Χωρίς να νιώσουν ασφαλείς οι επισκέπτες, τουρισμός… γιοκ – Εκδήλωση-απολογισμός στα Χανιά

χωρίς-να-νιώσουν-ασφαλείς-οι-επισκέπτ-1114855

Ημερίδα για τον τουρισμό με τίτλο «Κρητών Φιλοξενία» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ΜΑΙΧ, με τη συμμετοχή στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και στελεχών του τουριστικού κλάδου. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από την καταστροφική τουριστικά φετινή χρονιά, και εκείνο που φαίνεται να προκρίνεται είναι η ασφάλεια.

«Τα νούμερα είναι απογοητευτικά, στο αεροδρόμιο των Χανίων η μείωση των αφίξεων είναι 85% και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου 78%. Ο τουρίστας πλέον έχει μια ανάγκη που λέγεται ασφάλεια και αυτή πρέπει να εξασφαλίσουμε, και κατά τη διάρκεια της μετάβασής του εδώ, και κατά τη διάρκεια της παραμονής του, και κατά την αναχώρηση», δήλωσε ο Γιώργος Ατσαλάκης, οικονομολόγος και Επίκουρος Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Και πρότεινε δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα για να υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης τουρισμού το 2021:

«Πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα να είμαστε έτοιμοι τον Απρίλιο, το πως θα γίνονται τα τεστ, να απομονώνονται αμέσως τα κρούσματα, και να είμαστε προστατευμένοι όσοι βρισκόμαστε εδώ, από τα εισερχόμενα κρούσματα, πράγμα που φέτος δεν έγινε γιατί υπήρξε μια χαλάρωση. Πρέπει να γίνει ένα νέο ειδικό πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων που έχουν πληγεί. Επίσης, να γίνει συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να υπάρχει ένα κοινό πρωτόκολλο διακίνησης ταξιδιωτών για να μην κάνουν οι άνθρωποι κρατήσεις και μετά από δυο εβδομάδες να το ακυρώνουν, επειδή άρχισαν να ισχύουν κάποια μέτρα», τόνισε ο κ. Ατσαλάκης.

Ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του τουρισμού και πως αυτό θα είναι και το μήνυμα που θα προβάλει διεθνώς:

«Τα νούμερα δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Οσόν αφορά τις αφίξεις θα κυμανθούμε στα 3,9 εκατομμύρια επισκέπτες το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ενώ όσον αφορά τα έσοδα, είναι τουλάχιστον 80% μειωμένα και δε θα ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Καταφέραμε όμως και ανοίξαμε μια τουριστική σεζόν, που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο και επίσης η χώρα μας κατόρθωσε να καθιερωθεί ως χώρα που είναι ασφαλής, εκεί θα εστιάσουμε και στην καμπάνια διαφήμισης που θα ξεκινήσουμε το επόμενο διάστημα και το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020. Δεν θα είναι μια βόλτα στην εξοχή, αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει, αλλά θα υπάρξει ανάκαμψη.»

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Κώτσογλου, έκανε σαφές ότι, παρά την πολύ άσχημη σεζόν, υπάρχουν ενδείξεις ότι το μέλλον επιφυλάσσει καλύτερα πράγματα για τον τουρισμό της Κρήτης, η οποία παραμένει ιδιαίτερος τόπος να επισκεφτεί κανείς:

«Η φιλοξενία είναι ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό τουριστικά, που μας διαχωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο. Θέλουμε να δείξουμε τι μπορούμε και τι πρεσβεύουμε, με το μάτι στραμμένο στο 2021. Η χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμα, όλες οι αεροπορικές εταιρίες θέλουν να επεκτείνουν το πρόγραμμά τους σε Οκτώβρη και Νοέμβρη, το πρόσημο βέβαια είναι σαφέστατα αρνητικό. Θέλουμε όμως να δούμε πως μπορούμε να ενισχύσουμε το brand μας, να ενισχύσουμε την Κρήτη, να δείξουμε ότι είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για επέκταση του τουριστικού προϊόντος, κι όλα τα καλά που θα κερδίσουμε μέσα σε μια κακή χρονιά, να τα κρατήσουμε και για το μέλλον.»

Στην ημερίδα συμμετείχαν ομιλητές από τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ι.Τ.Ε., ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Μ.Α.Ι.Χ., Α.Σ.Τ.Ε.Κ., την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επαγγελματικοί φορείς και επιχειρηματίες του τουρισμού, του πρωτογενή τομέα και των υπηρεσιών.

zarpanews.gr

2 thoughts on “Χωρίς να νιώσουν ασφαλείς οι επισκέπτες, τουρισμός… γιοκ – Εκδήλωση-απολογισμός στα Χανιά

  1. ερωτηση: ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΟΥΛΑΤΣΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΔΕΝ ΦΟΡΑΝΕ ΜΑΣΚΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΧΕΡΑΚΙ;;;
    ΕΧΟΥΝΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΤΕΣΤΑΚΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥΣ;;; δεν νομιζω… για πειτε μας!

  2. Toeristen die in deze C-19 situatie toch op vakantie gaan, kiezen hier zelf voor en moeten dus ook voor hun eigen veiligheid
    zorgen.
    Veiligheid van de burgers moet altijd gewaarborgd blijven. Er wordt steeds alles van de burgers verwacht, terwijl de
    toeristen zelf geen masker hoeven te dragen – ze weten dat het in GR verplicht is !
    Dit zou als eerste verplicht moeten worden om de burgers te beschermen.
    Ook moeten de grenzen van GR gesloten moeten worden voor landen met hoge aantallen besmettingen om de burgers
    te beschermen.
    Bovendien is het PDF formulier (gezondheidsverklaring) makkelijk te manipuleren. Dit formulier zou afgegeven
    moeten worden door de arts van degene die naar GR gaat.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook