Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνια: Πώς πληρώνονται οι αργίες

χριστούγεννα-πρωτοχρονιά-θεοφάνια-π-1339210

Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι στις αργίες – Ποιες είναι οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

Ποιες θεωρούνται επίσημες αργίες στην Ελλάδα και πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι;

Διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής των υπαλλήλων δίνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Ημέρες υποχρεωτικής αργίας

Βάσει της νομοθεσίας, Η 25η και η 26η Δεκεμβρίου, καθώς πλέον και η 1η Ιανουαρίου και η 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνια) αποτελούν επίσημες αργίες. Κατά τις ημέρες αυτές απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων, με εξαίρεση εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

Τι συμβαίνει με τις αποδοχές

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν, δικαιούνται:

– Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

– Αν οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

Στην περίπτωση των επιχειρήσεων που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Στην περίπτωση των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σημειώνεται, πως αν η επιχείρηση λειτουργήσει με άδεια και ο εργαζόμενος δεν προσέλθει να εργαστεί, τότε δε λαμβάνει ούτε το ημερομίσθιο της ημέρας ούτε την προσαύξηση του 75%.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook