Διορθώσεις στους δασικούς χάρτες θα κάνει η κυβέρνηση – Τι ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος από τα Χανιά | Video

Έπειτα από σειρά συσκέψεων και συναντήσεων, αρχικά με τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού, έπειτα με αυτοδιοικητικούς φορείς, στη συνέχεια με υπηρεσιακούς παράγοντες και τους αγρότες και κτηνοτρόφους, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Οι δασικοί χάρτες περιλαμβάνουν πρόδηλα σφάλματα που θα διορθωθούν από τις υπηρεσίες, είπε ο κ. Σκρέκας,  χωρίς επιβάρυνση των πολιτών. Θα υπάρξει επίσης νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να διασφαλιστεί η περιουσία των πολιτών, δήλωσε ο υπουργός, ενώ διαβεβαίωσε και ότι δεν κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις των αγροτών.

Επανέλαβε ότι έχει δοθεί εξάμηνη παράταση για τις ενστάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, ο υπουργός στη σύσκεψη ικανοποίησε τα αιτήματα των αγροτών, απομένει αυτό να φανεί και στην πράξη. Τους ζήτησε να μην κάνουν ενστάσεις μέχρι να κατατεθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα, ενώ επισήμανε ότι θα ληφθούν υπόψη οι τίτλοι ιδιοκτησίας για τις όποιες εκτάσεις και πως κανείς δεν πρόκειται να χάσει τη γη του.

Από την Ενωτική Ομοσπονδία εκφράζεται ικανοποίηση για το ότι ο αγώνας των αγροτών δείχνει να έχει αποτέλεσμα και επισημαίνεται πως συνεχίζει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση για το ζήτημα των χαρτών.

Μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «Ενημερώσαμε τους παρευρισκόμενους ότι η κυβέρνηση μετά από πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα προχωρήσει σε μία σειρά διοικητικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών, για να δώσουμε άμεσες και μόνιμες λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Οι δασικοί χάρτες περιλαμβάνουν πρόδηλα σφάλματα, τα οποία θα διορθωθούν με οριζόντιο τρόπο, με εσωτερικές διαδικασίες της Διοίκησης, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί ο πολίτης και φυσικά να μην επιβαρυνθεί με κανένα κόστος.

Προχωρούμε σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με επίλυση σε ότι αφορά τις εκτάσεις με φρυγανώδη βλάστηση και ασπάλαθους. Αναλαμβάνουμε επίσης πρωτοβουλίες για την οριστικοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε επιτέλους λύσεις στους πολίτες της Κρήτης, ώστε να μην κινδυνεύουν να χάσουν ούτε σπιθαμή γης και βέβαια διαβεβαιώσαμε ότι δεν κινδυνεύουν οι αγροτικές ενισχύσεις για κανέναν.

Εμείς λέμε στους πολίτες να περιμένουν τις οριζόντιες διορθώσεις, τις αναμορφώσεις των αναρτημένων δασικών χαρτών. Έχουμε δώσει εξάμηνη παράταση στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων που σημαίνει ότι, εάν συνυπολογίσουμε και τις περίπου 100 ημέρες που μέχρι τώρα ήταν η αρχική περίοδος των αντιρρήσεων, έχουμε περίπου 8-9 μήνες όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο για να διορθώσουμε τους δασικούς χάρτες.

Εφόσον συνεχίζει να βλέπει ο πολίτης ότι υπάρχει θέμα με την έκτασή του μπορεί να προχωρήσει στην αίτηση πρόδηλου σφάλματος όπου δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση.

Ατελώς θα αξιολογηθεί από τις δασικές υπηρεσίες και τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. Και στη συνέχεια, εφόσον και μετά την αίτηση του πρόδηλου σφάλματος εξακολουθεί να υπάρχει σφάλμα, αυτό μετατρέπεται σε αντίρρηση όπου εκεί σε εκείνη την περίπτωση το τέλος της αντίρρησης έχει μειωθεί κατά 50%».
zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ