Χαράτσι 15€ των ΕΛΤΑ για δέματα από χώρες εκτός ΕΕ

Σε μία απόφαση, που ανατρέπει πολλά στο ηλεκτρονικό εμπόριο προχώρησαν τα ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της διοίκησης πλέον θα χρεώνουν με 15 ευρώ τον εκτελωνισμό όλων των δεμάτων και ειδικότερα εκείνα που προέρχονται από την Κίνα.

Η επιπλέον αυτή χρέωση αφορά ακόμη και πολύ μικρά δέματα, που η αξία τους δεν ξεπερνά τα 22 ευρώ! Θα υπάρξουν περιπτώσεις δηλαδή, που ένα μικρό δέμα αξίας οκτώ ευρώ θα επιβαρύνεται με άλλα 15 ευρώ ως κόστος εκτελωνισμού. Η χρεώσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο τα δέματα από την Κίνα, ενώ επεκτείνοται και σε άλλες χώρες.

Μάλιστα μέχρι και σήμερα τα συγκεκριμένα δέματα έρχονταν χωρίς καμία χρέωση από τα ΕΛΤΑ. Ωστόσο από τη Δευτέρα και μετά θα χρεώνουν με 15 ευρώ όλα τα δέματα, που φθάνουν στην ελληνική επικράτεια. Από τις χρεώσεις αυτές εξαιρούνται προφανώς οι χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο πίνακας χρέωσης έχει ως εξής:

Από 0-22€ τα τέλη εκτελωνισμού είναι 15€

Από 22-150€ τα τέλη εκτελωνισμού είναι 15€ + ΦΠΑ 24%

Πάνω από 150€ τα τέλη εκτελωνισμού θα είναι 15€-50€ ανάλογα το κόστος του πακέτου, + ΦΠΑ 24% + Τελωνειακούς δασμούς.

Οι ηλεκτρονικές, κυρίως, αγορές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κίνα, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ είναι μια πρακτική πολύ ευρέως διαδεδομένη, ειδικά στις νέες γενιές καταναλωτών.

Οι χαμηλές τιμές που έχουν ηλεκτρονικές συσκευές και προϊόντα με επώνυμες ετικέτες σε ιστοσελίδες με έδρα αυτές τις χώρες κάνουν πολλούς να τα προτιμούν έναντι των αντίστοιχων που πωλούνται σε ελληνικά καταστήματα. Κι αυτό γιατί μέχρι πρότινος ο εκτελωνισμός αυτών των προϊόντων γινόταν επιλεκτικά, ενώ αν ήταν συσκευασμένα – και δηλωμένα – ως δώρα, δεν υπόκεινταν σε έλεγχο. Αυτό γνώριζε και μια Λαρισαία η οποία εδώ και 20 χρόνια δεχόταν – εντελώς δωρεάν – κάθε Χριστούγεννα κάποιο δώρο από συγγενικό της πρόσωπο, που κατοικεί στην Αυστραλία.

Φέτος, της ζητήθηκε να πληρώσει περισσότερα από 100 ευρώ για να το παραλάβει, καθώς από τον περασμένο Ιούνιο, όλα τα δέματα, εμπορικού και μη χαρακτήρα, που προέρχονται από τρίτες χώρες υπόκεινται σε διαδικασία εκτελωνισμού βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για το πιο μικρό δέμα, αξίας άνω των 22 ευρώ, που αποστέλλεται στην Ελλάδα από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο παραλήπτης θα πρέπει να πληρώσει δασμούς, τέλη εκτελωνισμού και ΦΠΑ.

Πηγή: zougla.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τα ελτα εξεδωσαν την εξης ανακοινωση:

    Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαβεβαιώνουν τους πελάτες που πραγματοποιούν αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. ότι για όλα τα αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου που χαρακτηρίζονται από τις Τελωνειακές Αρχές «Ελεύθερα», δηλαδή χωρίς τελωνειακή διασάφηση, το τέλος εκτελωνισμού ήταν και παραμένει μηδενικό. Τα αντικείμενα αυτά φέρουν την πράσινη αυτοκόλλητη ετικέτα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

    «Τα ΕΛΤΑ στις 03 Φεβρουαρίου 2020 αναπροσάρμοσαν την τιμολογιακή τους πολιτική, στα «Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού». Στο νέο τιμοκατάλογο έχει προστεθεί «Τέλος Εκτελωνισμού» για τα ταχυδρομικά αντικείμενα που φέρουν τελωνειακή διασάφηση, ακόμη κι αν κατά την διαδικασία εκτελωνισμού αυτή προσδιοριστεί ως μηδενική» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

    «Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πελάτες ότι ο διαχωρισμός των ταχυδρομικών αντικειμένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, σε αυτά που έχουν τελωνειακό ενδιαφέρον και σε αυτά που δεν έχουν, γίνεται από Τελωνειακές Αρχές και όχι από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας»

  2. Νομιζω οτι τα ΕΛΤΑ θα πρεπει να δοσουν μια προειδοποιηση οτι αυτο θα εχει ισχυ μετα απο 30-40 μερες δεδομενου οτι οι παραγγελιες απο κινα ερχονται συνηθως με τοση καθυστερηση αλλως καποιος που ανυποψιαστος παρηγγειλε πριν 25 μερες π.χ. κατι αξιας 3 ευρω καλειται να πληρωσει 18 .ευρω,και μαλλον θα το αγνοησει.,ας ετοιμασουν λοιπον τα ΕΛΤΑ τις αποθηκες τους να στοιβαξουν τα διαφορα μικροδεματακια που δεν θα παραληφθουν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ