπραγματεύεται τα όρια της ελευθερίας ενός εγκαταλελειμμένου χώρου στην συνύπαρξή του με τη ‘’νέα ευκαιρία’’ ζωής. Δύο εργάτριες της τέχνης, του ήχου και της κίνησης βρίσκονται σε συνομιλία με την ιστορία των υλικών του χώρου, μέσα από τη ματιά του φιλοξενούμενου, του συνεργάτη και τέλος του οικοδεσπότη. Θέλει ο χώρος να καταληφθεί ξανά; Θέλει να ζήσει μια καινούργια ζωή; Σε τι πλαίσιo; Πόσο παρεμβατικοί μπορούμε να είμαστε; Είμαστε ευπρόσδεκτοι “εισβολείς”;

Η εγκατάλειψη από την ανθρώπινη ύπαρξη ενός χώρου είναι εγκατάλειψη; Ο ίδιος ο χώρος ως κεντρικός άξονας της κινητήριας δύναμης του έργου, καθορίζει τις ακτίνες της κίνησης και του ήχου μέσα σε ένα αέναο παιχνίδι εναλλαγής ρόλων με καθετί που κινείται μέσα και έξω από αυτό. Χρειάζεται ένας εγκαταλελειμμένος χώρος ανακαίνιση ή χρειάζεται υποστήριξη σε αυτό που ήδη είναι και έχει προκύψει με την πάροδο του χρόνου και της ιστορίας;

Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία τους, οι περφόρμερ μέσω της γνωριμίας και της μελέτης προσπαθούν να αφουγκραστούν κάποια επιθυμία του χώρου, με τελικό στόχο την εκπλήρωση της ουτοπίας του. Ίσως απλώς η παρουσία μας, η συνύπαρξη μας στον τόπο χώρο και οι τόποι που κι εμείς κουβαλάμε είναι το δώρο που ονειρεύτηκε να λάβει. Μία συνύπαρξη τόπων σε μία υπερ-τοπία.

  • Σύλληψη ιδέας και περφόρμερς: Εβίτα Τσακαλάκη (δημιουργός & χορεύτρια), Μαρία Κριτσωτάκη (δημιουργός & μουσικός)
  • Συμπαραγωγή: Dance Days Chania

Λίγα λόγια για την ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος»

Για 4η συνεχή χρονιά η ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος» στοχεύει στην φιλοξενία, ενίσχυση, εξέλιξη και παρουσίαση project από νέες/ους δημιουργούς από την Ελλάδα. Σε άρρηκτη σύνδεση με σημεία της πόλης, το DDC προσφέρει χώρο για έρευνα και παράλληλα στο κοινό την δυνατότητα να παρακολουθεί ένα έργο σε όλα του τα δημιουργικά στάδια.

Η προσέλευση του κοινού ξεκινά 30 λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα της παράστασης. Ολοκληρώνεται εφόσον συμπληρωθούν οι θέσεις και αφού ξεκινήσουν οι δράσεις. Κατόπιν έναρξης, οι θεατές δε θα επιτρέπεται να εισέρχονται στον χώρο των καθήμενων.

Παράσταση Mariana Collado & Lucio Baglivo, «MyL» (Ισπανία)

27 Ιουλίου | 20:00 | Πλατεία Γιαλί Τζαμισί

Είσοδος ελεύθερη

Πως πλησιάζουμε κάποιον που θεωρούμε ότι είναι διαφορετικός από εμάς; Τι μας φέρνει κοντά; Και τι μας απομακρύνει; Τι μπορεί να φέρει ένας χορευτής του flamenco σε έναν χορευτή του σύγχρονου χορού; Και το αντίστροφο; Πως μπορούν δυο άνθρωποι που επικοινωνούν μέσω της κίνησης αλλά από διαφορετικά χορευτικά υπόβαθρα (flamenco και σύγχρονο) να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον; Πως μπορεί το άγνωστο να μας επηρεάσει; Το εγχείρημα αυτό μας επανενώνει πλησιάζοντας την ηλικία των 40 ετών και με σχεδόν όλη τη ζωή μας αφιερωμένη στις παραστατικές τέχνες. Η Mariana είναι χορεύτρια flamenco και ο Lucio χορευτής σύγχρονου χορού, ηθοποιός και ακροβάτης. Το “MyL” σκοπεύει να εξετάσει στη σκηνή, μέσω του χορού, του θεάτρου και των ακροβατικών, πως μπορεί να αντιμετωπισθεί ότι θεωρούμε διαφορετικό ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα που η μόνη τους επιδίωξη είναι να μοιραστούν έναν χορό μαζί.

  • Ερμηνεία: Mariana Collado & Lucio A. Baglivo
  • Πρωτότυπη μουσική: Víctor Guadiana y Pantera Acosta
  • Κοστούμια: Belén de la Quintana
  • Φωτογραφία: Bernardo Sancho
  • Χορογραφία & Σκηνοθεσία: Mariana Collado & Lucio A. Baglivo

Αυτό το κομμάτι δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των προσωρινών residences που δόθηκαν στο project από το Centro Danza Canal στην Μαδρίτη και το project “Madriden Crudo” του Δημαρχείου της Μαδρίτης στην Ισπανία. Η συνοπτικότερη εκδοχή του “MyL” έκανε πρεμιέρα στις 18 Μαΐου του 2019 στο φεστιβάλ Umore Azoka, στην χώρα των Βάσκων, Ισπανία. Το “MyL” έχει μια μεγαλύτερης διάρκειας εκδοχή παράστασης για θέατρα που ονομάζεται “MyL(2.0)”.

Δείτε το τρέιλερ:

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook