Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που ανοίγει το δρόμο για την εξαίρεση των 2.330 μνημείων από το Υπερταμείο

Εξουσιοδότηση που δίνει στον υπουργό Οικονομικών τη δυνατότητα ανάκλησης της απόφασης μεταβίβασης 2.330 επίμαχων ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού στο Υπερταμείο, αποφάσισε να δώσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 21 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που συνεδρίασε στις 17 Ιανουαρίου 2019, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή του ως προς τη μεταβίβαση των 2.330 ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.»

Η απόφαση φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΚΥΣΟΙΠ, Δημήτρη Λιάκου καθώς και των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιάννη ∆ραγασάκη, Χριστόφορου Βερναρδάκη και Έφης Αχτσιόγλου.

Με βάση το ΦΕΚ, τα παραπάνω ακίνητα «εκ του συνόλου των δέκα χιλιάδων εκατόν δέκα εννέα (10.119) ακινήτων, τα οποία μεταβιβάσθηκαν στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.” με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών με αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018/19.06.2018 (2320 Β’) εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του ν. 4389/2016, όπως αυτός ισχύει».

Τα σημαντικότερα μνημεία που εξαιρούνται

Αρχαιολογικός χώρος Κνωσσού, Αδριάνειο Υδραγωγείο, Αρχαιολογικός χώρος Μαραθώνα, Αρχαία τείχη Πειραιά, Αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας, Τμήμα Ρωμαϊκής Οδού, Ρωμαίκό Ωδείο και Στάδιο Πάτρας, Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, Αρχαιολογικός Χώρος Αιγών, Αρχαία Νεκρόπολη Βέροιας, Ενετικά Τείχη Ηρακλείου, Αρχαιολογικός Χώρος Ηρακλείου, Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου, Βιομηχανικό συγκρότημα Φιξ στη Θεσσαλονίκη, Δημοτικά Σφαγεία, Παλιό Τελωνείο, Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, Γαλεριανό Συγκρότημα, Ροτόντα, Βυζαντινό Κάστρο Επταπυργίου, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Γενί Τζαμί, Μύλοι Αλλατίνη, Στρατόπεδο Κόδρα, Ιτς Καλέ, Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων, Το Ακρωτήρι της Θήρας, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Σπιναλόγκα, Φορτέτζα στο Ρέθυμνο, Κτήμα Συγγρού, Μέγαρο Καποδίστρια, Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας, Μουσείο Αερολιμένα Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Ωδείο Καλαμάτας, Ελληνικό Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας κ.ά.

Για ηθικό πανικό και κινδυνολογία κάνει λόγο η Μυρσίνη Ζορμπά 

Μετά και τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έκανε λόγο για «ηθικό πανικό και κινδυνολογία», που λαμβάνει οριστικό τέλος.

«Ο ηθικός πανικός και η κινδυνολογία για την τάχα παραχώρηση των αρχαιολογικών χώρων στο υπερταμείο λαμβάνει οριστικό τέλος. Εξαιρέσαμε, ταυτοποιήσαμε, νομοθετούμε» επισημαίνει σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Εξάλλου, με θέμα τις ενέργειες του υπουργείου για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα πραγματοποιήσει την Τρίτη, στις 11.30 π.μ., συνέντευξη Τύπου.

Πλέον αναμένεται απόφαση και έκδοση ΦΕΚ για το ζήτημα.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ το ΦΕΚ του ΚΥΣΟΙΠ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ