Δημοσκοπήσεις: Αποτελέσματα έκπληξη για την “τερατογένεση” – Πώς μεταφράζεται σε καθημερινό επίπεδο και τα… “σύννεφα” που έπονται

δημοσκοπήσεις-αποτελέσματα-έκπληξη-1531498

Στην Κουμουνδούρου, πολλά στελέχη και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγουν να μην πιστεύουν τις δημοσκοπήσεις. Το έκανε ευθέως και δημόσια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέντευξη Τύπου είχε μιλήσει ευθέως ότι έχουν συστημικό πρόβλημα προσέγγισης της πραγματικότητας και πιθανότατα να ήταν και επιεικής στην τοποθέτησή του. Όμως η «τερατογένεση» του κ. Μητσοτάκη εκτός από την αρένα της εξεταστικής επιτροπής κρίνεται και δημοσκοπικά.

Τα ποσοτικά στοιχεία στην Κουμουνδούρου δεν τα διαβάζουν, κοιτούν όμως τα λεγόμενα ποιοτικά και ένα από αυτά που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο ήταν το γεγονός ότι ενώ τρεις διαδοχικές μετρήσεις έδιναν διαφορά 7 και 8 μονάδων και υπεροχή του κ. Μητσοτάκη στις θετικές εντυπώσεις από την παρουσία του στη ΔΕΘ σε σχέση με του κ. Τσίπρα, το βασικό επικοινωνιακό χαρτί της που έριξε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός αυτό της «τερατογένεσης» δεν περπάτησε τελικά.

Το όπλο του φόβου για την πολιτική αστάθεια, την απλή αναλογική και τις συνεργασίες που έβγαλε ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να πέρασε στους πολίτες οι οποίοι φαίνεται να διατηρούν σε ένα σημαντικό βαθμό ακόμη τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά.

Το ερώτημα το έθεσε η MRB για το OPEN και οι ερωτηθέντες απάντησαν συντριπτικά αρνητικά στον Πρωθυπουργό δείχνοντας παράλληλα ότι οι πολίτες παραμένουν μη δεκτικοί σε εκφοβισμούς.

Συγκεκριμένα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖ-ΠΑΣΟΚ-ΜεΡΑ25 δεν είναι τερατογένεση σε ποσοστό 55,8% και μόλις ένα 34,7% λιγο ως πολύ συμφωνεί με τον κ. Μητσοτάκη και τους επικοινωνιολόγους του.

Ουσιαστικά το ερώτημα αποτυπώνει σε ένα βαθμό και την δεκτικότητα των ψηφοφόρων σε συνεργασίες κάτι που η ίδια η ΝΔ δεν μπορεί να αποφύγει παρά τις προσπάθειες κυβερνητικών στελεχών να κρατήσουν ζωντανή την πιθανότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ.

Στην ίδια μέτρηση μάλιστα αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι μια συγκυβέρνηση της κεντροδεξιάς με κορμό της ΝΔ συγκεντρώνει 22,6% όταν μια συγκυβέρνηση της κεντροαριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 24,2%.

Τα δυο αυτά στοιχεία δικαιώνουν σε ένα βαθμό τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιλέγει το δρόμο της συνεργασίας και της απομόνωσης της κυβέρνησης.

Εξεταστική

Η τερατογένεση πάντως αναμετράται καθημερινά και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο με την μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση να συντονίζονται πλήρως στις κινήσεις τους απέναντι στην προσπάθεια της πλειοψηφίας να κουκουλώσει το σκάνδαλο και να κλείσει συνοπτικά την επιτροπή.

Μπροστά στο νομικό και συνταγματικό παραλογισμό που χρεώνουν και οι δυο κοινοβουλευτικές ομάδες στην κυβερνητική πλειοψηφία προκύπτει στην πράξη και η έμπρακτη απάντηση των κομμάτων στον κ. Μητσοτάκη για τα περι τερατογένεσης τα οποία πολύ γρήγορα εγκατέλειψε και ο ίδιος μετά την αρχική κυβερνητική ευφορία ότι το επικοινωνιακό χαρτί είχε βρει απήχηση σε ευρύτερα κεντρώα ακροατήρια όπως εσφαλμένα εκτιμήθηκε αρχικά.

Πάντως το γεγονός ότι μπροστά στην επαπειλούμενη ενεργειακή κρίση και την ανθρωπιστική κρίση την οποία προμηνύουν το ΔΝΤ και άλλοι κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί θεσμοί της Ευρώπης το θέμα των υποκλοπών δεν ιεραρχείται ψηλά στην ατζέντα είναι κάτι που απαντά η ίδια η λογική. Όταν όμως το ζήτημα της δημοκρατίας και της λογοδοσίας ιδίως σε συνθήκες κρίσης και φτωχοποίησης στα ζητήματα δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου κουμπώνουν με τις καταπιεστικές συνθήκες της ενεργειακής κρίσης τότε το ζήτημα αναβαθμίζεται συλλογικά ως προτεραιότητα.

Σε κάθε περίπτωση το σκάνδαλο όσο παραμένει ζωντανό και δεν φεύγει απο την επικαιρότητα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκουν κοινά πατήματα.

Κι αν ακόμη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή της με τον Νίκο Ανδρουλάκη έφτασε εκ της θέσης ως ανώτατη δικαστικός να φωτίζει και εκείνη το σημείο εξάντλησης του απορρήτου, της λογοδοσίας και της επίκλησης των λόγων εθνικού συμφέροντος ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την τοποθέτησή της, ωστόσο ερώτημα παραμένει τι θα πράξει κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των δυο ειδικών δικαστηρίων που έχουν συγκροτηθεί για Παπαγγελόπουλο και Παππά.

Τα σύννεφα θα αρχίσουν να μαζεύονται και πάλι πάνω από τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ με την παρουσία του Ανδρέα Λοβέρδου ως μάρτυρα κατηγορίας στο ειδικό δικαστήριο να προδιαθέτει από την πλευρά του σε μια αναβίωση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Για την υπόθεση αυτή εξάλλου ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει την αποστασιοποίηση σε πολύ έντονο βαθμό και σε σημείο μάλιστα που είχε γίνει και αποδέκτης κριτικής και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη για τη μετριοπαθή του στάση απέναντι στο κορυφαίο στέλεχος του κόμματός του.

Ο κ. Λοβέρδος πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι στο ειδικό δικαστήριο θα μιλήσει πολιτικά μετατρέποντας ουσιαστικά τη δίκη στο δικό του πολιτικό μανιφέστο με αποδέκτες πρωτίστως το κόμμα του και στη συνέχεια το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα.

Γράφει ο Σωτήρης Μπολάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook