Χανιά | Βαθύτατη απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο – «Οι γιορτές καταστράφηκαν ολοκληρωτικά»

χανιά-βαθύτατη-απογοήτευση-στον-εμπο-967596

Δυσαρέσκεια και απογοήτευση επικρατεί στους εμπορικούς κύκλους των Χανίων, έπειτα από την ανακοίνωση του τρόπου λειτουργίας των καταστημάτων στις γιορτές, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιώργο Τοπολιανάκη, να μιλάει για παράλογα μέτρα που ευνοούν τις μεγάλες πολυεθνικές:

«Είμαστε για άλλη μια φορά στο έρμαιο του παραλόγου. Ευνοούνται μεγάλες πολυεθνικές που θα ξεμπλοκάρουν τα εμπόρευματά τους, ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες πρακτικά θα παραμείνουν, με τον τρόπο αυτόν που έχουν διαλέξει οι κυβερνώντες, κλειστά. Ναι μεν δίνει την τηλεφωνική παραγγελία, αλλά δεν είναι εύκολο να γίνουν οι αγοραπωλησίες, γιατί πώς θα πάρει ένα προϊόν κάποιος αν δεν το δει; Οι εταιρίες που έχουν μεγάλα eshop, θα μπορέσουν να δουλέψουν, όχι όμως και οι μικροί επαγγελματίες.»

Επίσης, στα Χανιά υπάρχει πρακτικό πρόβλημα και με τις πληρωμές μέσω POS. Όπως είπε ο κ. Τοπολιανάκης, ελάχιστοι έχουν ασύρματα POS και δεν είναι σαφές, πώς τα μηχανήματα που είναι με καλώδιο, θα μπορέσουν να φτάσουν μέχρι έξω, την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει ότι η πληρωμή πρέπει να γίνεται έξω απ’ την πόρτα του καταστήματος.

Ο Χανιώτης έμπορος ανδρικών ειδών ένδυσης και υπόδησης, Γιάννης Καλογερής, δήλωσε στο zarpanews.gr ότι η αγορά δεν μπορεί να κινηθεί με αυτόν τον τρόπο:

«Δεν γίνεται στην πράξη να λειτουργήσει αυτό το click away. Είναι απόλυτα καταστροφικό για τους υγιείς επιχειρηματίες, γιατί αυτοί έκαναν αγορές για τα Χριστούγεννα και τώρα δεν θα μπορούν τα εμπορεύματα να πωληθούν. Δεν μπορεί να κινηθεί η αγορά έτσι. Θα υπάρξει μια πολύ μικρή κίνηση στα καταστήματα και αυτό ήταν, γιατί δεν μπορεί να αγοράσει κανείς ρούχα απ’ το τηλέφωνο. Η περίοδος των εορτών έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά«, είπε ο κ. Καλογερής, ο οποίος επισήμανε ακόμα, ότι ναι μεν είναι μια ελάφρυνση στα πάγια έξοδα το γεγονός πως τα καταστήματα θα θεωρούνται κλειστά και θα έχουν τη δυνατότητα μείωσης ενοικίων και αναστολών, αλλά το μεγαλύτερο έξοδο αυτή τη στιγμή είναι το εμπόρευμα που δεν θα πωληθεί. «Υπάρχουν καταστήματα με επιταγές 20 και 30 χιλιάδων ευρώ αυτή τη στιγμή και από που θα τις καλύψουν;» αναρωτήθηκε ο Χανιώτης έμπορος.

Και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΧ, Γιάννης Παυλάκης, τόνισε ότι το click away δεν θα ωφελήσει τις μικρές επιχειρήσεις:

«Ειδικά για τα εμπορικά καταστήματα είναι μια τραγική κατάσταση, οι επιχειρήσεις που πωλούν ρούχα ή παπούτσια, είχαν μια ευκαιρία να καλύψουν τον τζίρο τους τα Χριστούγεννα και τώρα αυτό δεν θα γίνει.  Με το click away δεν γίνεται δουλειά για τέτοια μαγαζιά ο πελάτης δεν μπορεί να πάρει ρούχα τηλεφωνικά. Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη έχουν αναπτυγμένα eshop θα ωφεληθούν απ’ αυτό.»

Ο κ. Παυλάκης δήλωσε ότι τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί είναι εντελώς ανεπαρκή και ζήτησε να υπάρξει ένταξη όλων των επιχειρήσεων στις επιστρεπτέες προκαταβολές, χωρίς προϋποθέσεις:

«Πρέπει να στηριχτούν οι μικρές επιχειρήσεις, γιατί λόγω της φύσης τους δεν μπορούν να δουλέψουν. Θα χρειαστεί να καλυφτεί ένα μέρος της ζημιάς, με μη επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι να λήξουν τα μέτρα. Κανείς δεν αμφισβητεί την πανδημία, αλλά η στήριξη δεν είναι αρκετή. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα πρέπει να γίνουν όλες επιστρέψιμες κατά το ήμισυ, και οι τρεις πρώτες, γιατί οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τις επιστρέψουν. Πρέπει να εξαλειφθούν αδικίες που δεν επέτρεψαν σε πάρα πολλές επιχειρήσεις να ενταχτούν στη επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Καλούμε την κυβέρνηση στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 να εξαλείψει τις προϋποθέσεις που αποκλείουν επιχειρήσεις και να εντάξει όλους τους επαγγελματίες σε αυτή.»

Μέσα σε όλα αυτά πάντως, υπάρχουν και τα βιβλιοπωλεία που θα ανοίξουν για το κοινό και ελπίζουν να δουλέψουν. Όπως είπε στο zarpanews.gr η Χανιώτισσα επιχειρηματίας, Ρενάτα Πελεκανάκη:

«Ευελπιστούμε και περιμένουμε τον κόσμο να μας στηρίξει μετά από αυτό το lockdown. Τα παιδικά βιβλία είναι τρόπος για οικονομική λύση για δώρο Χριστουγέννων. Εμείς τα μικρά βιβλιοπωλεία μπορούμε να προσφέρουμε μια ζεστή προσωπική σχέση με τον πελάτη και να τον εξυπηρετήσουμε πολύ γρήγορα. Πιστεύω θα συνεχίσει ο κόσμος να μας προτιμά, καθώς τηρούμε κατά γράμμα και τα μέτρα ασφαλείας.»

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν οι ζοφερές προβλέψεις θα επαληθευτούν.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

2 thoughts on “Χανιά | Βαθύτατη απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο – «Οι γιορτές καταστράφηκαν ολοκληρωτικά»

  1. Και όμως όλοι αυτοί που όντως πλήττονται πραγματικά με τα νέα μέτρα Κούλη και «ειδικών»του….αντί να βρίσκονται διαμαρτυρόμενοι στον δρόμο….προτιμούν να στήνονται για φωτογραφίες οικογενειακές(!) στα λαμπιόνια του Δημαρχούκου στο Παλιό Λιμάνι που κάθε μέρα προσθέτει κι άλλα ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook