Χανιά | Το μήνυμα του Παναγιώτη Σημανδηράκη για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα | Photos

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο από την Ph, την 1η Δεκεμβρίου 1913, έγινε η καθιερωμένη έπαρση της σημαίας στο Φρούριο Φιρκά, χωρίς κόσμο και τις εκδηλώσεις που είχαμε συνηθίσει, αλλά λιτά, παρουσία εκπροσώπων των αρχών της πόλης και της Κρήτης.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης απεύθυνε το δικό του μήνυμα για την ημέρα:

“Πριν από 107 χρόνια, την 1η Δεκεμβρίου 1913, χιλιάδες Κρητικοί, μικροί και μεγάλοι, ξεχύθηκαν  τους δρόμους για να γιορτάσουν την Ένωση με τη «μητέρα»-Ελλάδα, μετά από τις θυσίες και τους αγώνες αιώνων, που σήμανε και το επίσημο τέλος του Κρητικού Ζητήματος.

Ολόκληρο το νησί τιμά την σημερινή ιστορική ημέρα, όπου πριν από 107 χρόνια στο Φρούριο του Φιρκά υψώθηκε, για πρώτη φορά, η ελληνική σημαία, παρουσία του τότε Πρωθυπουργού και «αρχιτέκτονα» της Ένωσης, Ελευθερίου Βενιζέλου, του Βασιλιά Κωνσταντίνου αλλά και του Ναυάρχου των Βαλκανικών Πολέμων, Παύλου Κουντουριώτη.Ανάμεσα στο πλήθος, διακρίνονταν οι συγκινητικές παρουσίες, των -ηλικιωμένων πια- οπλαρχηγών των κρητικών επαναστάσεων, Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Αναγνώστου Μάντακα.

Ιδιαίτερα φέτος, τα μηνύματα της Ένωσης που απορρέουν εν μέσω της πανδημίας και των
περιορισμών, αποτελούν ακόμα μεγαλύτερη έμπνευση για όλους μας. Μας τονίζουν την
υποχρέωση, που έχουμε όλοι να μάθουμε από την εξαιρετικά διδακτική πορεία των αγώνων των προγόνων μας, μέχρι την πολυπόθητη Ένωση. Παρά τις όποιες δυσκολίες, οφείλουμε να
κατανοήσουμε ότι η στρατηγική τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και στο πεδίο της καθημερινής ευθύνης που έχουμε ως πολίτες, είναι εξαιρετικά σημαντική για να μπορέσουμε να επιτύχουμε.

Ελπίζω και εύχομαι στην επέτειο αυτής της σημαντικής ημέρας του χρόνου, να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες και να μπορέσουμε να τιμήσουμε και πάλι την επέτειο της Ένωσης με την Ελλάδα, με τη λαμπρότητα που της αρμόζει”.

zarpanews.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ακριβό το αντίτιμο..για την “Ένωση”αυτή όμως ! Ίμβρος..Τένεδος…Δυτική Θράκη… Βόρεια Ήπειρος δώθηκαν ανεπιστρεπτί…γι’αυτήν την Ένωση!!!
    Να τα λέμε κι’αυτά!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ