David Bowie: Μόνιμη στέγη αποκτά η κληρονομιά του στο Λονδίνο

david-bowie-μόνιμη-στέγη-αποκτά-η-κληρονομιά-το-1640070

Περισσότερα από 80.000 προσωπικά αντικείμενα από την καριέρα του David Bowie θα στεγάσει το νέο «Κέντρο Μελετών Παραστατικών Τεχνών David Bowie» του Μουσείου Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο.

Ο Ziggy Stardust, ο Halloween Jack και όλες οι άλλες προσωπικότητες που υιοθέτησε ο θρυλικός David Bowie κατά τη διάρκεια της καριέρας του πρόκειται να αποκτήσουν νέα στέγη με το Μουσείο V&A να ανακοινώνει πως θα φιλοξενήσει μόνιμα το αρχείο της περιοδικής έκθεσης «David Bowie Is».

Το μουσείο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το νέο κέντρο θα στεγαστεί σε ένα νέο φυλάκιο του μουσείου με την ονομασία V&A East Storehouse στο Queen Elizabeth Olympic Park  του Λονδίνου και θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το 2025.

Reuters

Αρχείο από όλες τις περσόνες και καλλιτεχνικές περιόδους του Bowie

Το πλούσιο αρχείο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει χειρόγραφες σημειώσεις, γράμματα, κοστούμια, μουσικά όργανα, βραβεία, φωτογραφίες, ταινίες, μουσικά βίντεο, σκηνικά και πολλά άλλα αντικείμενα που φιλοξενήθηκαν στην περιοδική έκθεση του Μουσείου «David Bowie Is».

Η έκθεση συγκέντρωσε πάνω από δύο εκατομμύρια επισκέπτες την περίοδο 2013-2018.

Η απόκτηση του αρχείου από το V&A και η δημιουργία του Κέντρου Ντέιβιντ Μπόουι κατέστη δυνατή από το κληροδότημα του David Bowie και τη δωρεά 10 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών του Ιδρύματος της Οικογένειας Blavatnik και του πολυεθνικού ομίλου Warner Music Group.

Μεταξύ άλλων στο αρχείο περιλαμβάνονται χειρόγραφοι στίχοι των τραγουδιών «Fame», «Heroes» και «Ashes to Ashes», τα κοστούμια Ziggy Stardust του Bowie, σχεδιασμένα από τον Freddie Burretti το 1972, αλλά και το στυλόφωνο που έπαιζε στην επιτυχία του 1969 «Space Oddity».

Το αρχείο αναδεικνύει τη δημιουργική διαδικασία του αείμνηστου τραγουδιστή-τραγουδοποιού ως καινοτόμου μουσικού, πολιτιστικού ινδάλματος και υπέρμαχου της δημιουργικής έκφρασης και της ευρηματικότητας από τα πρώτα στάδια της καριέρας του, τη δεκαετία του 1960 έως τον θάνατό του το 2016.

Παράλληλα με τη δημιουργία του νέου Κέντρου, με τη δωρεά θα υποστηριχθεί η συνεχιζόμενη συντήρηση, έρευνα και μελέτη του αρχείου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μουσείου V&A

Το Κέντρο Μελετών Παραστατικών Τεχνών David Bowie θα είναι η συνέχεια και η επέκταση της φιλόδοξης εκστρατείας επανέκδοσης των έργων θρυλικού καλλιτέχνη που έχει αναλάβει το κληροδότημα David Bowie με τον όμιλο Warner Music.

«Ο David Bowie ήταν ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς και ερμηνευτές όλων των εποχών» ανέφερε ο δρ Tristam Hunt, διευθυντής του V&A.

«Το V&A είναι ενθουσιασμένο που γίνεται θεματοφύλακας του απίστευτου αρχείου του και που μπορεί να το παρουσιάσει στο κοινό. Οι ριζοσπαστικές καινοτομίες του Bowie στη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μόδα και το στιλ -από το Βερολίνο έως το Τόκιο και το Λονδίνο- συνεχίζουν να επηρεάζουν τον σχεδιασμό και την οπτική κουλτούρα και να εμπνέουν δημιουργούς όπως τους Raf Simons, Tilda Swinton, Lady Gaga όπως υπογράμμισε.

Ο David Bowie πέθανε τον Ιανουάριο του 2016 από καρκίνο στο ήπαρ, λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ «Blackstar».

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook