Δημήτρης Φραγκάκης: «Σχεδιάζεται ρύθμιση βραχυχρόνιας μίσθωσης» – Τι απάντησε για το αν θα κατεβεί υποψήφιος στα Χανιά | Video

δημήτρης-φραγκάκης-σχεδιάζεται-ρύθ-1463121

Στο Zarpa Radio 89.6 και τον Δημήτρη Παππά μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης. Με φόντο το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τον τουρισμό, δεν έλειψαν όμως και οι πολιτικές νότες.

Ο κ. Φραγκάκης ρωτήθηκε για τις απώλειες από την αγορά της Ρωσίας και για την κίνηση στα Χανιά και τη χώρα και ανέφερε οικονομικά στοιχεία:

«Μόλις ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπολογίζαμε ότι οι Ρώσοι δεν θα έρθουν στην Ελλάδα. Υπολογίζαμε ότι περίπου 350.000 με 400.000 επισκέπτες από τη Ρωσία και παραπλήσιες περιοχές δεν θα έρθουν γιατί κόπηκαν οι πτήσεις. Είναι μια απώλεια για τον τουρισμό και για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπως η Ανατολική Κρήτη, η Χαλκιδική, τα Ιόνια νησιά.

Στα Χανιά δεν είχαμε τόσους πολλούς αλλά παραμένει μια απώλεια και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πολύ καλοί spenders, και αυτούς θέλουμε. Όμως, τον Απρίλιο και τον Μάιο οι αφίξεις στα Χανιά είναι μόλις 3% κάτω σε σχέση με το 2019. Και για το επόμενο τρίμηνο, η ζήτηση είναι στα επίπεδα του 2019. Το 2020, τη χειρότερη χρονιά, εισπράξαμε ως χώρα 4.5 δισ. από τον τουρισμό και πέρσι εισπράξαμε 10.6 δισ. Τον Νοέμβριο θα δούμε τι ταμείο θα έχουμε κάνει φέτος.

Πέρσι καταφέραμε να έχουμε μια κατά κεφαλήν δαπάνη που αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με το 2019. Φέτος, με τα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο από την ΤτΕ, έχουμε ένα 10% αύξηση της δαπάνης σε σχέση με το 2019. Είναι πολύ καλό σημάδι. Τα Χανιά όμως είναι ένας ποιοτικός προορισμός. Δεν είμαστε ελιτιστές, αλλά θέλουμε τον τουρισμό που κυκλοφορεί και αφήνει χρήματα. Υπάρχει και η βραχυχρόνια μίσθωση που βοηθάει πολύ σε αυτό».

Έρχεται ρύθμιση βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ο κ. Φραγκάκης προανήγγειλε ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης με στόχο, όπως είπε, να προκύψει ισονομία αλλά και ελάφρυνση του κοινωνικού προβλήματος που έχει προκληθεί από την έλλειψη σπιτιών προς μακροχρόνια ενοικίαση:

«Η κυβέρνηση έχει μπει σε μια διαδικασία να ρυθμίσει τη βραχυχρόνια μίσθωση ώστε να υπάρχει ισονομία φορολογική μεταξύ αυτής και των τουριστικών επιχειρήσεων, γιατί, κακά τα ψέματα, και αυτό επιχείρηση είναι. Να υπάρχει ένας έλεγχος των καταλυμάτων και ασφάλειας για τους επισκέπτες, ενώ πρέπει να δούμε πού θα επιτρέπουμε να γίνουν οι χρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης και οι δήμοι θα παίξουν μεγάλο ρόλο σε αυτό.

Δεν θα στραγγαλίσει κανείς τη βραχυχρόνια μίσθωση, κανείς δεν πρόκειται να χάσει το εισόδημά του από αυτή, αλλά χρειάζεται ρύθμιση, διότι έχει αρχίσει να προκαλεί σε αρκετές περιοχές κοινωνικό πρόβλημα. Σπίτια δεν υπάρχουν, άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν, φοιτητές δεν μπορούν να έρθουν να σπουδάσουν. Και ντόπιοι ακόμα. Αυτό πρέπει να το ρυθμίσουμε».

Έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό

Ο Γ.Γ. του ΕΟΤ ανέφερε τρεις αιτίες που, κατά την άποψή του, προκαλούν την έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό:

«Αναζητούμε τα αίτια του γεγονότος ότι λείπουν περίπου 60.000 θέσεις στον τουρισμό. Το πρώτο είναι η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού. Το δεύτερο είναι οι χαμηλές αμοιβές που σε κάποιες ειδικότητες δεν ήταν αυτές που θα έπρεπε. Και τρίτον, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι απλά ένα πάρεργο που κάνουν για λίγο ώστε να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Σε όλη τη χώρα ο τουρισμός απασχολεί πάνω από 750.000 ανθρώπους και θα μπορούσε να απασχολήσει πολλούς ακόμα.»

Ο κ. Φραγκάκης τόνισε ότι ο ΕΟΤ προσπαθεί να παρουσιάσει τη χώρα μας ως προορισμό που δεν θα περιορίζεται μόνο στο καλοκαίρι:

«Εμείς προσπαθούμε να προωθήσουμε τη χώρα ως δωδεκάμηνο προορισμό. Προσπαθούμε να το δείξουμε. Χρειάζεται πολλή δουλειά αλλά είναι εφικτό και αυτό θα μας δημιουργήσει μια μεγάλη υπεραξία. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κίνητρα ώστε να επεκταθεί η τουριστική περίοδος.

Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για την Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη ροή σε όλες τις τουριστικές περιοχές αλλά και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα είναι προορισμός για όλα τα βαλάντια, υπάρχουν φθηνότερα και ακριβότερα καταλύματα, εισιτήρια, παροχές. Αν και έχουν αυξηθεί τα έξοδα των επιχειρήσεων, νομίζω ότι οι τιμές έχουν συγκρατηθεί», είπε ακόμα ο κ. Φραγκάκης.

Εκλογές και υποψηφιότητα στα Χανιά

Καθώς είχε υπάρξει υποψήφιος με τη ΝΔ στις εκλογές του 2019, ο κ. Φραγκάκης ρωτήθηκε αν αυτό θα επαναληφθεί και στις επόμενες εκλογές και δεν έκρυψε την επιθυμία του να ξαναθέσει την υποψηφιότητά του στα Χανιά. Τόνισε δε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης:

«Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στο τέλος της τετραετίας. Αυτή η κυβέρνηση από τότε που ανέλαβε, μόνο δυσκολίες είχε να αντιμετωπίσει. Δεν πέρασε καμιά περίοδο να είναι ήρεμη.

Από την πανδημία, τις πυρκαγιές, τα ελληνοτουρκικά, τον Έβρο. Είναι μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει κρίσεις. Όσο για το αν θα είμαι υποψήφιος με τη ΝΔ, θα το συζητήσω με τον πρωθυπουργό, γιατί αυτός αποφασίζει. Πρόθεσή μου είναι να είμαι ξανά υποψήφιος και όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε τις σχετικές ανακοινώσεις».

zarpanews.gr

9 thoughts on “Δημήτρης Φραγκάκης: «Σχεδιάζεται ρύθμιση βραχυχρόνιας μίσθωσης» – Τι απάντησε για το αν θα κατεβεί υποψήφιος στα Χανιά | Video

  1. Κύριε Φραγκάκη καλά τα λέτε ως προς την φορολόγηση αλλά να εκπίπτουν και τα έξοδα (ΔΕΗ, νερό, κοινόχρηστα, έξοδα καθαρισμού, επισκευές, ανακαινίσεις) όπως ισχύει με τις τουριστικές επιχειρήσεις και καλύτερα να φορολογείται με 25% παρά με 45%. ΄
    Όσο για το ποιός θα μου πει πως θα διαχειριστώ το ακίνητο μου(Δήμος ή Κράτος) κάνετε λάθος. δεν το φτιάξαμε μαζί ούτε πληρώνουμε μαζί τα έξοδα(φόρους ΕΝΦΙΑ κλπ).
    Φυσικά και δεν είναι επιχείρηση όπως λέτε. Απλά βγάζουμε μερικά χρήματα παραπάνω με πολύ προσωπική εργασία και πολλά έξοδα.
    Εγώ προσωπικά το έκανα για να γλυτώσω από τις πολλές ζημιές που μου έκαναν στο παρελθόν οι ενοικιαστές, και να γλυτώσω τα απλήρωτα ενοίκια, ρεύματα, νερά, κοινόχρηστα που μου άφησαν.
    Καταλαβαίνω πως έχετε πίεση από τους ξενοδόχους γιατί τους παίρνουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι της πίττας και αυτοί το θέλουν ολόκληρο αλλά μην τους υποστηρίζετε θέλοντας να μας εκμηδενίσετε γιατί έρχονται και εκλογές και δεν θα βρίσκετε ούτε την ψήφο σας

  2. Μέχρι τώρα ήταν όλα καλά και μητρώο έγινε, και πήρατε στοιχεία από τις πλατφόρμες ,και υπάρχει κανονική φορολόγηση. Άλλαξε κάτι ή θέλετε να ευνοήσετε τους φίλους σας τους ξενοδόχους;

  3. Η βραχυχρόνια μίσθωση άλλαξε την όψη πολλων πόλεων. Πολλά ακίνητα εγκαταλελημένα για χρόνια ανακαινίστηκαν όχι με έξοδα του κράτους ή των δήμων αλλά των ιδιοκτητών και αναβάθμισαν τις πόλεις. Σε γειτονιές που δεν τολμούσες να περάσεις γέμισαν τουρίστες. Αυτό θέλει ο κύριος Φραγκακης και η κυβέρνηση του να το αλλάξει και να μας υποχρεώσει να τα κάνουμε μακροχρόνια μίσθωση; Κύριε Φραγκάκη το δικό σου ακίνητο κάνε το ότι θες. Το δικό μου που το έφτιαξα με τον κόπο μου και με χρέη θα το κάνω ότι θέλω εγώ και το πολύ πολύ να το έχω κλειστό παρά να τρώγω φέσια και να μου καταστρέφουν την περιουσία μου

  4. Να ναι υποψήφιος να τον ψηφίσουν οι ξενοδόχοι! Αυτός είναι υπουργός τουρισμού?? Και κοφτεται αν έχει φτηνά σπίτια; Αστείος τυπος

  5. Τα ερμπιεμπι πληρωνουν φόρο 15%επι του τζίρου, οι ξενοδοχοι πόσα πληρωνουν επί του τζίρου; Και πόσες επιδοτήσεις πηρανε για να φτιάξουν τα ξενοδοχεία; Τα αιρμπιρμπι τα φτιάξαν με δικά τους λεφτά για να πληρώσουν τα ενφια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook