Δήμαρχος Χανίων: Σύντομα εξελίξεις για δύο νέα πάρκινγκ – Τι είπε για ποδηλατόδρομο, στολισμό

δήμαρχος-χανίων-σύντομα-εξελίξεις-γι-1145090

Στον Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στον ποδηλατόδρομο στην οδό Κυδωνίας, για τον οποίο είπε ότι εντάσσεται σε συνολικό σχεδιασμό και ότι οι Χανιώτες τελικά θα αποδεχθούν τη χρησιμότητά του:

«Είναι συνέχεια της ανάγκης που υπάρχει από πάρα πολλούς πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι η χρήση του αυτοκινήτου δεν βελτιώνει πια την ποιότητα ζωής. Υπάρχουν ενστάσεις από πολλούς, ότι γίνεται πρόχειρα και ότι δεν έχει συνολικό σχεδιασμό, ότι υπάρχει το ζήτημα του πάρκινγκ. Δεν μπορώ να τα υιοθετήσω αυτά. Αφενός, υπήρχε συνολικός σχεδιασμός στο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας και αφ’ ετέρου, θα πρέπει να υπάρξει λίγη υπομονή, γιατί κάθε αλλαγή που γίνεται, πάντα επιφέρει αντριδράσεις στην κοινωνία. Και στην πεζοδρόμηση της οδού Ποτιέ στα Χανιά υπήρχαν τεράστιες αντιδράσεις και τελικά εξελίχθηκε σε μια πολύ θετική παρέμβαση. Ο ποδηλατόδρομος δεν έρχεται να λειτουργήσει ξεχωριστά από την υπόλοιπη δραστηριότητα της πόλης, ενσωματώνεται σε αυτήν.»

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι η επέκταση του ποδηλατόδρομου θα γίνει κανονικά, ενώ αποκάλυψε ότι σύντομα στην πόλη θα επανεμφανιστεί η δημοτική αστυνομία:

«Θα επεκταθεί και στις Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Σκαλίδη, μετά την ασφαλτόστρωση και μόλις ο καιρός το επιτρέψει. Σίγουρα θα προχωρήσουμε αποφασιστικά και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει σεβαστός και από τους δημότες. Η παρουσία της αστυνομίας είναι σημαντική σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ σε μερικούς μήνες θα υπάρξει και η Δημοτική Αστυνομία, καθώς έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες για την επαναλειτουργία της. Το σημαντικότερο όμως είναι η συνείδηση του κάθε πολίτη, όπως το είδαμε και στην Ακτή Κανάρη. Ο τρόπος με τον οποίον κατασκευάζεται είναι ο ενδεδειγμένος, όπως συνιστά το αρμόδιο υπουργείο ενώ καθημερινά θα βελτιώνουμε και τη διαγράμμιση στο σύνολο του Δήμου με το νέο μηχάνημα που πήραμε γι’ αυτόν τον σκοπό.»

Επίσης, σύντομα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις για τη δημιουργία δύο νέων δημοτικών πάρκινγκ, που θα συμβάλουν στην αλλαγή του μοντέλου μετακινήσεων στην πόλη:

«Σύντομα θα ανακοινώσουμε τα δύο μεγάλα περιφερειακά πάρκινγκ στις εισόδους της πόλης, όπου οι πολίτες θα μπορούν με χαμηλό αντίτιμο και στην αρχή δωρεάν, να αφήνουν τα αυτοκίνητα, για να μεταβούμε σιγά-σιγά σε ένα μοντέλο που θα ενθαρρύνει τη χρήση εναλλακτικών μέσων.»

Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε και στον εορταστικό στολισμό της πόλης, για τον οποίο επισήμανε τον… χανιώτικο χαρακτήρα του:

«Είναι η συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε από πέρσι, όταν κάναμε για πρώτη φορά μια αναλυτική καταγραφή των σημείων που υπήρχε στολισμός και ήδη πέρσι προσθέσαμε 70 σημεία και φέτος άλλα 80, όπου θα τοποθετηθούν είτε κατασκευές είτε φωτισμός. Επίσης, φροντίσαμε να έχουμε έγκαιρη προετοιμασία, με την ομάδα που έχει αναλάβει αυτόν τον τομέα να εργάζεται από την άνοιξη, με επικεφαλής τον Γιάννη Νικηφοράκη. Οι κατευθύνσεις ήταν να αξιοποιηθούν οι τοπικοί επιχειρηματίες και κατασκευαστές, εξ ου και το σύνθημα #made in Chania, και δεύτερον, να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν τα στολίδια και οι κατασκευές, ώστε με τον καιρό, προσθέτοντας και τροποποιώντας, να έχουμε έναν από τους καλύτερους στολισμούς στη χώρα.»

Ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι ήδη τα αποτελέσματα αυτής της λογικής είναι εμφανή στο Ενετικό Λιμάνι, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το κόστος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

zarpanews.gr

8 thoughts on “Δήμαρχος Χανίων: Σύντομα εξελίξεις για δύο νέα πάρκινγκ – Τι είπε για ποδηλατόδρομο, στολισμό

  1. Μακάρι δήμαρχε να καταφέρεις να αλλάξει λίγο αυτή η πόλη. Η μιζέρια και η γκρίνια ορισμένων κρατάνε τα Χανιά πίσω από την εποχή μας. Λένε όχι σε όλα, ότι και να γίνει δεν τους αρέσει. Το κέντρο της πόλης δεν είναι υπαίθριο παρκιν , πέταξε όλα τα αυτοκίνητα από εκεί. ελευθέρωσε επιτέλους την πόλη από αυτη την κατάντια. Αν δεν έχουν που να παρκάρουν να τα ρίξουν στη θάλασσα να ησυχάσουμε.

  2. Βασιλη καλα τα λες ,αλλα χωρις την απαιτουμενη υποδομη parking , n πολιτια θα αντημετωπιση πολλες αγωγες λογο ατυχηματων . Οπως προσφατα , εκοψαν τα προστατεφτικα καγγελα στην 1866.γιατι καπιος εκανε τον ακροβατη??????

  3. Βασίλη,για σένα οπως λεςτο πίσω από την εποχή μας είναι τα αυτοκίνητα,ενώ το μπροστά τα ποδήλατα,φαντάζομαι ότι κάποια στιγμη θα θες κ το ακόμα πιο μπροστά όπως πχ τα γαϊδούρια.Αντε κ καλές βόλτες.

  4. Εγώ δεν μίλησα ποτέ για ποδήλατα.Μαθε να διαβάζεις και κάνε κανένα ταξίδι ισως κάτι μάθεις που θα βελτιώσει την ζωή σου.

  5. Το πίσω από την εποχή είναι να μην σέβεσαι τον συμπολίτη σου. Να θες να πας μια βόλτα με τα παιδιά σου και να μην έχεις χώρο να περπατήσεις, να Κούτουλας στο αυτοκίνητο κάποιου μάγκα που νομίζει ότι επειδή έχει μια δουλειά σε ένα μαγαζί πρέπει να παρκάρει ακριβώς απ’ξω γιατί ο εγωισμός του είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορεί να φανταστεί ότι ίσως και κάποιος άλλος χρειαστεί αυτόν τον χώρο. Πίσω από την εποχή είναι να θεωρείς υποτιμητικό να περπατήσεις, να είσαι πρώτος σε τροχαία στην χώρα σου και ίσως σε όλη την Ευρώπη, να μην έχεις ένα ελεύθερο χώρο (πλατεία) να κάτσεις.να θεωρείς το αυτοκίνητο σκοπό ζωής,και ένδειξη κοινωνικού κύρος. Μπορώ να πω κι αλλα

  6. Τί έκανε λέει;»Θετική παρέμβαση!» η πεζοδρόμηση της Ποτιέ;Που «έκοψε» την πόλη στα δύο;Που γιά να βγείς από την Π.Πόλη πρέπει να κάνεις τον γύρο του κόσμου;Που έκλεισαν σχεδόν όλα τα εμπορικά και έγιναν καφέ;Αλλά βέβαια,όλοι οι πασοκο-αναθρεμένοι στηρίζουν ο ένας τον άλλον.
    Εμπρός λοιπόν στα βήματα του-μακαρίτη-Σκουλάκη και όχι μόνο…

  7. Άσε ρε Γιώργο,τι ψάχνεις να βρεις,κάνουνε το άσπρο μαύρο.Θεωρητικα η Ποτιε κ η κάθε Ποτιε είναι πεζοδρομος,ενώ στην ουσία είναι τραπεζοκαθισματα.Δυο καροτσάκια με μωρά δεν μπορούν να περάσουν παράλληλα.Κ ξέχασες να αναφέρεις πόσοι μόνιμοι κάτοικοι μετακόμισαν διότι δεν αντέχουν την μουσική που παιζει μέχρι τα ξημερώματα.Τι ψάχνεις όμως να βρεις,εδω υπάρχουν άτομα που σου λένε να πετάξει ο κόσμος τα αμάξια στη θάλασσα,ή έχουν τοσο κόμπλεξ που θεωρούν ότι το αμάξι του καθένα ,που το έχει πάρει με κόπο ώστε να κάνει τη δουλειά του,το οποίο το πληρώνει κ το ξαναπληρωνει(τέλη κυκλοφορίας, καύσιμα με 90%φόρο,τεκμήρια κτλ)είναι μέσο κοινωνικού κύρους.Αυτα που πάει να κάνει ο δήμαρχος δεν είναι σωστά γιατί δεν γίνονται με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο,δεν υπάρχουν οι χωροταξικες προϋποθέσεις όπως ακριβώς έγινε κ στην Αθήνα με τον μεγάλο περιπατο. Την ίδια κατάληξη αργα ή γρήγορα θα έχει κ το εδώ σχεδιο.Η κοινωνία θα αυτορυθμισει αυτές τις στρεβλώσεις που θα δημιουργηθούν.

    1. Σωστός για τους «πεζόδρομους» που δεν μπορεί να περάσει πεζός!
      Μας φταίει η μονοκαλλιέργεια των ξενοδοχείων αλλά για την μονοκαλλιέργεια των σουβλακο-καφέ σε κατειλημμένα «πεζοδρόμια» και «πεζοδρόμους» ούτε κουβέντα.
      Επίσης «θα αποδεχθούν τη χρησιμότητά του» = το επιβάλλω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook